Ανακάλυψε τα πιο διάσημα έργα τέχνης με θέμα το φιλί, από τον Klimt μέχρι τον Magritte. Ποιοι ήταν οι ζωγράφοι, ποια μοντέλα χρησιμοποίησαν, σε ποια μουσεία βρίσκονται σήμερα και ποια είναι η αξία τους;
Το Φιλί αποδίδαται μοναδικά στην Τέχνη: Με πάθος, άλλοτε με τρυφερότητα, η αγάπη κατακτά την αιωνιότητα μέσα από τον καμβά.Το φιλί είναι μια από τις πιο διαχρονικές και συγκινητικές εκφράσεις της ανθρώπινης εμπειρίας. Δεν είναι τυχαίο που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για μερικά από τα πιο διάσημα έργα τέχνης όλων των εποχών. Από τη χρυσή αισθητική του Gustav Klimt μέχρι τη σουρεαλιστική αποξένωση του René Magritte, κάθε καλλιτέχνης προσέγγισε το φιλί με διαφορετικό βλέμμα, τεχνική και μήνυμα.
Αναζητώντας τα πιο ξακουστά έργα Τέχνης με αυτή τη θεματική, εντόπισα πέντε εμβληματικά έργα με θέμα το φιλί, και παρέα θα ανακαλύψουμε ποιοι ζωγράφοι τα δημιούργησαν, ποια μοντέλα χρησιμοποίησαν, ποιο ήταν το βαθύτερο νόημα πίσω από την εικόνα, ποιοι ήταν οι χορηγοί τους, σε ποια μουσεία εκτίθενται σήμερα και ποια είναι η εκτιμώμενη αξία τους.
Gustav Klimt – Το Φιλί (1907–1908)
Ο Αυστριακός ζωγράφος Gustav Klimt δημιούργησε το πιο αναγνωρίσιμο φιλί στην Ιστορία της Τέχνης κατά την περίοδο της "Χρυσής Φάσης" του. Το έργο είναι φιλοτεχνημένο με λάδι και φύλλα χρυσού, και αποπνέει μια σχεδόν ιερή αίσθηση. Πιστεύεται ότι τα μοντέλα ήταν ο ίδιος και η σύντροφός του Emilie Flöge.
Το μήνυμα του έργου είναι η πνευματική και σωματική ένωση των εραστών, ενώ το χρυσό φόντο παραπέμπει σε βυζαντινές εικόνες. Το έργο αγοράστηκε αμέσως από το αυστριακό κράτος και σήμερα βρίσκεται στο Belvedere Museum στη Βιέννη. Η αξία του εκτιμάται σε περισσότερο από 150 εκατομμύρια δολάρια!!!
Auguste Rodin – Το Φιλί (1882–1889)
Ο Rodin αποτύπωσε το φιλί σε μάρμαρο, εμπνευσμένος από την ιστορία του Πάολο και της Φραντσέσκα από τη Θεία Κωμωδία του Δάντη. Το έργο αποπνέει πάθος και ένταση, με τους εραστές να αγκαλιάζονται σε μια στιγμή αιώνιας επιθυμίας.
Η γαλλική κυβέρνηση παρήγγειλε το έργο για το Μουσείο των Διακοσμητικών Τεχνών. Σήμερα εκτίθεται στο Musée Rodin στο Παρίσι. Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίγραφα του έργου έχουν πουληθεί για 2–5 εκατομμύρια δολάρια.
Edvard Munch – Το Φιλί (1897)
Ο Νορβηγός ζωγράφος Edvard Munch προσέγγισε το φιλί με υπαρξιακή ματιά. Στο έργο του, τα πρόσωπα των εραστών συγχωνεύονται, συμβολίζοντας την ένωση αλλά και την απώλεια της ατομικότητας. Το έργο θεωρείται αυτοβιογραφικό και εκτίθεται στο Munch Museum στο Όσλο.
Η αξία του δεν έχει εκτιμηθεί επίσημα, αλλά έργα του Munch έχουν φτάσει σε δημοπρασίες τιμές άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων.
René Magritte – Οι Εραστές (1928)
Ο Magritte δημιούργησε ένα φιλί μυστηριώδες και αινιγματικό. Οι εραστές φιλιούνται με καλυμμένα πρόσωπα, υπονοώντας την αδυναμία πλήρους επικοινωνίας και την αποξένωση. Το έργο εκτίθεται στο Museum of Modern Art (MoMA) στη Νέα Υόρκη.
Παρόμοια έργα του Magritte έχουν πουληθεί για 20–80 εκατομμύρια δολάρια.
Francesco Hayez – Το Φιλί (1859)
Ο Hayez συνδύασε το ρομαντισμό με τον πατριωτισμό. Το φιλί του απεικονίζει έναν αποχαιρετισμό γεμάτο πάθος, αλλά και πολιτικό συμβολισμό, καθώς αναφέρεται στην ένωση της Ιταλίας. Το έργο εκτίθεται στην Pinacoteca di Brera στο Μιλάνο και θεωρείται ανεκτίμητο.
Συμβολισμοί
Το φιλί στην τέχνη είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια ρομαντική στιγμή. Είναι σύμβολο έρωτα, απώλειας, ελπίδας και πολιτικής. Οι μεγάλοι ζωγράφοι το αποτύπωσαν με διαφορετικά μέσα και προθέσεις, αλλά όλοι κατάφεραν να αιχμαλωτίσουν την ουσία της ανθρώπινης σύνδεσης.
Αν αγαπάς την τέχνη και θέλεις να ανακαλύψεις περισσότερα για τα διάσημα έργα τέχνης, τους ζωγράφους και την ιστορία πίσω από κάθε πινελιά, μείνε συντονισμένη στο blog — έρχονται πολλά ακόμα!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου