Τετάρτη 2 Ιουλίου 2025

Μέσα στη βούλα του απείρου — μια φωνή για την Yayoi Kusama- Νέα έκθεση στην Κολωνία



Δεν περπατώ απλώς — αιωρούμαι ανάμεσα σε κουκκίδες, αναζητώντας τη μορφή μου στο φως.Δεν μιλώ απλώς — αναπνέω μέσα από σχήματα και καθρέφτες που πολλαπλασιάζουν τη σιγή."Δεν δημιουργώ απλώς — λιώνω μέσα στον παλμό του απείρου, αφήνοντας πίσω μου ίχνη.Δεν κατοικώ τον κόσμο — τον τυλίγω με χρώματα, μέχρι να μου γίνει κατοικία."Δεν υπάρχω απλώς — σβήνω και ξαναγράφω τα όριά μου σε κάθε κουκκίδα.


Η Yayoi Kusama δεν ζωγραφίζει εικόνες· αποτυπώνει την παλίρροια του σύμπαντος στον καμβά. Στη νέα αναδρομική της έκθεση στο Museum Ludwig στην Κολωνία (14 Μαρτίου – 2 Αυγούστου 2026), η Kusama μάς καλεί να χαθούμε μες στις κουκκίδες, να επαναπροσδιορίσουμε τα όρια του εαυτού και να νιώσουμε, έστω για λίγο, την ψευδαίσθηση του άπειρου. Είναι ένα ταξίδι όχι μόνο στον χώρο, αλλά και στον χρόνο: από το τραυματικό της παρελθόν ως παιδί στην Ιαπωνία μέχρι τη στιγμή που η παραισθητική της φαντασία έγινε παγκόσμια εικαστική γλώσσα.



Από την Ιαπωνία στην αιωνιότητα

Γεννημένη στο Μάτσουμοτο της Ιαπωνίας το 1929, η μικρή Yayoi άρχισε από πολύ νωρίς να βλέπει λουλούδια, δίχτυα, στίγματα — κουκκίδες που πλημμύριζαν την όρασή της. Ήταν ο τρόπος του νου της να μιλά, ένας κόσμος εσωτερικός που αντί να τον φιμώσει, εκείνη τον άφησε να ξεχειλίσει στο χαρτί, στο ύφασμα, στο σύμπαν.



Και όταν στις δεκαετίες του ’50 και ’60 μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, πήρε τις κουκκίδες μαζί της — ως σπαθί και ως ασπίδα μέσα σ’ έναν ανδροκρατούμενο κόσμο της τέχνης που δεν την περίμενε. Ζωγράφιζε, διοργάνωνε performances στους δρόμους, δημιουργούσε οπτικές εγκαταστάσεις που αψηφούσαν τη βαρύτητα της λογικής: έτσι γεννήθηκαν τα Infinity Mirror Rooms, τα δωμάτια του απείρου.


 Όταν ο θεατής γίνεται κομμάτι του έργου

Η Kusama δεν ήθελε το κοινό της απλώς να βλέπει την Τέχνη. Ήθελε να τη νιώθει, να τη ζει, να την αγγίζει — και να την καθρεφτίζει. Τα δωμάτιά της γέμιζαν με φως, καθρέφτες και χιλιάδες κουκκίδες που έδιναν την ψευδαίσθηση πως βρίσκεσαι μέσα σε ένα ατέρμονο σύμπαν.

Δεν ήταν απλώς κατασκευές. Ήταν προσκλήσεις για ενσυναίσθηση. Ο καθρέφτης έδειχνε όχι μόνο το πρόσωπο, αλλά και το βάθος. Όχι μόνο την εικόνα, αλλά και την απουσία.


Η τέχνη ως θεραπευτικό πεδίο

Η Yayoi Kusama δεν έκρυψε ποτέ τη μάχη της με την ψυχική υγεία. Από τη δεκαετία του ’70 ζει οικειοθελώς σε ψυχιατρική κλινική στο Τόκιο, όπου συνεχίζει καθημερινά να δημιουργεί, φορώντας τη χαρακτηριστική της κατακόκκινη περούκα και ρούχα με βούλες. Για εκείνη, η τέχνη δεν είναι λύτρωση· είναι συνέχεια, είναι αντοχή, είναι φως μέσα από τη ρωγμή.


 Στην Κολωνία του 2026

Η έκθεση στο Museum Ludwig θα παρουσιάσει έργα από όλη την καλλιτεχνική της διαδρομή, από πρώιμα σχέδια και πίνακες, μέχρι τις σύγχρονες εγκαταστάσεις που προκαλούν δέος.

Δεν είναι απλώς μια αναδρομή. Είναι ένας καθρέφτης του τρόπου που βλέπουμε την τέχνη, τον εαυτό και τον κόσμο.


 Επίλογος: Κάθε κουκκίδα, μια ανάσα

Η Kusama μάς υπενθυμίζει πως ακόμη και τα πιο σκοτεινά σημεία του νου μπορούν να γεννήσουν θαύματα. Ότι τα περιθώρια, όπου συχνά τοποθετούνται οι "διαφορετικοί", είναι στην πραγματικότητα χώροι πλήρους ελευθερίας — σημεία εκκίνησης για σύμπαντα ολόκληρα.

Η τέχνη της δεν είναι για να τη δούμε. Είναι για να βυθιστούμε μέσα της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου