Κυριακή 1 Ιουλίου 2018

Τι κάνει ένας Δανός με φόντο την πανσέληνο στο Εθνικό Αστεροσκοπείο;

Με στέγη τον έναστρο ουρανό της Αττικής και με καταπληκτική θέα την πλημμυρισμένη από το φως Ακρόπολη, έζησα μια μοναδική εμπειρία παρακολουθώντας το κονσέρτο του Δανού μουσικού και τραγουδοποιού Per Bloch (Περ Μπλοχ), στον υπαίθριο χώρο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Μελωδίες από όλο τον κόσμο με έκαναν να αφεθώ στην αξεπέραστη μουσική και να χαρώ περισσότερο την πανσέληνο, καθώς αυτή ξεπρόβαλε από τον Υμηττό.     

του Ανδρέα Αναγνωστόπουλου


Αφού μας καλωσόρισε τονίζοντας πόσο χαρούμενος είναι που πραγματοποιεί αυτή τη
συναυλία, με την συνεργασία του αστεροσκοπείου και του ινστιτούτου της Δανίας στην Αθήνα, ο Περ Μπλοχ παρουσίασε το άλμπουμ του με τίτλο "KOKORO", που σημαίνει καρδιά στα ιαπωνικά. 


Ευχάριστη έκπληξη ήταν το γεγονός ότι ο Δανός καλλιτέχνης, αφού μας αφηγήθηκε πώς πρωτογνώρισε την ελληνική πρωτεύουσα, πριν από μερικά χρόνια, παρουσίασε ένα τραγούδι γραμμένο εξ ολοκλήρου στα ελληνικά, ενώ τις μελωδίες τους ερμήνευσαν χορευτικά δυο νέοι ταλαντούχοι η Εβίτα Πιταρά και ο Cedric Gagneur! 

Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ότι έδωσε στο τραγούδι τον τίτλο "Ελευθερία", θέλοντας προφανώς να μας περάσει κι' ένα μήνυμα για τις δύσκολες εποχές που ζούμε ως Έλληνες και να μας δώσει θάρρος να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, παρά τις πολλές αντιξοότητες. 
Βέβαια το κονσέρτο δεν είχε μόνο αυτή την έκπληξη, καθώς ο Περ Μπλοχ εξήγησε ότι μέσα από την μουσική και τα τραγούδια του θέλει να αναδείξει διαφορετικούς πολιτισμούς. Γι' αυτό η συναυλία είναι πραγματικά πολύγλωσση! Είχα λοιπόν την ευκαιρία να ακούσω τραγούδια σε δανέζικα, γαλλικά, ισλανδικά, γερμανικά, αγγλικά, ισπανικά, και αραβικά! 

Το τραγούδι στα αραβικά, όπως ανέφερε ο
Δανός τραγουδιστής, έχει ιδιαίτερη ιστορία, αφού στο γράψιμο των στίχων βοήθησε μια πρόσφυγας από την Συρία και η οικογένειά της, την οποία ο Περ Μπλοχ γνώρισε τυχαία στη Κοπεγχάγη.   

Άξιοι συντελεστές του μοναδικού κονσέρτου στην υπέροχη καλοκαιρινή βραδιά ήταν η Κρυσταλία Θεοδώρου στην ηλεκτρονική μουσική και την ηχοληψία, η Κριστίν Ραφτ στο πιάνο, από την Δανία, και η Λίβε Γιόχανσον στο τσέλο, από τη Νορβηγία. Όλοι οι μουσικοί τόνισαν ότι το κονσέρτο αυτό θα μείνει για πάντα στη μνήμη τους, καθώς σπάνια έχουν την ευκαιρία να δώσουν συναυλία σε ένα τόσο μαγευτικό περιβάλλον, όπως αυτό του λόφου της Πνύκας.    
Αναρωτιέται κανείς γιατί οκτώ ερωτικά τραγούδια σε οκτώ γλώσσες; Ο Περ Μπλοχ απαντά ότι χρησιμοποιώντας διαφορετικές γλώσσες, φέρνει στη μουσική συναισθήματα από το ισπανικό πάθος, τον αραβικό καημό και άλλα στοιχεία από διαφορετικούς πολιτισμούς. "Η ιδέα για αυτό το άλμπουμ γεννήθηκε από περιέργεια να δω τι θα γίνει όταν πιάσω νέα (μουσικά) εργαλεία στα χέρια μου. Ξαφνικά, μπορώ να καταλάβω συναισθήματα σε νέες γλώσσες, τις οποίες δεν μιλώ", επισημαίνει ο Δανός καλλιτέχνης.    


Κατά την άποψη μου, ο Περ Μπλοχ αναγεννά αυτό που λέμε παγκόσμια μουσική και είναι ένας αληθινός πολίτης του κόσμου, που θέλει να προσφέρει στον συνάνθρωπό του μακριά από στερεότυπα και προκαταλήψεις. "Θέλω να δείξω ότι έχουμε πολλά να μάθουμε ο ένας απ' τον άλλο και ιδίως να προσφέρουμε ο ένας στον άλλο", σημειώνει ο Μπλοχ.   

Η μοναδική βραδιά δεν τελείωσε όμως με το πέρας της συναυλίας. Οι υπεύθυνοι του αστεροσκοπείου μας οδήγησαν στο μεγάλο τηλεσκόπιο, απ όπου μπόρεσα να παρατηρήσω τον πλανήτη Δία  - τον μεγαλύτερο του ηλιακού μας συστήματος -  αλλά  και τους δορυφόρους του, Ηώ, Ευρώπη, Γανυμήδη και Καλλιστώ. Μια πρωτόγνωρη αστρονομική παρατήρηση που θα μου μείνει αξέχαστη!  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου