Στο Παρίσι του 1929, εκεί που οι λέξεις έλιωναν στον καφέ και οι ιδέες γεννιούνταν σε σοφίτες, δύο βλέμματα διασταυρώθηκαν. Εκείνος, ένας από τους πατέρες του σουρεαλισμού. Εκείνη, μια γυναίκα που αρνήθηκε να είναι απλώς μούσα. Ο Man Ray και η Lee Miller δεν έζησαν απλώς έναν έρωτα δημιούργησαν έναν ολόκληρο κόσμο μέσα από τον φακό. Εκείνος έμεινε γνωστός ως σουρρεαλιστής καλλιτέχνης, εκείνης ως την πιο επαναστάτρια φωτογράφο της εποχής της.
Χρόνια μετά την αιώνια φυγή τους δεν τους μνημονεύουμε απλά, αλλά βλέπουμε τις καλλιτεχνικές δημιουργίες τους με μια άλλη ματιά. Άλλωστε δυο εκθέσεις για τον Man Ray ετοιμάζονται να ανοίξουν τις πύλες του τον Σεπτέμβρη.
της Μαρίας Αλιμπέρτη
Η συνάντηση που τους στιγμάτισε
Aπό προηγούμενη κοινή έκθεση των έργων τους
στη Βενετία στο Παλάτσο Φρανσέττι(2022)
Η Lee Miller, μοντέλο της Vogue και φεμινιστική φιγούρα avant la lettre, έφτασε στο Παρίσι αποφασισμένη να γίνει φωτογράφος. Αναζήτησε τον Man Ray, ο οποίος αρχικά αρνήθηκε να τη δεχτεί ως μαθήτρια. Εκείνη απάντησε: «Ξέρω ότι φεύγεις για διακοπές. Έρχομαι κι εγώ». Έτσι άρχισε μια από τις πιο παθιασμένες και δημιουργικές σχέσεις στην ιστορία της τέχνης.
Έρωτας, αποχωρισμός και τα κόκκινα χείλη στον ουρανό
Η σχέση τους ήταν θυελλώδης. Όταν η Miller τον εγκατέλειψε, ο Man Ray βυθίστηκε σε κατάθλιψη. Για δύο χρόνια δούλευε πάνω στο έργο “The Lovers” (1933) — ένα ζευγάρι κόκκινα χείλη που αιωρούνται στον ουρανό, εμπνευσμένα από τα χείλη της Miller. Ένα έργο-ωδή στην απώλεια, την εμμονή και την αιώνια έμπνευση.Ο Man Ray συνέχισε να δημιουργεί με τη σκιά της Miller πάντα παρούσα. Αργότερα, παθιασμένη σχέση εξελίχθηκε σε βαθιά εκτίμηση και κατάφεραν να μείνουν φίλοι. Μάλιστα λέγεται οτι εκείνη έσπρωχνε τον καροτσάκι του σε μια έκθεση του όντες και οι δυο γερασμένοι.
Από μούσα σε δημιουργόCopyright_LeeMillerArchives_Freed_prisoners_scavenging_
in_the_rubbish_dump_Dachau_Germany_1945
Η Miller δεν έμεινε στη σκιά του Ray. Σύντομα ανέπτυξε δική της καλλιτεχνική ταυτότητα, ειδικά μέσα από τη solarization. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έγινε ανταποκρίτρια του περιοδικού Vogue και απαθανάτισε συγκλονιστικές στιγμές, όπως την απελευθέρωση του Παρισιού και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι φωτογράφισε το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Νταχάου και τον Χίτλερ νεκρό στο καταφύγιό του. Η φωτογραφική της ματιά ήταν ωμή, ανθρώπινη, αληθινή. Το έργο της συνδυάζει αισθητική τόλμη με ιστορική μαρτυρία, και σήμερα θεωρείται μία από τις σημαντικότερες γυναίκες φωτογράφους του 20ού αιώνα.
![]() |
Lee Miller, American (1907–1977). Max Ernst and Dorothea Tanning, 1946. Eskenazi Museum of Art, Indiana University |
Πού βρίσκονται οι φωτογραφίες της σήμερα
![]() |
Aπό την έκθεση του 2024 : Man Ray. Liberating Photography’ |
- The Met, Νέα Υόρκη
- Palazzo Reale, Μιλάνο
Πηγή: smithsonianmag.com, inthein-between.com, www.britannica.com,
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου