Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018

Τι εντόπισε η αρχαιολογική σκαπάνη στον αρχαιολογικό χώρο της Ευρώμου της Μικράς Ασίας;


Ομάδα αρχαιολόγων ανακάλυψε και αποκατέστησε επτά τάφους της Ελληνικής και της Ρωμαϊκής περιόδου στην Εύρωμο, αρχαία πόλη της Καρίας που βρίσκεται στη σημερινή νοτιοδυτική Τουρκία. 
Τουλάχιστον 25 ακαδημαϊκοί και φοιτητές από την Τουρκία και άλλες χώρες διεξάγουν τις ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο της Ευρώμου, κοντά στην παραθαλάσσια πόλη Μιλάς (αρχαία Μύλασα), στην επαρχία Μουγλά.  Επικεφαλής της αρχαιολογικής ομάδας είναι ο Αμπουζέρ Κιζίλ, λέκτορας του Πανεπιστημίου Μουγλά.  

Του Ανδρέα Αναγνωστόπουλου 

«Η Εύρωμος είναι η πιο σημαντική πόλη στην περιοχή μετά τα Μύλασα. Αυτοί οι τάφοι περιλαμβάνουν ρωμαϊκές και ελληνιστικές σαρκοφάγους, αλλά και ψηφιδωτά» δήλωσε ο Κιζίλ στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.   
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αρχαία Εύρωμο, η ίδρυση της οποίας χρονολογείται τουλάχιστον από τον 5o αιώνα π.Χ., σώζονται πολλά ενδιαφέροντα κτίρια, όπως ο εντυπωσιακός ναός του Διός Λειψηνού από τους ρωμαϊκούς χρόνους, τμήμα του αρχαίου θεάτρου, το τείχος, καθώς και ερείπια της αγοράς.   
Ο ναός του Διός Λειψηνού κατασκευάστηκε κατά την διάρκεια της βασιλείας του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού, μεταξύ των ετών 117 και 138 μ.Χ., ενώ βρίσκεται στην ακρόπολη της Ευρώμου. Ανασκαφές στην αρχαία Εύρωμο πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά από Τούρκους αρχαιολόγους κατά την δεκαετία του 1970, όμως ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί.   
Η Εύρωμος ή Ευρώμη είναι χτισμένη στις πλαγιές του όρους Γρίον και σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ιδρύθηκε από τον ήρωα Εύρωμο, εγγονό του Κάρα (ο Κάρας ή Καρ υπήρξε ο πρώτος βασιλιάς της Καρίας, ήταν γιος του θεού Δία και της Κρήτης, ενώ αδελφοί του ήταν ο Λυδός και ο Μυσός).  
Η πόλη αποτέλεσε τμήμα του βασιλείου του Μαύσωλου και αναφέρεται ως Κύρωμος ή Ύρωμος στις πόλεις που πλήρωναν τον Καρικό φόρο, στο πλαίσιο της Αθηναϊκής Συμμαχίας.
 Το 201 π.Χ., καταλήφθηκε από τα στρατεύματα του Φιλίππου Ε' και το 197 π.Χ. πέρασε στην εξουσία του Αντιόχου Γ΄, ο οποίος την παρέδωσε αργότερα στην κυριαρχία της Ρόδου. Το 167 π.Χ. απαλλάχτηκε από την κυριαρχία των Ροδίων και έκοψε δικά της νομίσματα, ενώ αργότερα ενώθηκε πολιτικά σε συμπολιτεία με άλλες γειτονικές πόλεις. 
Πιθανολογείται ότι η πόλη κατά την Βυζαντινή περίοδο έπεσε σε παρακμή και εγκαταλείφθηκε. Στην Οθωμανική περίοδο πολλοί περιηγητές αναφέρουν ότι μέσα στον χώρο της αρχαίας Ευρώμου υπήρχαν ασβεστοκάμινοι, οι οποίες έλιωναν τα ερείπια της και έβγαζαν ασβέστη.



Πηγές :Τουρκικό πρακτορείο Ειδήσεων Ανατολή 
 Εφημερίδα Σαμπάχ 
 Περιοδικό Corpus Αρχαιολογία, Ιστορία των Πολιτισμών, Τεύχος 41, Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2002, Άρθρο του Πέτρου Στ. Μεχτίδη : Εύρωμος & Αιζανοί, σελίδες 68 ως 79. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου