Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Οι Ικέτιδες με την σκηνοθετική ματιά του Χρήστου Στέργιογλου απόψε στην Πειραιώς 260

Γυναίκες μετέωρες, πρόσφυγες σε ξένη χώρα, εξαρτώνται από το αίσθημα δικαιοσύνης τρίτων. Το διαχρονικό κείμενο "Ικέτιδες" του Αισχύλου σε μετάφραση του Ιωάννη Γρυπάρη και σε σκηνοθεσία του Χρήστου Στέργιογλου "ανεβαίνει" απόψε  στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2014, στο Κτίριο Ε, στην Πειραιώς 260.
O Δαναός και οι θυγατέρες του δραπετεύουν μακριά από τον θείο τους, βασιλιά της Αιγύπτου, που σχεδίαζε γι’ αυτές αιμομικτικό γάμο με τους γιους του, και καταφεύγουν σε έναν ιερό χώρο κοντά στο Άργος. «Στο επίκεντρο τοποθετείται ο χορός των Ικέτιδων, ο συλλογικός πρωταγωνιστής του έργου», σημειώνει ο Χρήστος Στέργιογλου, που ανεβάζει το αρχαίο δράμα του με νέες ηθοποιούς. «Στην τραγωδία του Αισχύλου οι αντρικές μορφές ταυτίζονται με την εξουσία. Στην παράσταση, όμως, μετατίθεται η οπτική γωνία, καθώς ο λόγος των αντρών διαμεσολαβείται από τον χορό και η λειτουργία των γυναικών ως αποκλειστικών αφηγητών ενισχύεται. 
Ερμηνεύουν: Ναζίκ Αϊδινιάν, Ασπασία-Μαρία Αλεξίου, Νικόλ Δημητρακοπούλου, Μελίσσα Κωτσάκη, Δήμητρα Μητροπούλου, Ιωάννα Μιχαλά, Κέλλυ Παπαδοπούλου, Ιωάννα Πιατά, Ανδρομάχη Σπανέλλη



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου