Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Ποιός είναι ο νεκρός που βρέθηκε στην Αμφίπολη;


Το μυστήριο επιτείνεται στον  Τύμβο στο λόφο Καστά καθώς βρέθηκαν τα οστά του ή της νεκρής στον τρίτο θάλαμο, χωρίς όμως ο ένοικος του τάφου να έχει αποτεφρωθεί. 
Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν τον σκελετό σχεδόν ακέραιο σε  βάθος  1,60μ.  από  τους  σωζόμενους  λίθους  του  δαπέδου και μέσα σε  κιβωτιόσχημο  τάφο, κατασκευασμένο από πωρόλιθους,  μήκους  3,23μ., πλάτους 1,56μ. και σωζόμενου ύψους 1 μ. 
 Εντύπωση προκαλεί και το ξύλινο  φέρετρο, καθώς όλοι αναμέναμε να βρεθεί λάρνακα.  Επίσης βρέθηκαν,  διάσπαρτα,σιδερένια και χάλκινα καρφιά, καθώς και οστέινα και γυάλινα διακοσμητικά στοιχεία του φέρετρου.
Μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού άρχισαν και τα σχόλια των αρχαιολόγων καθώς ως γνωστόν οι ανασκαφές στην Αμφίπολη απασχολούν τον διεθνή τύπο και την κοινή γνώμη. 
Συγκεκριμένα, η επικεφαλής της ανασκαφής Κατερίνα Περιστέρη  επαναλαμβάνει την αρχική της θέση ότι ο νεκρός ήταν επιφανής στρατιωτικός, όπως υποστήριξε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Μουσείο της πόλης.
Η διάσημη αρχαιολόγος Ντόροθι Κινγκ, έσπευσε να σχολιάσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι αφενός διερωτήθηκε εάν ο σκελετός ανήκει στην ίδια χρονική περίοδο με την κατασκευή του τάφου, αφετέρου επισημαίνει πως η αποτέφρωση ήταν ο κανόνας για την αρχαία Μακεδονία, ενώ τονίζει  «ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι μόνο δύο πτώματα ταριχεύθηκαν, προκειμένου να επιστρέψουν στην πατρίδα, ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Ηφαιστίωνας».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου