Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Διονυσιακά- εικαστικά έργα στον αρχαιολογικό χώρο Φιλίππων

 Μαινάδες και Βάκχες, μύθοι, ημίθεοι, θεικοί έρωτες, χρησμοί ενέπνευσαν τους καλιτέχνες της εκθεσης "Διονυσιακά" που φιλοξενείται στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου του θεάτρου των  Φιλίππων. Με σεβασμό στην ιστορία του αρχαίου θεάτρου 16 έργα εικαστικών καλλιτεχνών «συνομιλούν» με το χώρο, τους επισκέπτες, το θεό Διόνυσο αλλά και με την τοπική Ιστορία. Μια νέα οπτική προσφέρεται στον επισκέπτη καθώς προσδίδουν τα έργα  νέα δυναμική στο χώρο.

Το Φεστιβάλ Φιλίππων- Θάσου που συμπληρώνει 60 χρόνια και η Μικρή Άρκτος υλοποιούν το εγχείρημα της ομαδικής
εικαστικής έκθεσης-εγκατάστασης στο χώρο του αρχαίου θεάτρου των Φιλίππων  σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού.

Διονυσιακά: Πρόκειται για ένα ελληνικό επικό ποίημα του Νόννου του Πανοπολίτη, που σώζεται επίσης με τον τίτλο «Διονυσιακών βιβλία μη΄». Αποτελείται από 21.419 στίχους σε 48 βιβλία και περιγράφει τη ζωή και τον θρίαμβο του θεού Διονύσου, καθώς και την εκστρατεία του στην Εγγύς Ανατολή και στις Ινδίες, γεωγραφώντας στην πραγματικότητα όλα τα τότε γνωστά μέρη της Γης.

Η έκθεση σχεδιάστηκε ειδικά για τον υπαίθριο χώρο του της εισόδου του αρχαίου θεάτρου των Φιλίππων. Τα έργα, γλυπτά και ελαφρές εφήμερες εγκαταστάσεις από λιτά υλικά  (χώμα, πηλός, ξύλο, γύψος, χαλκός, μπρούτζος, ύφασμα, κλωστή, πέτρα, κερί και γυαλί, χαρτί, καλάμι, μελάνι, φυτά κ.ά), σε συμβατότητα με την αισθητική συμβατότητα του περιβάλλοντος  τοποθετήθηκαν σε σημεία ευδιάκριτα, στη σύντομη διαδρομή από την είσοδο των επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο ως το θέατρο.

Συμμετέχουν οι εικαστικοί: Κώστας Ανανίδας, Θωμάς Διώτης, Σταυρούλα Καζιάλε, Βούλα Καραμπατζάκη, Μιχάλης Κλαουδάτος, Μαρία Κώτσου, Παναγιώτης Μαρίνης, Χαρίτων Μπεκιάρης, Παναγιώτης Μπρέντας, Δανάη Νικολαΐδη Κωτσάκη, Χριστίνα Παπαγεωργίου, Βασιλική Σαγκιώτη, Δήμητρα Σίλιαλη, Γιώργος Ταξίδης, Μάγια Ταπεινού, Ραφαέλα Τσόπτση.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 10 Αυγούστου .
Ώρες λειτουργίας καθημερινά 08:00-20:00 και έως τις 21:00 τις ημέρες των παραστάσεων.
Περισσότερες πληροφορίες  στο τηλέφωνο 2510 220876-7

Πηγή φωτογταφιών :  https://www.facebook.com/philippifestival/?fref=ts

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου