Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Το νέο βιβλίο του Uğur Oral: Όταν η φωτογραφία συναντά τη φιλοσοφία “Στιγμές και Στοχασμοί”


·“Στιγμές και Στοχασμοί”: Το έργο του Τούρκου συγγραφέα Uğur Oral (Oυούρ Οράλ), στο οποίο η φωτογραφία συναντάει τη φιλοσοφία, είναι ένα ταξίδι σκέψεων και συναισθημάτων που εκτυλίσσεται σε 120 σελίδες.

·Το βιβλίο “Στιγμές και Στοχασμοί” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΙΛΗΤΟΣ αποτελεί τον συνδυασμό των φιλοσοφικών δοκιμίων που βγήκαν από την άκρη της πένας του Uğur Oral και των φωτογραφιών που επέλεξε για τις εκθέσεις του.

·Κατά την ανάγνωση του βιβλίου του Uğur Oral, θα “πιάσετε” τον εαυτό σας να αναρωτιέται για τη ζωή, τα συμβάντα και τους ανθρώπους. Με συντροφιά τις φωτογραφίες του, θα ταξιδέψετε σε διαφορετικούς κόσμους και θα αισθανθείτε γαλήνη από την ομορφιά που κατάφερε να απαθανατίσει με τον φακό του.


Ένα αρκετά διαφορετικό βιβλίο, με τον τίτλο: “Στιγμές και Στοχασμοί” βρίσκεται πλέον στα ράφια των βιβλιοπωλείων. Ο πολυβραβευμένος στη χώρα του, Τούρκος δημοσιογράφος-συγγραφέας, Uğur Oral, αποτυπώνει με την πένα του φιλοσοφικά δοκίμια και τα στολίζει με στιγμές που απαθανατίζει με το φωτογραφικό φακό του, στο νέο του βιβλίο “Στιγμές και Στοχασμοί” που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Μίλητος. Πρόκειται για ένα έργο, όπου η φιλοσοφία και η φωτογραφία συνυπάρχουν, ενώ είναι ταυτόχρονα, ένα βιβλίο που εκφράζει σκέψεις και συναισθήματα. Διαβάζοντας τις σκέψεις του Uğur Oral, θα δείτε ξαφνικά τον κόσμο από μια διαφορετική οπτική γωνία που δεν φοβάται να ανακρίνει τη ζωή. Ταυτόχρονα, οι φωτογραφίες που αποτυπώνει με τον φακό του θα σας ταξιδέψουν σε έναν όμορφο κόσμο και θα ξεκουράσουν την ψυχή σας.

Στην εισαγωγή του βιβλίου, ο συγγραφέας μας καλωσορίζει λέγοντας: “Σκέφτομαι, άρα υπάρχω”, όπως θα έλεγε ο Σωκράτης... Η σκέψη είναι που διαχωρίζει τον άνθρωπο από τα ζώα... Μα δεν αρκεί μόνο το να μπορείς να σκέφτεσαι, για να είσαι άνθρωπος... Η σκέψη, με τα συναισθήματα, κερδίζει βάθος… Με τη φιλοσοφία, κατανοεί τη ζωή. Με την τέχνη την ομορφαίνει… Με το “Στιγμές και Στοχασμοί” από τη μία ανακρίνω τη ζωή, από την άλλη προσπαθώ να προβάλλω τα χρώματα και τις ομορφιές της…”.

Το πρώτο του βιβλίο εκδόθηκε το 1995 στην Τουρκία, το οποίο ήταν κείμενα που έγραψε ο ίδιος στα Αγγλικά και Γαλλικά, και εκδόθηκαν σε αρκετές χώρες. Uğur Oral, το όνομά του είναι γνωστό και στην Τουρκία αλλά και στην Ελλάδα, καθώς ο ίδιος, στον αγώνα του για την αναζωογόνηση της ελληνοτουρκικής φιλίας, έχει βρεθεί σε αρκετές ομιλίες στην Αθήνα, ενώ έχει επίσης οργανώσει 3 εκθέσεις φωτογραφίας. Όλες του οι εκθέσεις έχουν φιλανθρωπικό σκοπό, καθώς στηρίζει την Αμυμώνη (Πανελλήνιος Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με  Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες). 'Eχει δώσει αρκετές ομιλίες στη γειτονική Τουρκία με στόχο την βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, καθώς και αρκετές εκθέσεις φωτογραφίας. “Από μικρός είχα για χόμπι, το να τραβάω φωτογραφίες.... Σε μια ζωή που φαίνεται μεγάλη, στην πραγματικότητα με το που αποδέχτηκα την αλήθεια που κρύβουν κάποιες στιγμές, η φωτογραφία από χόμπι έγινε πάθος...”. Ο ίδιος έχει αδυναμία στην φωτογράφιση του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης ζωής.

To “Στιγμές και Στοχασμοί”, γράφτηκε στην πραγματικότητα, έχοντας υπόψη τις απαιτήσεις
των Ελλήνων αναγνωστών και φίλων του βιβλίου. Η μίξη της φιλοσοφίας με τη φωτογραφία, ήταν το αποτέλεσμα της θετικής κριτικής που δέχτηκε ο Uğur Oral κατά τη διάρκεια μιας έκθεσής του στην Αθήνα, και έτσι πήρε την απόφαση να δώσει στο έργο του τη μορφή βιβλίου. Φίλοι του συγγραφέα, τον σύστησαν με τον πρόεδρο του εκδοτικού οίκου Μίλητος, Νίκο Χατζηγεωργίου, ο οποίος έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την ιδέα του Uğur Oral. Έτσι λοιπόν, μια ιδέα που ήταν το αποτέλεσμα ανταλλαγής σκέψεων, μετά από χρόνια έφτασε να πάρει τη μορφή αυτού του βιβλίου.

Στο βιβλίο, θα βρείτε 60 φιλοσοφικές σκέψεις και αρκετές φωτογραφίες που φιλοξενήθηκαν σε εκθέσεις. Το “Στιγμές και Στοχασμοί” εκδόθηκε πρώτη φορά στην Ελλάδα. Τα κείμενα του  Uğur Oral μεταφράστηκαν στα Ελληνικά από την Όλγα Φιρουζέ Κουρτ. Είναι, επίσης αρκετά ενδιαφέρων ο ρευστός ποιητικός λόγος που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας. Συγκεκριμένα, για τον τρόπο γραφής που χρησιμοποιεί ο  Uğur Oral, λέει: “Οι άνθρωποι αποφεύγουν τη φιλοσοφία. Πιστεύουν πως θα διαβάσουν κάτι πολύ βαρύ και δυσανάγνωστο. Έχοντας αυτό υπόψιν, στα κείμενά μου χρησιμοποιώ έναν απλό και ευκολονόητο, ποιητικό λόγο, όπως θα μιλούσα με ένα φίλο μου. Η παρουσία μου στο χώρο της δημοσιογραφίας τα τελευταία 30 χρόνια, μου έδωσε τη δυνατότητα να κατανοήσω τη ζωή από μια διαφορετική οπτική γωνία. Βρέθηκα σε διαφορετικά μέρη, γνώρισα πολλούς ξεχωριστούς ανθρώπους. Υπήρξα μάρτυρας σε πολλούς πόνους, λύπες, μάχες και είδα διαφορετικούς τρόπους ζωής. Τα κείμενά μου, αποτελούν τη σύνθεση όσων μου δίδαξε η ζωή”.

*Το βιβλίο διατίθεται σε βιβλιοπωλεία σε όλη την Ελλάδα. Υπάρχει η δυνατότητα παραγγελίας μέσω του διαδικτύου από τις ιστοσελίδες http://www.greekbooks.gr/ , http://www.militos.gr/books/ .


O συγγραφέας Uğur Oral, θα βρεθεί το Μάιο στην Ελλάδα, για να συναντήσει τους αναγνώστες του και να υπογράψει το βιβλίο του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του από την προσωπική του ιστοσελίδα http://www.uguroral.com.tr/ , τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου  ugur@uguroral.com.tr  ή μέσω facebook.Ποιος είναι ο Uğur Oral (Ουούρ Οράλ):

O δημοσιογράφος-συγγραφέας Uğur Oral (Ουούρ Οράλ) γεννήθηκε στη Σμύρνη (Τουρκία). Τελείωσε το σχολείο στο γαλλικό  κολλέγιο Saint Joseph στη Σμύρνη. Μαζί με τις σπουδές του στη Γαλλική Φιλολογία ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στις πολιτικές επιστήμες. Συνεχίζει το διαδικτορικό του στο ίδιο θέμα. Ομιλεί αγγλικά και γαλλικά, και ξεκίνησε την καριέρα του στο χώρο της δημοσιογραφίας το 1987 στην εφημερίδα “Yeni Asır”. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του έχει τελέσει αρθρογράφος, συντάκτης, γενικός διευθυντής και αρχισυντάκτης. Έχει βραβευτεί πολλές φορές για την εργασία του.

Το 1993, έγινε μέλος της Διεθνής Ένωσης Γαλλικού Τύπου και δημοσιογραφίας (Union İnternationale De La Presse Francophone) στο Παρίσι. Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε Γαλλία, Ελβετία και Αυστρία. Έχει δώσει διαλέξεις με θέμα τη δημοσιογραφία και την πολιτική. Το 1995 εκδίδεται το πρώτο του βιβλίο με θέμα την πολιτική. Το 2001 βραβεύεται ως ''ο πιο επιτυχημένος αρθρογράφος” στη Σμύρνη και το 2003 ως “o πιο επιτυχημένος Διευθυντής Οργάνωσης Τύπου της τελευταίας 10ετίας”. Μαζί με τις εργασίες του στο χώρο της δημοσιογραφίας, δημοσιεύτηκε το βιογραφικό του στην εγκυκλοπαίδεια “Ποιος είναι ποιος στην Τουρκία”.

Ο Uğur Oral ασχολήθηκε από μικρός με τη φωτογραφία, και έως σήμερα έχει οργανώσει 12 εκθέσεις με το φωτογραφικό υλικό του. Μεγάλη απήχηση είχε η εργασία του όσον αφορά το συνδυασμό Φιλοσοφίας και Φωτογραφίας. Όλες οι εκθέσεις του είχαν φιλανθρωπικό χαρακτήρα, και στην Αθήνα οργάνωσε τρεις εκθέσεις με τις φωτογραφίες του, με στήριξη στην Αμυμώνη (Πανελλήνιος Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με  Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες).

Σήμερα, συνεργάζεται με Τουρκικά και ξένα πρακτορεία Τύπου, ενώ ταυτόχρονα συνεργάζεται με πολλές οργανώσεις σε Τουρκία και εξωτερικό, όπου και συμμετέχει σε διασκέψεις. Ο Uğur Oral απευθύνεται, τόσο στο Τουρκικό, όσο και στο Ελληνικό κοινό, με προσπάθειες για την ανάπτυξη και αναζωογόνηση της Ελληνοτουρκικής φιλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου