Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Gaming και πολιτιστική κληρονομία στους Νεώσοικους Μαρίνας Ζέας



Κόσμος σαν πολύχρωμο μελίσσι σεργιανίζει στον πεζόδρομο, εστιάζει στην θάλασσα αλλά αγνοεί ότι και αυτή η πλευρά της στεριάς κρύβει ένα υδάτινο μυστικό. Κι όμως από τα θολά τζάμια μπορώ να διακρίνω τον θησαυρό… Ζέστη και μια ιδιαίτερη μυρωδιά του παλιού αναδύεται καθώς κατεβαίνω τα σκαλιά, ενώ το βλέμμα μου εστιάζει σε λαξευμένους επικλινείς λίθους. "Δεν είναι τελικά τόσο κρυφό μέρος", σκέφτομαι καθώς διαπιστώνω ότι μερικοί έφηβοι με τάμπλετ ανά χείρας μετακινούνται στον αρχαιολογικό χώρο στο πλαίσιο του The Urban Game, ενώ παράλληλες βιντεοπροβολές δημιουργούν την αίσθηση ότι ο χώρος των Νεώσοικων της Μαρίνας Ζέας αναγεννιέται.
της Μαρίας Αλιμπέρτη
Ένα σύγχρονο παιχνίδι θησαυρού ή καλύτερα μια ανακάλυψη του αρχαιολογικού χώρου με έναν φρέσκο τρόπο αυτό του gaming αποτελεί τη νέα πρόταση περιήγησης στα αρχαία λείψανα των Νεώσοικων, που «κρύβονται» στα υπόγεια μιας πολυκατοικίας στην συμβολή της οδού Σηραγγείου και την παραλιακή ακτή Τρύφωνος Μουτσοπούλου! Εκεί έβρισκαν καταφύγιο τον χειμώνα τα πλοία του αθηναϊκού στόλου, όπου δέχονταν τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης, αποτελώντας  τον δεύτερο σημαντικότερο πολεμικό ναύσταθμο στον Πειραιά, επίνειο της κλασσικής Αθήνας.
Χωρίς πολύ σκέψη αποφάσισα να δοκιμάσω:   Με το μικρό τάμπλετ σκανάρω τις κρυμμένες πληροφορίες,  οι οποίες με οδηγούν σε ένα μικρό εγχειρίδιο που αφηγείται την ιστορία των νεωσικων όπως την βίωσε ένας άνθρωπος πριν 2500 χρόνια. Κάθε λύση στο γρίφο με κατευθύνει και στην επόμενη σωστή σελίδα, αφού είναι ανακατεμένες. 
Αυτή η φωνή από το παρελθόν περιγράφει τα βήματα της ίδρυσης των νεώσοικων, κτιρίων που φιλούσαν τις αρχαίες τριήρεις.
 



Θα χρειαστεί να συμπληρώσω κουΐζ που συνδέουν πληροφορίες και με το αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιά και να μάθω λεπτομέρειες για την ιστορία της ευρύτερης περιοχής. Κάποιες στιγμές  νιώθω ότι αγχώνομαι γιατί κολλάω, καθώς η λογική του παιχνιδιού θέλει τον αρχαιολογικό χώρο να μετατρέπεται σε ένα μοδάτο Escape Room. Η αγωνία μου κλιμακώνεται και για καλή μου τύχη οι άνθρωποι από την ομάδα του The Urban Game στέκουν αρωγοί στην αναζήτηση μου.
Τα πλεονεκτήματα του νέου τρόπου περιήγησης
Ευτυχώς το παιχνίδι προσαρμόζεται στους χρόνους κάθε επισκέπτη, δηλαδή στην δική του ταχύτητα σκέψης και περιδιάβασης μέχρι να ολοκληρώσει και να λύσει τον τελικό γρίφο. 
Ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί ότι πολλές και διαφορετικές πληροφορίες ενώνονται, αλλά εμπεδώνονται λόγω του βιωματικού χαρακτήρα με μια ποιοτική μετάδοση  των πληροφοριών, ιδιαίτερα για τους νεαρούς παίκτες που είναι εξοικειωμένοι με τέτοια παιχνίδια. Βέβαια, η ψηφιακή πληροφορία δεν ακυρώνει τον υλικό παράγοντα, αφού ο περιηγητής πρέπει να βρει την σελίδα στο εγχειρίδιο που λειτουργεί ως χάρτης, ενώ ο αρχαιολογικός χώρος συνεχίζει να αποτελεί το κύριο πεδίο δράσης.

Με την ψηφιακή αυτή εφαρμογή ο επισκέπτης έχε δυνατότητα διάδρασης και δεν στέκει απλός παρατηρητής που θα κινηθεί βιαστικά στον χώρο χωρίς να αφομοιώνει τις πληροφορίες και χωρίς προβληματισμόΣτόχος αυτής της σύγχρονης οπτικής είναι ο επισκέπτης να βιώσει τον χώρο και να διαπιστώσει ο ίδιος  την λειτουργία του. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία του παρόντος και του μέλλοντος  κατανοείται το παρόν.
Με σύγχρονο τρόπο επανέρχεται ο χώρος που είναι στην κυριολεξία κρυμμένος στα θεμέλια ενός κτίσματος και έμενε απαρατήρητος από περαστικούς  ακόμη και ντόπιους. Βέβαια η μνήμη της χρήσης του χώρου κατά την αρχαιότητα δεν έχει χαθεί, σκέφτομαι καθώς περπατάω στην περιοχή και εντοπίζω μια οδό «Νεωρίων».



Η πολιτιστική πρωτοβουλία The Urban Game Locked συνδιοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και συμμετέχει στις Ημέρες Θάλασσας αλλά και στους Αρχαιολογικούς Διάλογους 2018. Ο εν λόγω χώρος θα είναι ανοιχτος 1-3/6 8π.μ.-11π.μ. και το The Urban Game Sketchbook στο Ναυτικό Μουσείο Πειραιά τις ίδιες ημέρες 8μ.μ.-11μ.μ.
Η δράση υλοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά, του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος, της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του
Zea Harbour Project.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου