Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Γράμματα αγάπης στο Στάλιν-Εξουσία και Τέχνη

Εξουσία και Τέχνη, εξουσία και άτομο ισορροπούν; Ο δημιουργός πρέπει να υποχωρεί σε βάρος του έργου του, των ιδανικών του και των αρχών του;  Είναι δύσκολο το δίλημμα : αποδοχή ή συνέπεια έναντι στα πιστεύω μου.
Το έργο του  Μαγιόργκα "Γράμματα αγάπης στον Στάλιν",που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Μυλωνά ,από την Ομάδα «Εν Δράσει», στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου Επί Κολωνώ,  είναι μια φανταστική ιστορία βασισμένη στην τρομερή εμπειρία του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, τον οποίο ο σταλινισμός καταδίκασε σε σιωπή. Στο έργο  συμμετέχουν  τρία  πρόσωπα:  ο  Μπουλγκάκοφ,  η  σύζυγός  του Μπουλγκάκοβα και ο Στάλιν.
Η δράση διαδραματίζεται τη δεκαετία του ’30, όταν ο Μπουλγκάκοφ, απεγνωσμένος  από την απόλυτη λογοκρισία που επιβάλλεται  στα έργα του, μετατρέπεται σε «συγγραφέα για  έναν μόνο
αναγνώστη»: γράφει το ένα γράμμα μετά το άλλο στον Στάλιν, απαιτώντας ή να ζήσει ελεύθερος ως καλλιτέχνης στη Σοβιετική Ένωση ή να του δοθεί η άδεια να φύγει από τη  χώρα.  Περιθωριοποιημένος  σε  μια  κοινωνία  όπου  φέρεται  ως προδότης, με την υποστήριξη και τη θαλπωρή μόνο της συζύγου του, ο Μπουλγκάκοφ περιμένει εις μάτην μια απάντηση από το μεγάλο σύντροφο. Ώσπου  μια  μέρα  δέχεται  ένα  τηλεφώνημα  από  κάποιον  που  τουσυστήνεται  ως  Στάλιν.  Ο  Μπουλγκάκοφ  δεν  έχει  καμιά  αμφιβολία  επ’αυτού. Είναι ο Στάλιν αυτός που του τηλεφωνεί, αυτός που του απευθύνειτο  λόγο  με  σεβασμό,  αυτός  που  υμνεί  το  έργο  του.
Δυστυχώς,  το τηλεφώνημα διακόπτεται ακριβώς την ώρα που ο Στάλιν είναι έτοιμος ναορίσει μια συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο.
Ο  Ισπανός  δραματουργός, αξιοποιώντας το φανταστικό και το πραγματικό, χρησιμοποιεί τρία υπαρκτά πρόσωπα μιας άλλης εποχής, προσεγγίζει ένα ζήτημα που είναι πιο  επίκαιρο  από  ποτέ  για  μια  κοινωνία  όπου  ηχούν  τα  τύμπανα  του ολοκληρωτισμού.

Ερμηνεύουν:
Μπουλγκάκοφ: Μελέτης Ηλίας
 Μπουλγκάκοβα: Άννα Ελεφάντη 
Στάλιν: Σπύρος Τσεκούρα

Κάθε Σάββατο στις 6:30 μμ & Κυριακή στις 9:15 μμ 
Ναυπλίου 12 θέατρο Επί Κολωνώ Τηλ.2105138067

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου