Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Έκθεση του Δημήτρη Περδίκη εγκαινιάζεται αύριο στο Ινστιτούτο Θερβάντες

Την έκθεση του εικαστικού Δημήτρη Περδίκη που λάτρεψαν οι Ισπανοί εγκαινιάζεται αύριο στο Ινστιτούτο Θερβάντες. Πρόκειται για μια έκθεση δομημένη σε τέσσερις θεματικές ενότητες, με επιλεγμένα ζωγραφικά και χαρακτικά έργα, όπως και σχέδια, τα οποία ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές και στη συλλογή του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη». Μέσα από αυτή την επιλογή, μπορεί κανείς να εκτιμήσει τους δεσμούς του καλλιτέχνη με την ισπανική τέχνη, από τα κυβιστικά σχέδια ως τα αφηρημένα έργα και μ’ ένα πιο κριτικό και κοινωνικό περιεχόμενο, μέχρι τα επιλεγμένα έργα της περιόδου 1980-1989, δηλαδή μέχρι τον θάνατό του.
 Υπενθυμίζεται ότι Δημήτρης Περδικίδης γεννήθηκε στο Νέο Φάληρο (1922) και σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1943-1950). Έμεινε στη Μαδρίτη από το 1953 ως το 1985 κι εκεί έτυχε της αναγνώρισης κριτικών όπως ο Μ. Σάντσεθ Καμάργκο, Κ. Ποπόβιτς και Χ. Μ. Μορένο Γκαλβάν μεταξύ άλλων. Επιπλέον, κέρδισε το Βραβείο της Εθνικής Σχολής Γραφικών Τεχνών (1958) και το Βραβείο Κριτικών του Αθηναίου της Μαδρίτης (1961).
Το ενδιαφέρον του Περδικίδη για την τέχνη και τους καλλιτέχνες της Ισπανίας και οι πολυάριθμες εκθέσεις του εκεί και σε άλλες χώρες, με την ιδιότητα του εκπροσώπου της ισπανικής τέχνης (Βέλγιο, Φινλανδία, Μαρόκο, Γερμανία, Ιταλία, ΗΠΑ και Βραζιλία) είναι ενδεικτικές της ενεργούς συμμετοχής του σ’ αυτό το καλλιτεχνικό πλαίσιο, κυρίως στην περίοδο από τα μέσα της δεκαετίας του '50 ως τα τέλη της δεκαετίας του '70.
Επιμέλεια: Μιγκέλ Φερνάντεθ Μπελμόντε
Σχεδιασμός έκθεσης: Παναγιώτα Μουρατίδου

ώρα 7.30 μ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου