Της Μαριέττας Κοντογιάννη
Οι εορτασμοί για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων που γιορτάζεται στις 18 του μηνός, έχουν ήδη δειλά- δειλά ξεκινήσει. Μπείτε στον παρακάτω σύνδεσμο, την επίσημη ιστοσελίδα του Διεθνές Συμβουλίου Μουσείων- Ελληνικό Τμήμα (ICOM) και βρείτε όλο το πρόγραμμα σε pdf.
http://network.icom.museum/icom-greece/
Το θέμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων για το 2014 είναι «Οι συλλογές των Μουσείων μάς ενώνουν».
Τα μουσεία είναι ζωντανοί οργανισμοί που μπορούν να εισφέρουν στη δημιουργία δεσμών ανάμεσα σε ανθρώπους, ανεξάρτητα από ηλικία, θρησκεία, καταγωγή, μορφωτικό επίπεδο σε όλο τον κόσμο. Αν και λειτουργούν στο παρόν, προστατεύουν και προβάλλουν τα τεκμήρια του παρελθόντος αποτελώντας συνδετικούς κρίκους ανάμεσα στις γενιές και διάμεσους κατανόησης της ιστορίας που διαμορφώνει το παρόν και το μέλλον.
Τιμώμενο Μουσείο της φετινής διοργάνωσης είναι το πανέμορφο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στη Βασιλίσσης Σοφίας στο οποίο όταν μπαίνεις νομίζεις ότι βρίσκεσαι στην παλιά Αθήνα.
Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, είναι ένα από τα σημαντικότερα μουσεία διεθνώς για την τέχνη και τον πολιτισμό των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων. Διαθέτει περισσότερα από 25,000 αντικείμενα, οργανωμένα σε συλλογές, τα οποία χρονολογούνται από τον 3ο έως τον 20ό αιώνα και προέρχονται κυρίως από τον ευρύτερο ελλαδικό, μικρασιατικό και βαλκανικό χώρο.
Το Μουσείο φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια από την ίδρυσή του, γι αυτό και το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων–Ελληνικό Τμήμα το επέλεξε για να το τιμήσει για την προσφορά του στην προστασία, στη μελέτη και στην προβολή του βυζαντινού πολιτισμού. Σας παραθέτω όλο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του που ξεκίνησαν χτες 10 Μαΐου 2014 και θα διαρκέσουν έως τις 16 Μαΐου 2014 με κεντρική και πιο σημαντική εκδήλωση την αυριανή. Περιλαμβάνουν πολλές δράσεις: ξεναγήσεις στην μόνιμη και στις περιοδικές εκθέσεις από αρχαιολόγους και συντηρητές, εκπαιδευτικό πρόγραμμα, διάλεξη και μουσικές εκδηλώσεις.
Η είσοδος στις εκθέσεις κατά τη διάρκεια των ξεναγήσεων θα είναι δωρεάν. Αναλυτικά το πρόγραμμα των δράσεων έχει ως εξής:
Τη Δευτέρα 12 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί ο εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων. Τη συγκεκριμένη μέρα η είσοδος στις εκθέσεις του μουσείου θα είναι ελεύθερη σε όλη τη διάρκεια λειτουργίας τους.
16:00-18:00
Παρουσιάσεις στη μόνιμη έκθεση που θα επικεντρώνονται στη συνεργασία των Μουσείων σε σχέση με την κινητικότητα των συλλογών (Άρτεμις Σταματέλου, Νίκος Κωνστάντιος, Πατρίτσια Σκώττη, Άννα Πιανάλτο, Φαίδρα Καλαφάτη, Ιωάννα Σανδραβέλη, Μαρία Μπορμπουδάκη, Σοφία Γερογιώργη, Έλενα Παπασταύρου, Αντώνης Μπεκιάρης).
17:30
οι επισκέπτες θα ξεναγηθούν στην έκθεση «Ομιλούσες Εικόνες: Η διάδοση του θρησκευτικού πίνακα στη Ρωσία και στα Βαλκάνια, 16ος -19ος αιώνας» (Νίκος Καστρινάκης).
18:30
οι επισκέπτες θα ξεναγηθούν στην έκθεση «Εκτός ναού... Θησαυρός του 11ου αιώνα από το Μουσείο Cluny» (Αντώνης Τσάκαλος).
Η υποδοχή του κοινού στον κήπο του Μουσείου θα γίνεται από το φωνητικό σύνολο «ΕΞΗ».
19:30
Χαιρετισμός του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου και της Προέδρου του Ελληνικού Τμήματος του ICOM κ. Τέτης Χατζηνικολάου.
Η εκδήλωση θα συνεχιστεί με τις ομιλίες:
του Καθηγητή Αλέξη Καλοκαιρινού, Καθηγητή Πανεπιστημίου Κρήτης και Προέδρου της Εταιρείας Κρητικών Ιστορικών Μελετών,
του Καθηγητή Alexandre Farnoux, Διευθυντή της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής,
της Καθηγήτριας Catherine Morgan, Διευθύντριας Βρετανικής Σχολής Αθηνών και
της δρος Αναστασίας Λαζαρίδου, Διευθύντριας του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί συναυλία από το μουσικό σχήμα CAROUSEL με θέμα «Μεσόγειος – Η θάλασσα που αγκαλιάζει τα τραγούδια»: Το πρόγραμμά τους περιλαμβάνει ταραντέλες και λαϊκά τραγούδια της Ιταλίας, πολυφωνικά τραγούδια της Κορσικής, της νότιας Γαλλίας, μελωδίες της Ισπανίας και της Ελλάδας.
----------
Τρίτη 13 Μαΐου
12:00-14:00 & 17:00-19:00: Ξεναγήσεις στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου (Φαίδρα Καλαφάτη, Έφη Μεραμβελιωτάκη & Μαρία Μπορμπουδάκη, Σοφία Γερογιώργη)
19:00-20:00: Ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «Εκτός ναού... Θησαυρός του 11ου αιώνα από το Μουσείο Cluny»(Φανή Μπούμπουλη).
20:00-21:00: Ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «Φώτης Σαρρής (1937-2011). Ζωγραφική» (Θωμάς Κατσαρός).
----------
Τετάρτη 14 Μαΐου
12:00-14:00 & 17:00-19:00: Ξεναγήσεις στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου (Ιωάννα Σανδραβέλη, Άννα Πιανάλτο & Έφη Μεραμβελιωτάκη, Πατρίτσια Σκώττη).
19:00-20:00: Ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «Εκτός ναού... Θησαυρός του 11ου αιώνα από το Μουσείο Cluny» (Αναστασία Λαζαρίδου).
19:30: Διάλεξη του αρχαιολόγου του Βυζαντινού Μουσείου κ. Νίκου Καστρινάκη με θέμα: Τι ήταν οι Ομιλούσες Εικόνες;
----------
Πέμπτη 15 Μαΐου
12:00-14:00 & 17:00-19:00: Ξεναγήσεις στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου (Γιάννης Θεοχάρης, Μαρία Σκλείδα & Σοφία Γερογιώργη, Νίκος Κωνστάντιος).
19:00-20:00: «Ο ζωγράφος μιλάει με το κοινό». Ξενάγηση του Γιώργου Χατζημιχάλη στην έκθεση «Officinae Pictorum c. 1221- c. 1445. Το ταξίδι».
20:00-21:00: Ξενάγηση στην έκθεση «Εκτός ναού... Θησαυρός του 11ου αιώνα από το Μουσείο Cluny» (Αντώνης Τσάκαλος).
----------
Παρασκευή 16 Μαΐου
12:00-14:00: Ξεναγήσεις στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου (Ειρήνη Θεοχαροπούλου, Έλενα Παπασταύρου).
11:00-12:00: Ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «Ομιλούσες Εικόνες: Η διάδοση του θρησκευτικού πίνακα στη Ρωσία και στα Βαλκάνια, 16ος -19ος αιώνας» (Νίκος Καστρινάκης) .
14:00-15:00: Ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «Εκτός ναού... Θησαυρός του 11ου αιώνα από το Μουσείο Cluny» (Φανή Μπούμπουλη).
Η γειτονική σχολή Ευελπίδων όπως φαίνεται από τους κήπους του Βυζαντινού Μουσείου δίνοντας την αίσθηση στον επισκέπτη ότι βρίσκεται στην παλιά Αθήνα.
Η VILLA ILISSIA
Και λίγα για την ιστορία του Μουσείου το οποίο στεγάζεται στην περίφημη Villa Ilissia, κατοικία της Sophie de Marbois-Lebrun, της πασίγνωστης Δούκισσας της ΠλακεντίαςΗ Sophie de Marbois γεννήθηκε το 1785 στη Φιλαδέλφεια της Αμερικής. Ήταν κόρη του Γάλλου πολιτικού και διπλωμάτη Μαρκήσιου François Barbé de Marbois και της Αμερικανίδας Elisabeth, κόρης του διοικητή της Πενσυλβάνιας William Moore. Παντρεύτηκε τον Charles Lebrun, γιο του συνυπάτου του Ναπολέοντα και Δούκα της Πλακεντίας (Piacenza ή Plaisance). Την εποχή του γάμου της ο σύζυγός της ήταν υπασπιστής του Ναπολέοντα και η νεαρή Δούκισσα διέπρεπε στην αυτοκρατορική αυλή για την ομορφιά και την ευφυΐα της. Ωστόσο, ο γάμος δεν ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένος. Η Δούκισσα έζησε, μαζί με την κόρη της, χωριστά από το σύζυγό της και το 1830, γοητευμένη από την εντύπωση που είχε προκαλέσει στην Ευρώπη ο αγώνας των Ελλήνων, έφτασε στο Ναύπλιο, την προσωρινή πρωτεύουσα του κράτους. Εκεί ενεπλάκη στις πολιτικές αντιπαραθέσεις της εποχής, τάχθηκε εναντίον του Καποδίστρια και συνδέθηκε στενά με την οικογένεια Μαυρομιχάλη. Από το 1831 άρχισε να αγοράζει μεγάλες εκτάσεις γης στην Αθήνα και την Πεντέλη. Στην Αθήνα εγκαταστάθηκε οριστικά μετά τον πρόωρο θάνατο της κόρης της, το 1837. Η παρουσία στην πόλη μιας προσωπικότητας όπως η Δούκισσα, με το έντονο παρελθόν, τον μεγάλο πλούτο, τον ιδιόμορφο τρόπο ζωής και τις παράξενες αντιλήψεις, αποτέλεσε εξαιρετικό γεγονός για την αθηναϊκή κοινωνία της εποχής.
Η Δούκισσα ανέθεσε στον αρχιτέκτονα Σταμάτη Κλεάνθη την οικοδόμηση έξι κτηρίων συνολικά, στην Αθήνα και τα περίχωρά της. Ανάμεσά τους το Καστέλο της Ροδοδάφνης στην Πεντέλη και η Villa Ilissia, το χειμερινό της ανάκτορο.Η οικοδόμηση της Villa Ilissia ξεκίνησε το 1840, λίγο έξω από τα όρια της πόλης, σε μικρή απόσταση από τα βασιλικά ανάκτορα (τη σημερινή Βουλή), που είχαν αρχίσει να κτίζονται το 1836. Η Villa Ilissia βρισκόταν ανάμεσα στις όχθες του ποταμού Ιλισσού, που σήμερα έχει καλυφθεί, και τη λεωφόρο που λίγο καιρό νωρίτερα είχε χαραχθεί για να συνδέσει την Αθήνα με την Κηφισιά. Η λεωφόρος Κηφισίας, όπως ονομαζόταν τότε η σημερινή Βασιλίσσης Σοφίας, εξελίχθηκε σύντομα σε ένα από τα ομορφότερα βουλεβάρτα της Αθήνας, σε ένα σύμβολο του εξευρωπαϊσμού της νέας πρωτεύουσας, καθώς κτίστηκαν κατά μήκος της, από γνωστούς αρχιτέκτονες της εποχής, πολλά δημόσια κτήρια, αλλά και ιδιωτικές επαύλεις που στέγασαν διαπρεπείς οικογένειες της αθηναϊκής κοινωνίας.
Η οικοδόμηση της Villa Ilissia ολοκληρώθηκε το 1848. Κατοικήθηκε από τη Δούκισσα μέχρι το θάνατό της το 1854. Αργότερα το συγκρότημα περιήλθε στο ελληνικό Δημόσιο, στέγασε για τρία χρόνια τη Σχολή Ευελπίδων και στη συνέχεια άλλες στρατιωτικές αρχές.
Το 1926 η Villa Ilissia παραχωρήθηκε για να στεγάσει το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο το οποίο άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το 1930.
Απόψεις του κεντρικού κτιρίου της Villa Ilissia και των κτιρίων της βορινής πλευράς την περίοδο που μόλις είχαν παραχωρηθεί στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου