Σάββατο 3 Ιουνίου 2023

Ελπίδα σε δύσκολους καιρούς: Μια εικαστική έκθεση της Λοιμωξιολόγου Ελ. Ιωαννίδου για τη μεταμόσχευση





Η Τέχνη δεν είναι μόνο για τέρψη και αισθητική απόλαυση, η Τέχνη μπορεί να γίνει ο πιο καλός αγωγός για την κοινωνική αφύπνιση και την καλλιέργεια ενσυναίσθησης. Αυτό αποδεικνύουν τα έργα της Ελένης Ιωαννίδου Παθολόγου-Λοιμωξιολόγου & Εικαστικού, που μεταμορφώνουνει ληγμένα φάρμακα σε έργα Τέχνης. Δυνατά μηνύματα για την μεταμόσχευση και άλλα κοινωνικά ζητήματα στέλνει στην έκθεση  της «ΕΛΠΙΔΑ ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ» στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Άρτεμις» στο Μαρούσι, έκθεση η οποία διοργανώθηκε με την υποστήριξη του Σωματείου Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος «ΗΠΑΡχω». Για την ακρίβεια, με φαντασία και ταλέντο η εικαστικός δημιουργεί ψηφιδωτά από χάπια και κάψουλες που θα κατέληγαν στα σκουπίδια και από εκεί στο περιβάλλον. Με δεδομένο ότι η χώρα μας υστερεί στον μέσο όρο δωρητών σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης η προσπάθεια αυτή της κ. Ιωαννίδου και του σωματείου «ΗΠΑΡχω» επιχειρεί εύστοχα να κινητοποιήσει φιλότεχνους και μη, να δουν την δωρεά οργάνων με ένα πιο «ευαίσθητο μάτι» και να αναγνωρίσουν τα οφέλη.

Της Μαρίας Αλιμπέτη

 


 

Η Τέχνη «κυοφορεί» μηνύματα


Τα εικαστικά έργα νοηματοδοτουν μη λεκτικά αυτό που η Επιστήμη προσπαθεί να καταστήσει σαφές μέσω της λογικής αλλά η τέχνη σε πολλές περιπτώσεις όπως αυτή επιτυγχάνει την Ευαισθητοποίηση μέσω του συναισθήματος.  Εν προκειμένω, η Επιστήμη υποστηρίζει το μεγάλο επίτευγμα της Ιατρικής, την αντικατάσταση ενός οργάνου που έχει υποστεί φθορά με τη δωρεά μοσχεύματοςαπό έναν μη ζώντα δότη.  Όπως  αναφέρεται χαρακτηριστικά και στη λεζάντα του έργου της κ. Ιωαννίδου ο δότης δεν χρειάζεται τα όργανα στον Παράδεισο! Πολύ παραστατικά στο έργο της κ Ιωαννίδου με τίτλο "Ι WAS SOMEBODY  NOW I AM  PART OF SOMEONE ELSE", ο αποθανών συμβολικά μπορεί να βρίσκεται στη σκοτεινή πλευρά του θανάτου, αλλά χάρη στη δωρεά των οργάνων του καταφέρνει να τον νικήσει και να έχει μια δεύτερη ευκαιρία έστω με ένα μέρος του σώματος του στη ζωή. Μέσα από το σκεπτικό αυτό, η δωρεά των οργάνων γίνεται το νικηφόρο όπλο της ζωής και για τον εκλιπόντα αλλά και για τον μεταμοσχευθέντα! Και τι πιο σημαντικό από την ίδια την ζωή μπροστά σε θρησκευτικά προσχώματα και άλλες τέτοιου είδους φοβίες. Η εικόνα των ανθρώπων που νικούν το θάνατο που δημιούργησε η εικαστικός είναι πολύ πιο ισχυρή από μύθους και αγκυλώσεις, τα οποία καταρρίπτονται και υποχωρούν μέσα από την πανανθρώπινη αξία του Aλτρουισμού. 

Προσωπικά το ξέγνοιαστο ύφος της μεταμοσχευμένης γυναίκας που ατενίζει το δέντρο (ζωής) με ελπίδα  στο έργο με τίτλο "Α PART OF YOU LIVES ON THTOUGH ME" με συγκίνησε βαθιά και μου έφερε στο νου την επίτευξη της Aναγέννησης – Ανάστασης, μήνυμα για την ανθρωπότητα που έφερε και ο Χριστός. Μεγαλύτερη πράξη Αγάπης προς αλλήλους, όπως μας δίδαξε Εκείνος, δεν θα μπορούσε να καταστεί πέρα από την δωρεά οργάνων όταν η ψυχή μας πια ταξιδεύει για τον Παράδεισο.


 

 

Κοινωνικά νοήματα


Όλα τα έργα της  κ. Ιωαννίδου αγγίζουν ευαίσθητες κοινωνικές πτυχές, όπως είναι η φροντίδα των ανθρώπων με έννοια, η αυτοπραγμάτωση της σύγχρονης γυναίκας πέρα από τα πεπαλαιωμένα πατριαρχικά στερεότυπα που ακόμη την καταδυναστεύουν αλλά και θέματα που μας άλλαξαν την ζωή μας, με χαρακτηριστικότερο την πανδημία, το
lockdown, την απομόνωση, την υστέρηση της αγκαλιάς από τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

  Με σαφείς θέσεις υπέρ της κοινωνικής αλληλεγγύης  π.χ. η δωρεά αίματος,  η εικαστικός ενεργοποιεί τον θεατή ώστε να πάρει κι αυτός με την σειρά του θέση και να αποτελέσει κρίκο στην κοινωνική αλυσίδα.


 Ακολουθώντας τα ουμανιστικά πρότυπα της Αναγέννησης (καλλιτέχνης και επιστήμονας ) μακριά από την κατάτμηση της ανθρώπινης προσωπικότητας με την πλήρη και απόλυτη εξειδίκευση της εποχής μας, η κ. Ιωαννιδου καταφέρνει μέσα από τις σπουδές και την εμπειρία της στον κλάδο της Υγείας, με ένα πολύ άμεσο και ανθρώπινο τρόπο, χωρίς τον ψυχρό επιστημονικό λόγο, να αγγίξει τις ευαίσθητες χορδές μας χάρη στην ενασχόληση της με τα εικαστικά. Πέρα από τη συμβολική σημασία των έργων της, η αξιοποίηση φαρμακευτικών προϊόντων, άχρηστων πια και επιβλαβών για το οικοσύστημα μας  που βρίσκεται ήδη σε κίνδυνο, καθιστά το εγχείρημα της αξιοθαύμαστο και αξιέπαινο. Η δε πρωτοβουλία του σωματείου να «επιστρατεύσει» τη Τέχνη για να μεταλαμπαδεύει την ιδέα της  δωρεάς οργάνων αποτελεί μια σοφή επιλογή και είναι αξία συγχαρητηρίων. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου