Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

«το Στάρι» από την Ομάδα hιστορισταί

Η Ομάδα hιστορισταί παρουσιάζει «το Στάρι», ένα φιλμ για την πείνα, τον επισιτισμό και την αποστολή διεθνούς βοήθειας στην Ελλάδα της Κατοχής. 
Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στο Ίδρυμα Κατακουζηνού (Αμαλίας 4, Σύνταγμα, 5ος όροφος) το Σάββατο 23  και την Κυριακή 24 Ιανουαρίου , καθώς και το Σάββατο 30 και την Κυριακή 31 Ιανουαρίου στις 7μμ
Η Ομάδα hιστορισταί ξεκίνησε την πορεία της πριν ένα περίπου χρόνο με στόχο την πραγματοποίηση δράσεων γύρω από την Ιστορία και τη δημιουργική αναπαράσταση της ιστορικής επιστημονικής έρευνας δια της χρήσης διαφόρων μορφών τέχνης, με τρόπο σύγχρονο και προσεγγίσιμο από το ευρύ κοινό. 
“To Στάρι” είναι ένα οπτικό ιστορικό αφήγημα. Η ροή και σκηνοθεσία του ορίζεται από την ίδια την ιστορική πληροφορία. Θεματικά καταπιάνεται με την ανάδειξη γνωστών και άγνωστων πτυχών του φαινομένου της πείνας ως απόρροια των πολιτικών που εφάρμοσαν οι δυνάμεις του Άξονα στην Ελλάδα κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Εξετάζει τις οικονομικές πρακτικές της τριμερούς κατάκτησης, τις συνέπειες τους στο σώμα της χώρας, τη στάση της συμμαχικής πλευράς, την αποστολή διεθνούς βοήθειας προς αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, τον ρόλο της  ελληνικής διασποράς. Τέλος, ασχολείται με την επίδραση εκείνης της εμπειρίας στο μεταπολεμικό συλλογικό συνειδησιακό των Ελλήνων. Οι “hιστορισταί” επιδιώκοντας να φέρουν το παρελθόν πιο κοντά στο παρόν, επαναχρησιμοποίησαν το ιστορικό αρχειακό υλικό, φτιάχνοντας μία πιο φρέσκια εικόνα δια των τεχνικών της φωτογραφίας, της γραφιστικής και του κολάζ.

Έρευνα-ιστορική επιμέλεια: Μαρία Σαμπατακάκη

Δημιουργική-καλλιτεχνική επεξεργασία εικόνας: Άννα Μώτου
Κινηματογραφική επιμέλεια: Αντώνης Γασπαρινάτος
Οργάνωση παραγωγής-έρευνα: Κατερίνα Κοφφινά
Αφήγηση: Νίκος Κουρμουλής
Μουσική: Κωνσταντίνος Σιαχάμης / Sonic Space Studio

 Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ (κρατήσεις:info@katakouzenos.gr)
Με τη συνδρομή των:
Πολεμικό Μουσείο
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός
Ιστορικό και Διπλωματικό Αρχείο ΥΠΕΞ
Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ)
Αρχείο της Βουλής των Ελλήνων
Γενικά Αρχεία του Κράτους
Φωτογραφικό Αρχείο ΕΛΙΑ-Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου