Σάββατο 13 Αυγούστου 2016

ΞΗΜΕΡΩΝΕΙ (Le jour se lève) στους κινηματογράφους

Ένα πενταόροφο κτίριο υψώνεται στη μέση του μιας εργατικής γειτονιάς. O Φρανσουά (Jean Gabin) δολοφονεί τον Βαλεντίν (Jules Berry) και κλειδώνεται στο δωμάτιό του, στην κορυφή του κτιρίου. Σε λίγο συγκεντρώνεται πλήθος και καταφθάνουν αστυνομικές δυνάμεις που περικυκλώνουν το κτίριο και περιμένουν να ξημερώσει για να εφορμήσουν. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο Φρανσουά ανατρέχει νοερά στο παρελθόν και ξετυλίγει το κουβάρι των γεγονότων που τον οδήγησαν εκεί.
 H ταινία ΞΗΜΕΡΩΝΕΙ που θεωρείται η πρώτη ομιλούσα γαλλική ταινία, προβάλλεται από την προσεχή Πέμπτη 18 Αυγούστου από την Filmtrade στους κινηματογράφους. Στο αριστούργημα του
 Filmtrade χρησιμοποιούνται αναδρομές (flashbacks) ως εργαλείο αφήγησης. Μάλιστα αυτός ο τρόπος αφήγησης στις τότε πρώτες δοκιμαστικές προβολές είχε παραξενέψει τους θεατές. Γι αυτό το λόγο ο Carné, για να διευκρινίσει τους τρεις χρόνους της αφήγησης, πρόσθεσε μια επεξηγηματική κάρτα ακριβώς πριν τα αρχικά credits, που έγραφε: “Ένας άνθρωπος γίνεται δολοφόνος. Καθώς οχυρώνεται στο δωμάτιό του, ανακαλεί στη μνήμη του τις συνθήκες που τον οδήγησαν εκεί.»
  Σημειώνεται ότι η λογοκρισία και το καθεστώς Vichy απαγόρευσε όλες τις προβολές της ταινίας
καθώς κρίθηκε ότι "προσβάλλει τα ήθη." Η αποκατάσταση του αριστουργήματος  άρχισε το 2013. Ορισμένες σκηνές είχαν υποστεί επεξεργασία και αλλοιωθεί π.χ. μια σκηνή με την Arletty γυμνή στο ντους, καθώς και μια άλλη σκηνή με υπαινιγμούς σχετικά με την αστυνομία.
Στη διάρκεια του προγράμματος αποκατάστασης των κοπιών, εντοπίστηκαν οι κομμένες σκηνές και άρχισε η διαδικασία διόρθωσης εικόνας και ήχου. Πολλά σημεία της εικόνας χρειάστηκαν -εκτός από ψηφιακή- επιπλέον προσεκτική επεξεργασία με το χέρι.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου