Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

Η Caroline Larsen εντυπωσιάζει για ακόμη μια φορά στα Δύο Χωριά με την δεξιοτεχνία της




 Υπέροχα χρώματα, δεξιοτεχνία και αφηγηματικότητα, μπουκέτο από λουλούδια αλλά και μηνύματα είναι λιτά τα λόγια για να αποδώσεις την ευφροσύνη που νιώθεις μπροστά τα έργα της Caroline Larsen. Τα έργα της σφύζουν ζωή και χαρά, σε κάνουν να θέλεις να βγεις από το κουτάκι της λογικής, να αφεθείς και να ταξιδέψεις ανάμεσα στα νήματα της φαντασίας. Η ιδιαίτερη τεχνική της κερδίζει την προσοχή και αυτόματα γεννάται ο θαυμασμός για το ταλέντο της.



Στην έκθεσή της στα Δύο Χωριό στην Αθήνα παρατηρούμε την εξέλιξη του καλλιτεχνικού στυλ της Caroline,  που είχε αφετηρία συνθέσεις νεκρής φύσης με γυπτικές αναφορές μέχρι τη νέα σειρά τοπίων της και να θαυμάσουμε δημιουργίες της καλλιτεχνικής της πορεία. Με έμφαση στην λεπτομέρεια  διαπιστώνεις την επιμονή της, την επιμέλειά της για απόδοση της προοπτικής στα τοπία.  Χάρη στην επεξεργασία του υλικού του ελαιοχρώματος, η Larsen  επιτυγχάνει μια έντονη υφή που  δημιουργεί την ψευδαίσθηση του υφαντού, προκαλώντας το ένστικτο να χαϊδέψεις τις επιφάνειες.



 Η έκθεση της καλλιτέχνιδος που έχει ήδη συμμετάσχει δύο φορές στο πρόγραμμα παραμονής, θα φιλοξενείται μέχρι τα τέλη Μαρτίου στην γκαλερί κοντά στην Ακρόπολη. Κατά τηναναζήτησή μου για την καλλιτεχνική πορεία της, διαπίστωσα ότι  στο παρελθόν η Caroline Larsen  είχε εκθέσει έργα της στην έκθεση με τίτλο  Romance on the Islands, στα Δύο Χωριά στη Μύκονο και λαμβάνει χώρα μετά από ένα μήνα παραμονής της στο νησί, στα πλαίσια του προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών των Δύο Χωριών. 


Κατά την παραμονή της στο νησί των ανέμων είχε δημιουργήσειν νέα έργα ενσωματώνοντας μοτίβα όπως η ανθοδέσμη. Σε αυτά είχε θέσει νέα στοιχεία εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία: Μούρα που βάφτηκαν κόκκινα από το αίμα του Πύραμου και της Θίσβης,σύμφωνα με το μύθο, νάρκισσους λουλούδια που μάζευε η Περσεφόνη κατά την αρπαγή της από τον Άδη και κώνειον φυτά (που παράγουν το κώνειο που ήπιε ο Σωκράτης), εμφανίζονται στα έργα της. Άγρια λουλούδια που συνάντησε στο βραχώδες τοπίο της Μυκόνου... 


Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό καθώς   η καλλιτέχνης είχε μελετήσει  την ελληνική και τη ρωμαϊκή συλλογή του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέα Υόρκης και εντυπωσιάστηκε με τις μαύρες και κόκκινες αναπαραστάσεις των αρχαίων Αθηναϊκών αγγείων. Ερεθίσματα αποτέλεσαν οι αρχαιότητες για τη δημιουργία μίας σειράς βάζων και με αφορμή την ελληνική μυθολογία η Larsen ζωγράφισε ακόμη μία ‘Μέδουσα’ εμπνευσμένη από τον αντίστοιχο διάσημο πίνακα του Caravaggio.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου