Σάββατο 9 Ιουνίου 2018

Ιστορική επιστολή του Κολόμβου επιστρέφει στην Ισπανία


Μια επιστολή 500 ετών στην οποία ο Χριστόφορος Κολόμβος περιγράφει το ταξίδι του στην Αμερική, επιστράφηκε στην Ισπανία, αφότου οι αρχές των ΗΠΑ εντόπισαν το έγγραφο που είχε κλαπεί πριν από χρόνια. 
Η επιστολή που είχε αποστείλει ο μεγάλος θαλασσοπόρος στον βασιλιά Φερδινάνδο και την βασίλισσα Ισαβέλα της Ισπανίας, μετά από το πρώτο του ταξίδι στην αμερικανική ήπειρο, παρελήφθη από τον Ισπανό πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον. Ο επαναπατρισμός του ιστορικού εγγράφου, που είχε κλαπεί από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Καταλονίας, στην Βαρκελώνη, επιτεύχθηκε μετά από επταετή προσπάθεια των αμερικανικών αρχών.  
"Νιώθουμε ιδιαίτερη τιμή που επιστρέφουμε αυτό το ιστορικής σημασίας έγγραφο
στην Ισπανία, τη νόμιμη ιδιοκτήτρια του", δήλωσε ο εισαγγελέας της αμερικανικής πολιτείας Ντελάγουερ, Ντέιβιντ Ουάιζ. 

του Ανδρέα Αναγνωστόπουλου

Ο Κολόμβος, που γεννήθηκε στη Γένοβα της Ιταλίας, έγραψε την επιστολή στα ισπανικά μετά από την επιστροφή του στην Ευρώπη, το 1493. Ο Φερδινάνδος και η Ισαβέλα, που βοήθησαν τον εξερευνητή να πραγματοποιήσει το ταξίδι στην Αμερική, έστειλαν το έγγραφο στη Ρώμη ώστε να μεταφραστεί στα λατινικά και να αντιγραφεί.  
Σύμφωνα με την εισαγγελία του Ντελάγουερ, έγιναν αρκετά αντίγραφα, που εστάλησαν σε βασιλείς και βασίλισσες της Ευρώπης, προκειμένου να διαδοθεί η είδηση για τις ανακαλύψεις του Κολόμβου. 
Ένα αντίγραφο της επιστολής, γραμμένο στα λατινικά, στο οποίο ο Χριστόφορος Κολόμβος περιγράφει τα βουνά, τις εύφορες πεδιάδες, τον χρυσό και τους ιθαγενείς κατοίκους που συνάντησε στην Καραϊβική, είναι το έγγραφο που είχε κλαπεί από την βιβλιοθήκη της Βαρκελώνης και είχε αντικατασταθεί με πλαστή επιστολή.  

Οι Αρχές της Ισπανίας τονίζουν πως ανακάλυψαν την κλοπή μετά από ένα ταξίδι, το 2011. Επίσης, η εισαγγελία του Ντελάγουερ, η οποία είχε γνώση του θέματος και είχε αποκτήσει εμπειρία σε αυτή την υπόθεση. 
Επειδή η βιβλιοθήκη της Βαρκελώνης είχε προχωρήσει σε ψηφιοποίηση της συλλογής της πριν από την κλοπή, οι Αμερικανοί επιθεωρητές μπόρεσαν, σε συνεργασία με τους Ισπανούς συναδέλφους τους, να ανακαλύψουν πως το γράμμα του Κολόμβου που υπήρχε στην βιβλιοθήκη ήταν πλαστό! 

Η αληθινή επιστολή του μεγάλου εξερευνητή είχε πουληθεί, τον Νοέμβριο του 2005, από δύο Ιταλούς εμπόρους βιβλίων για 600.000 ευρώ.  
Αφότου έγινε γνωστό ότι, τον Μάρτιο του 2013, η επιστολή πουλήθηκε ξανά το 2011 για 900.000 ευρώ, οι Αρχές δήλωσαν ότι κατάφεραν να επικοινωνήσουν με τον άνθρωπο που κατείχε το ιστορικό έγγραφο και να το αποκτήσουν. Οι Αρχές είπαν ότι ο κάτοχος της επιστολής δεν γνώριζε ότι το έγγραφο είχε κλαπεί.  





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου