ΦΥΓΑΜΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ!!!
Της Μαριέττας Κοντογιάννη
Θέλετε να μυρίσετε τη Σελήνη; Θέλετε να δείτε πώς θα είναι οι μελλοντικές αποικίες στη Σελήνη και στον Άρη; Να φωτογραφηθείτε με στολή αστροναύτη; Να μάθετε μέσα από ένα πρωτότυπο τεστ αν είστε έτοιμοι για ένα ταξίδι στο Διάστημα; Τότε δεν έχετε παρά να σπεύσετε στον "Ελληνικό Κόσμο" στην Πειραιώς και να επισκεφτείτε τη συναρπαστική έκθεση "Η κατάκτηση του Διαστήματος", μια από τις πιο πρόσφατες και ολοκληρωμένες εκθέσεις παγκοσμίως σχετικά με το μέλλον του ανθρώπου στο Διάστημα, που ήρθε στην Αθήνα από το Αμερικάνικο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης σε συνεργασία με το MadaTech: Το Εθνικό Μουσείο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Διαστήματος του Ισραήλ (Χάιφα).
Το διαστημικό τηλεσκόπιο Ηubble
Όταν μου ήρθε η πρόσκληση από τον "Ελληνικό Κόσμο" για μια δημοσιογραφική αποστολή στο...Διάστημα, σκέφτηκα: "Δεν είναι και άσχημη ιδέα." Έτσι ανταποκρίθηκα θετικά στο κάλεσμα, παρόλο που για να είμαι ειλικρινής "Η κατάκτηση του Διαστήματος"-όπως είναι ο τίτλος της έκθεσης- και όλη η σχετική με αυτήν θεματολογία, δεν ήταν ποτέ μέσα στα ενδιαφέροντά μου. Αν και η αλήθεια είναι ότι η εξερεύνηση του σύμπαντος κρύβει μια μαγεία, την οποία κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί. Ούτε κι εγώ. Έτσι λοιπόν "φόρεσα" τη στολή του αστροναύτη και παρέα με πολλούς συναδέλφους ακολούθησα την ξενάγηση στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και έφυγα κατενθουσιασμένη!
Η έκθεση παρουσιάζει τα πρώτα βήματα του ανθρώπου στη Σελήνη, κυρίως όμως εστιάζει στο μέλλον της διαστημικής εξερεύνησης με βάση τα τελευταία αποτελέσματα ερευνών κορυφαίων επιστημόνων και μηχανικών, με εκθέματα που δίνουν μια πρώτη συναρπαστική εικόνα των επόμενων 50-100 χρόνων μέσα από διαδραστικά εκθέματα και λεπτομερή μοντέλα . Οι μελλοντικές αποστολές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την κατασκευή ανελκυστήρα διαστήματος, την εκτροπή ενός επικίνδυνου αστεροειδούς που περνά κοντά στη Γη, την ίδρυση αποικίας στη Σελήνη και το ταξίδι στον Άρη με σκοπό τη δημιουργία ατμόσφαιρας ώστε να μπορέσει να υπάρξει ζωή εκεί στο απώτερο μέλλον.
Το ταξίδι στο Διάστημα ξεκινά με μια αναδρομή στις ιστορικές αποστολές στο διάστημα, επανδρωμένες και μη: το Sputnik 1, ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος, η διαστημική κάψουλα Vostok 1 που έθεσε τον Γιούρι Γκαγκάριν, τον πρώτο άνθρωπο, σε τροχιά γύρω από τη Γη, το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble και μια διαστημική εξερεύνηση του Άρη με το Μars Rover.
Η διαστημική κάψουλα Vostok 1 που έθεσε τον Γιούρι Γκαγκάριν, τον
πρώτο άνθρωπο, σε τροχιά γύρω από τη Γη, στις 12 Απριλίου 1961.
Το Μars Rover της Nasa που το 2004 προσγειώθηκε στον Άρη.
Επόμενη στάση, η Σελήνη. Εδώ οι επισκέπτες μπορούν να "μυρίσουν" τη Σελήνη σε ένα έκθεμα που αναπαράγει τη χαρακτηριστική μυρωδιά χρησιμοποιημένου μπαρουτιού, αλλά και να δουν μια κατοικία στη σελήνη (μοντέλο σε κλίμακα) για τέσσερις αστροναύτες, έναν ανελκυστήρα διαστήματος που θα εξυπηρετούσε τη μεταφορά υλικών στην επιφάνεια της Σελήνης και ένα τηλεσκόπιο με υγρό κάτοπτρο.
Η υφασμάτινη κάψουλα-κατοικία τεσσάρων ατόμων Bigelow
κατασκευασμένη από το ύφασμα που φτιάχνονται τα αλεξίσφαιρα γιλέκα.
Ο διαστημικός ανελκυστήρας που θα ενώνει τη Γη με τη Σελήνη
Στάση γίνεται όμως και στους Αστεροειδείς όπου οι επισκέπτες έρχονται σε επαφή με μια αναπαράσταση του Ιαπωνικού διαστημοπλοίου Hayabusa, το οποίο το 2005 συναντήθηκε με τον κοντινό στη Γη αστεροειδή Itokawa, για συγκέντρωση δειγμάτων. Παράλληλα, μέσω ενός διαδραστικού εκθέματος αφής, προσπαθούν οι ίδιοι να αποτρέψουν μια «επική καταστροφή» από αστεροειδή.
Τελικός προορισμός όμως είναι ο Άρης. Κατά την "Περιήγηση στον Άρη", οι επισκέπτες μαθαίνουν πώς θα είναι η πιθανή ζωή στον επονομαζόμενο και "κόκκινος πλανήτη", μέσα από μοντέλα υπό κλίμακα που δείχνουν τους αστροναύτες πώς τρώνε, κοιμούνται και ασκούνται κατά το πολύμηνο ταξίδι τους με το Nautilus-X, διαστημόπλοιο σχεδιασμένο από μηχανικούς της ΝΑSA. Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης ένα μοντέλο σε φυσικό μέγεθος του Curiosity Rover που εκτοξεύθηκε στα τέλη του 2011 προς αναζήτηση ζωής στον Άρη. Παράλληλα, ένας διαδραστικός προσομοιωτής πτήσης δίνει στους επισκέπτες την αίσθηση του πώς μπορεί να είναι η εξερεύνηση του πλανήτη: Mέσω της διαδραστικής αυτής κονσόλας, μικροί και μεγάλοι μπαίνουν σε τροχιά γύρω από τον Άρη για να περιηγηθούν σε σπηλαιώδεις κρατήρες, τεράστια ηφαίστεια και απέραντες κοιλάδες!
Κατά την «περιήγησή» τους στον Άρη, οι επισκέπτες μπορούν επίσης να φωτογραφηθούν με στολή αστροναύτη, αφού υποβληθούν στα απαραίτητα ψυχολογικά τεστ για να δουν αν είναι ικανοί να πραγματοποιήσουν το διαστημικό αυτό ταξίδι ! Προσωπικά δεν πέρασα το τεστ. Έβγαλα το χαμηλότερο σκορ. Συμπέρασμα : Δεν θα πάω στον Άρη!
Η έκθεση περιλαμβάνει ακόμα ενότητα και για την «Ευρώπη» -το Δορυφόρο του Δία-άλλο ένα πολλά υποσχόμενο μέρος για αναζήτηση ζωής και ολοκληρώνεται με μια ματιά σε εκατομμύρια αστέρια πέρα από το ηλιακό μας σύστημα, τα οποία είναι ήδη γνωστό ότι έχουν δικούς τους πλανήτες. Αυτοί οι «πλανήτες εκτός ηλιακού συστήματος», που εντοπίστηκαν από το τηλεσκόπιο Kepler της NASA σε τροχιά, θέτουν το δελεαστικό ερώτημα για την ύπαρξη ζωής σε αυτούς.
Στο πλαίσιο της έκθεσης προβάλλεται στη Θόλο και η νέα ψηφιακή ταινία "Επιστροφή στη Σελήνη...για πάντα" του βραβείου Google Lunar Xprize, του μεγαλύτερου διαγωνισμού παγκοσμίως που έχει διεξαχθεί ποτέ και είναι υπό εξέλιξη αυτήν τη στιγμή, με στόχο να συνεχιστεί η εξερεύνηση του Διαστήματος όχι από τις κυβερνήσεις αλλά από τους ίδιους τους πολίτες. Σύμφωνα με τον διαγωνισμό, ομάδες πολιτών από κάθε χώρα του πλανήτη ανταγωνίζονται για την κατασκευή, την αποστολή και προσσελήνωση ενός διαστημικού ρομπότ για πρώτη φορά στη Σελήνη, με κίνητρο το πιο μεγάλο βραβείο στην ιστορία: 30 εκατομμύρια δολάρια! Η Θόλος επελέγη φέτος μαζί με 120 πλανητάρια σε όλον τον κόσμο, για την προβολή της συγκεκριμένης ταινίας που παρουσιάζει τις μέχρι τώρα προσπάθειες των διαγωνιζόμενων ομάδων και ομολογουμένως με έκανε να νιώσω δέος.
Στιγμιότυπο από την ταινία "Επιστροφή στη Σελήνη για πάντα"
Στο πλαίσιο της έκθεσης αλλά και της νέας ταινίας της Θόλου, ο Ελληνικός Κόσμος συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το οποίο συμμετέχει με οπτικοακουστικό υλικό, ενημερωτικό βίντεο για την αστρονομία και έκθεση ψηφιακής φωτογραφίας, αλλά και μια σειρά διαλέξεων με ελεύθερη είσοδο που θα συνοδεύονται από παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού από το αίθριο του Ελληνικού Κόσμου με τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης Σπάρτης. Η πρώτη διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Απριλίου στις 18.00 από τον Βασίλη Χαρμανδάρη, αναπληρωτή καθηγητή του Αστεροσκοπείου Αθηνών με θέμα "Αναζητώντας την αλήθεια με το φως".
Ήμερες και ώρες λειτουργίας της έκθεσης:
Δευτέρα-Πέμπτη: 09.00-13.30
Παρασκευή: 09.00-20.00
Σάββατο: 11.00-16.00
Κυριακή: 10.00-18.00
Εισιτήρια: 7 ευρώ ενήλικες, Παιδιά: 4ευρώ, Τετραμελής οικογένεια (2 ενήλικες, 2 παιδιά): 20.00 ευρώ
Διάρκεια ταινίας: 30 λεπτά
Εισιτήριο: 4 ευρώ
Για περισσότερες πληροφορίες: www.hellenic-cosmos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου