Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Ανοιχτή η οικεία του Γ.Τσαρούχη, γνωστή ως Μουσείο Αμαρουσίου

Τις πύλες της ανοίγει ξανά η οικεία του Γιάννη Τσαρούχη που λειτουργεί ως μουσείο. Μετά από μια προσωρινή διακοπή λειτουργίας από το περασμένο Οκτώβρη το μουσείο θα ανοίξει για το κοινό επίσημα με μια τελετή εγκαινίων το Σάββατο 31 Μαρτίου. 
Την εν λόγω κατοικία δημιούργησε το1965, η οποία λειτούργησε και ως εργαστήριο του, στην οδό Πλουτάρχου 28, στο Μαρούσι. Συγκεκριμένα, στο ισόγειο χώρο ήταν οι προσωπικοί του χώροι, στον πρώτο όροφο και στο δώμα, το εργαστήριό του.
Μερικές δεκαετίες αργοτερα,  το 1981 ιδρύει το ομώνυμο Ίδρυμά του και μετατρέπει τον πρώτο όροφο και το δώμα σε εκθεσιακούς χώρους για τα έργα του.
Το ονόμαζε ο ίδιος Μουσείο Αμαρουσίου και διοργάνωνε  και επιμελούταν τις εκθέσεις που γίνονταν σε αυτό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι άφησε ένα πλούσιο και σημαντικό φωτογραφικό αρχείο και βασισμένο σ΄αυτό, το Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη παρουσιάζει μια αναβίωση του εργαστηρίου του. 
Προκειμένου για μια πιστή απόδοση, ακόμα και ως
προς το πώς χειριζόταν το φως και τη σκιά με έργα καρφιτσωμένα στους υφασμάτινους τοίχους κι ακουμπισμένα στο πάτωμα, θα ήταν αδύνατο να χρησιμοποιηθούν  τα πραγματικά . Εκτίθενται  λοιπόν πιστά αντίγραφά τους, σε φυσικό μέγεθος, πλούσιο φωτογραφικό υλικό για το πώς χειριζόταν τις συνθέσεις του, προσωπικά του αντικείμενα αφημένα ελεύθερα στο χώρο όλα με μια διάθεση ο θεατής να νιώσει το πώς ζούσε και δημιουργούσε ο Γιάννης Τσαρούχης, από το 1966 ως το  1989, στο σπίτι του στο Μαρούσι.
Στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα.

Εγκαίνια:  Σάββατο 31 Μαρτίου 2018,  10.00  –  18.00

ΙΔΡΥΜΑ ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΑΡΟΥΧΗ, 
Πλουτάρχου 28, Μαρούσι , Τ. 210 80 62 636 – 7

Ωράριο λειτουργίας : Δευτέρα ως Παρασκευή  9.00 – 14.00
Τιμή εισιτηρίου:  3 ευρώ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου