Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Επιστημονική ημερίδα για τη Ναυμαχία της "ΈΛΛΗΣ"

Περισσότερα από 100 χρόνια πέρασαν... Ήταν 3 Δεκεμβρίου του 1912 όταν ο Ελληνικός Στόλος αντιμετώπισε τον Οθωμανικό  στον Α' Βαλκανικό Πόλεμο στα στενά των Δαρδανελλίων, στον Ελλήσποντο. Υπό την ηγεσία του Παύλου Κοντουριώτη είχε απελευθερώσει τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και είχε στείλει μήνυμα στο εχθρό ότι τον περιμένει.
 Όταν ξεμύτισε ο στόλος του εχθρού το νεότευκτο θωρηκτό «Αβέρωφ» και πίσω του σε παράταξη τα αρχαία θωρηκτά «Σπέτσαι», «Ύδρα» και «Ψαρά» περίμεναν τις κινήσεις του. Οι Τούρκοι άνοιξαν πυρ στις 9.22’ και λίγα λεπτά αργότερα απάντησε το θωρηκτό Αβέρωφ. Με μια έξυπνη κίνηση το ελληνικό θωρηκτό ανάγκασε σε φυγή τον οθωμανικό στόλο, μετρώντας μεγάλες ανθρώπινες και υλικές ζημιές. Η ναυμαχία που κράτησε μια ώρα και λίγα λεπτά έληξε νικηφόρα για τον Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό που πέτυχε τον εγκλεισμό του εχθρού στα στενά.
Επιστημονική ημερίδα για τη Ναυμαχία της "ΈΛΛΗΣ" πραγματοποιείται τη Τρίτη 9 Δεκεμβρίου , στο Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης (Δήμος Περάματος).
Κατά την διάρκεια της ημερίδας θα αναπτυχθούν θέματα όπως τα ιστορικά γεγονότα, η προσωπικότητα του ναυάρχου Κουντουριώτη, το θωρηκτό Αβέρωφ, το γεωπολιτικό πλαίσιο και η στρατηγική σημασία της ναυμαχίας, καθώς και η ιστορική μνήμη αυτής.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την συμβολή του Άλσους Ναυτικής Παράδοσης, υπό την Αιγίδα και από κοινού διοργάνωση του Δήμου Περάματος και των Πολιτιστικών Συλλόγων Δήμου Περάματος.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου