Ανάμεσα στους λόφους της Κρήτης και τη σκόνη των αιώνων, η αρχαία Λύκτος ξυπνά ξανά. Εκεί όπου τα μάρμαρα αφηγούνται χωρίς λέξεις, και τα ερείπια ψιθυρίζουν ιστορίες Αυτοκρατόρων και πολιτών, η αρχαιολογική σκαπάνη φωτίζει μνήμες θαμμένες μα όχι λησμονημένες — κι εμείς ακούμε, σιωπηλοί και ευγνώμονες.
Με φόντο την ολοκλήρωση ενός πενταετούς αρχαιολογικού προγράμματος, σημαντικά ευρήματα από τη ρωμαϊκή Λύκτο αποκαλύπτουν νέα κεφάλαια της μακραίωνης ιστορίας της Κρήτης. Η φετινή ανασκαφική περίοδος επικεντρώθηκε στην Αυτοκρατορική εποχή, με το βουλευτήριο να αποτελεί το πλέον εντυπωσιακό εύρημα: ένας χώρος συνεδριάσεων και λατρείας του Αυτοκράτορα Αδριανού, που χρονολογείται στα 118 μ.Χ. Παράλληλα, εντυπωσιάζει η αντοχή του αστικού ιστού της Λύκτου, αφού αρκετά δημόσια κτίρια επισκευάστηκαν και χρησιμοποιήθηκαν επί 800 χρόνια, παρά τους σεισμούς που τα έπληξαν.
Μάρμαρα από κάθε γωνιά της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
Μόνο κατά τις τελευταίες ημέρες της ανασκαφής, εντοπίστηκε μισός τόνος διακοσμητικών μαρμάρων — εισαγωγές από Φρυγία, ελληνικά νησιά και άλλες περιοχές, που πιστοποιούν τον εμπορικό πλούτο της Λύκτου κατά τη ρωμαϊκή εποχή. Σύμφωνα με τον Άγγελο Χανιώτη, η οικονομική ευμάρεια βασιζόταν κυρίως στο εμπόριο κρασιού και ελαίου.
Το κρυμμένο Θέατρο και η ανατροπή των θεωριών
Ιδιαίτερης σημασίας είναι ο εντοπισμός έδρας από το Θέατρο της Λύκτου ενσωματωμένων σε μεταγενέστερα οικοδομήματα, επιβεβαιώνοντας την εγγύτητά του στα δημόσια κτίρια της πόλης. Το θέατρο, γνωστό από σχέδιο του Ονόριο Μπέλι του 1586 ως το μεγαλύτερο της Κρήτης, καθίσταται πλέον αντικείμενο άμεσης προτεραιότητας στις μελλοντικές ανασκαφικές φάσεις.
Η καθημερινότητα στο μικροσκόπιο
Η αποκάλυψη πολυφασικού κτιρίου μήκους 20 μέτρων, αρχικά χαρακτηρισμένου ως ιδιωτικού, υποδηλώνει σύνθετες χρήσεις που εκτείνονται από τα ελληνιστικά έως τα ύστερα ρωμαϊκά χρόνια. Η νέα φάση μελέτης των ευρημάτων θα επικεντρωθεί και στην οικιστική αρχιτεκτονική, για να δομηθεί μια πληρέστερη εικόνα της καθημερινής ζωής των κατοίκων της Λύκτου.
Αξίζει να σημεθωθεί ότι συνδιευθυντές της ανασκαφής είναι οι κ.κ. Άγγελος Χανιώτης, Αντώνης Κοτσώνας και Βασιλική Συθιακάκη — καθώς και ολόκληρη την επιστημονική ομάδα των 19 μελών και των 12 εργατών που προέρχονται από έξι χώρες. Ήδη εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση για τη συνέχιση της τεκμηρίωσης, με στόχο όχι μόνο την επιστημονική ανάλυση αλλά και την αξιοποίηση των ευρημάτων για την πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής.
Πηγή: cretalive.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου