
Η ταινία “Relay” του David Mackenzie, που έκανε πρεμιέρα στο TIFF 2024, είναι ένα σύγχρονο θρίλερ συνωμοσίας με έντονα ανθρώπινα στοιχεία, που ξεχωρίζει για την ατμόσφαιρα, τις ερμηνείες και τη θεματική του βάθους. Ο σκηνοθέτης του “Hell or High Water” επιστρέφει με μια ιστορία που συνδυάζει δράση και ψυχολογική ένταση, φέρνοντας στο προσκήνιο ζητήματα όπως είναι η μοναξιά, οι εξαρτήσεις, η ανάγκη για αποδοχή και η προστασία των δικαιωμάτων σε στιγμές αδυναμίας.
Η Sarah (Lily James), πρώην υπάλληλος σε βιοτεχνολογική εταιρεία, έχει κλέψει έγγραφα που αποκαλύπτουν επικίνδυνες παρενέργειες ενός νέου προϊόντος. Κυνηγημένη και απελπισμένη, ζητά βοήθεια από τον Ash (Riz Ahmed), έναν μυστηριώδη “fixer” που ειδικεύεται στην προστασία πληροφοριοδοτών. Ο Ash, πρώην αλκοολικός και μουσουλμάνος, χρησιμοποιεί ένα σύστημα relay επικοινωνίας για να διατηρεί την ανωνυμία του — μια ευφυής τεχνική που προσθέτει βάθος στην αφήγηση. Η ταινία εξελίσσεται ως αγώνας ενάντια στον χρόνο, με τους δύο πρωταγωνιστές να προσπαθούν να διαπραγματευτούν την ασφάλεια και την ελευθερία τους απέναντι σε πανίσχυρες εταιρείες.
Ο Riz Ahmed δίνει μια εξαιρετικά λεπτοδουλεμένη ερμηνεία, αποτυπώνοντας με ευαισθησία την εσωτερική πάλη του χαρακτήρα του. Η μοναξιά, η ενοχή και η ανάγκη για λύτρωση γίνονται αισθητές σε κάθε του σκηνή. Η Lily James ενσαρκώνει με πειστικότητα μια γυναίκα που παλεύει ανάμεσα στην ηθική και την επιβίωση. Η σκηνοθεσία του Mackenzie αποφεύγει τις υπερβολές και επιλέγει μια πιο εσωτερική, σχεδόν ντοκιμαντερίστικη προσέγγιση, με μικρά πλάνα και σφιχτό μοντάζ που εντείνουν την αίσθηση απειλής και απομόνωσης.
Η ταινία έχει μια ανθρώπινη ματιά σε ένα είδος που συχνά βασίζεται μόνο στη δράση: Το “Relay” δεν είναι απλώς ένα θρίλερ, αλλά μια ταινία για την ευθραυστότητα, την ανάγκη για σύνδεση και την ηθική ευθύνη. Σε μια εποχή που η προστασία των πληροφοριοδοτών και η διαφάνεια είναι κρίσιμες, η ταινία θέτει ερωτήματα για το κόστος της αλήθειας και την αξία της σιωπής.
Σε αυτή τη ταινία ο Riz Ahmed αποδεικνύει ξανά γιατί θεωρείται ένας από τους πιο ενδιαφέροντες ηθοποιούς της γενιάς του. Ο Mackenzie δημιουργεί ένα σύμπαν που θυμίζει τις καλύτερες στιγμές του “Michael Clayton” και του “The Insider”, με σύγχρονη αισθητική και κοινωνική ευαισθησία.
Το “Relay” είναι μια ταινία που αξίζει να δει κανείς όχι μόνο για την πλοκή της, αλλά για τον τρόπο που μιλά για την ανθρώπινη ευαλωτότητα και τη δύναμη της επιλογής. Μια σιωπηλή κραυγή για όσους νιώθουν μόνοι, εγκλωβισμένοι ή αόρατοι — και μια υπενθύμιση ότι η προστασία των δικαιωμάτων δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου