Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

"Όνειρο στο κύμα & Έρως Ήρως" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στο Θέατρο ΦούρνοςΤο "Όνειρο στο κύμα & Έρως Ήρως" είναι το πρώτο μέρος της τριλογίας, αφιερώματος στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη. Θα ακολουθήσει "Το Καμίνι & Το Μοιρολόγι της φώκιας" και "Η Φόνισσα".

"Στο πρώτο διήγημα της παράστασης ο Παπαδιαμάντης στήνοντας ένα ιδανικό, ονειρικό τοπίο φυσικής ομορφιάς μέσα στο φεγγαρόφωτο, απεκδυόμενος συνειδητά το βάρος και το πάθος μιας μάταιης, φευγαλέας ικανοποίησης, εστιάζει το βλέμμα  και αντικρίζει με δέος την ομορφιά του γυμνού γυναικείου σώματος καθώς βυθίζεται και αναδύεται μέσα στους φωσφορίζοντες από τη Σελήνη απαλούς κυματισμούς της Θάλασσας, όπως η
‘Αναδυομένη Αφροδίτη’, ενός αγάλματος-από το αγάλλομαι- με πολλές παραλλαγές, όπου όμως έχει αποτυπωθεί σταθερά σε όλες του τις μορφές και από όλους τους καλλιτέχνες, το δέος, δηλαδή ο μετά φόβου και ρίγους θαυμασμός, αλλά και ο σεβασμός απέναντι στο γυμνό γυναικείο κορμί, σαν ένθεης υπόστασης της αλήθειας. Ο Έρωτας, μόνιμος συνοδός της Αφροδίτης, φτερουγίζει από πάνω ψηλά αλλά δεν πλησιάζει. Μένει ουράνιος και αμετάβλητος. 

Στο δεύτερο διήγημα ο Έρωτας έχει κατέβει στη γη και έχει κουρνιάσει μέσα στο νου και την καρδιά ενός Νεαρού ναύτη για ένα συνομήλικό του Κορίτσι .Ο αφηγητής Παπαδιαμάντης αφουγκράζεται το πάθος του Νεαρού, τον νοιώθει και συντάσσεται μαζί του, μπροστά στον άμεσο και αιφνίδιο κίνδυνο να χάσει το ύψιστο αντικείμενο της επιθυμίας του, την Αρχόντω, από έναν πολύ μεγαλύτερό του Άνδρα.

Αφηγητής και Νεαρός ταυτίζονται, μάχονται με σκέψεις μήπως αποτρέψουν ακόμα και με τη βία, την επερχόμενη συντριβή των πόθων τους πάνω στον κάβο της πραγματικότητας, όπου σε λίγο θα προσεγγίσει η βάρκα του Νεαρού ναύτη, μεταφέροντας, έναντι αμοιβής, στην απέναντι από το νησί ακτή τον ηλικιωμένο Γαμβρό, και Νύφη, την ίδια την αγαπημένη του. Το πάθος μετριάζεται ή υποχωρεί, όταν υπάγεται στο λόγο.Τότε ο γήινος Έρως μεταμορφώνεται και γίνεται Ήρως."   Δ.Α.

  
Κυρίαρχο στοιχείο στις παραστάσεις του Δήμου Αβδελιώδη είναι ο τρόπος εκφοράς του λόγου. Κάθε κείμενο, είτε θεατρικό είτε λογοτεχνικό, προσφέρεται σαν μια παρτιτούρα, που πρέπει να  ερμηνευθεί με λογικούς και αισθητικούς κανόνες, για να μπορέσει να ενορχηστρωθεί και να ζωντανέψει η φωνή του, που εμπεριέχει αυτούσια το νόημα και το σκοπό του.


Στοιχεία Παράστασης:

Θεατρική προσαρμογή – σκηνοθεσία,
Σκηνικός χώρος-Διδασκαλία κειμένου: Δήμος Αβδελιώδης

Μουσική:La Mer, Debussy

Ερμηνεύει: Θεμιστοκλής Καρποδίνης 
           
Σκιά Μεγαλοδικηγόρου: Γιάννης Κολόι

Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιάννης Κολόι, Aλεξία Φωτιάδη

Φωτογραφίες: Βασίλης Μακρής

Κατασκευή σκηνικών: Παναγιώτης Μανίκας

  
ΘΕΑΤΡΟ ΦΟΥΡΝΟΣ
Μαυρομιχάλη 168

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ - ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: 
Τηλ.210 6460748
Email:info@fournos-culture.gr


ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:

Aπό 21 Νοεμβρίου έως 30 Ιανουαρίου 2015


ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

Kάθε Παρασκευή 21:15

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ 

Κανονικό: 12€
Φοιτητικό, άνω των 65: 10€
ανέργων: 5€

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

80 λεπτά

Για οργανωμένες πρωινές παραστάσεις:
Βερόνικα   Αργέντζη
Τηλ.6945387992 
Email:
dionantipas@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου