Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018

Πώς μπορείς να επισκεφθείς τον Πανάγιο Τάφο χωρίς να ταξιδέψεις στην Ιερουσαλήμ;

"Όταν μετά από πέντε αιώνες, στις 26 Οκτωβρίου 2016, ανοίξαμε τον Πανάγιο Τάφο και το National Geographic έδωσε την εικόνα και την είδηση σε όλο τον κόσμο, περισσότεροι από δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι γονάτισαν νοερά μαζί μας μπροστά στο μνημείο. Ο Πανάγιος Τάφος είναι ζωντανός για όλη την ανθρωπότητα''. 
                                                                                                                                               National Geographic Society 

Μπροστά στα μάτια μου βλέπω τον Πανάγιο Τάφο, το μέρος όπου ο Θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός τάφηκε και αναστήθηκε. Δέος και συγκίνηση με διακατέχουν καθώς είμαι μέσα στο Ιερό Κουβούκλιο και τον Ναό της Αναστάσεως. 
Πώς ζω κάτι τέτοιο αφού βρίσκομαι στην Αθήνα και δεν έχω ταξιδέψει στην Ιερουσαλήμ; Κι όμως αυτή η εμπειρία είναι εφικτή χάρη στις διαδραστικές τεχνολογίες της έκθεσης «Ο Πανάγιος Τάφος, το μνημείο και το έργο», που πραγματοποιείται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.
      
Του Ανδρέα Αναγνωστόπουλου 

Στον τόπο όπου βρίσκεται το ιερότερο προσκύνημα για κάθε Χριστιανό πάνω σε αυτό τον πλανήτη, μας μεταφέρει αυτή η εκπληκτική έκθεση, μέσα από την χρήση ψηφιακής προηγμένης τεχνολογίας. Η τρισδιάστατη εικονική πραγματικότητα που χρησιμοποιείται στην έκθεση μού επέτρεψε να «μεταβώ» στην ιερή πόλη των Ιεροσολύμων, να εισέλθω στον μεγαλοπρεπή Ναό της Αναστάσεως και να δω από κοντά το μνημείο, τις εργασίες αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου και την ανάδειξη των αξιών του Παναγίου Τάφου.

Είχα την αίσθηση ότι μετέχω στον χώρο, την ιστορία, στα δρώμενα και στη γνώση, μέσα από τα ιστορικά στοιχεία που έβλεπα και άκουγα, ενώ απλά συγκλονιστικό ήταν το γεγονός ότι μπορούσα να βιώσω και εγώ την στιγμή της εμφάνισης του Αγίου Φωτός, του μεγάλου θαύματος που λαμβάνει χώρα κάθε Μεγάλο Σάββατο μέσα στον Ναό της Αναστάσεως. Οι εικόνες αυτές πραγματικά με καθηλώνουν!   

 Όπως επισημαίνουν οι υπεύθυνοι του μουσείου, η έκθεση αναδεικνύει το εμβληματικό έργο της συντήρησης και της αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου, ένα τιτάνιο έργο το οποίο ολοκληρώθηκε με επιτυχία από τη Διεπιστημονική Ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.), που είχε την επιστημονική ευθύνη του έργου σε συνεργασία με το National Geographic. Το έργο παραδόθηκε στις τρεις Χριστιανικές Κοινότητες, Φύλακες του Παναγίου Τάφου, τον Μάρτιο του 2017.
  


Η τρισδιάστατη μοναδική έκθεση χωρίζεται σε δύο μέρη:

Στο πρώτο μέρος παρουσιάζεται η ομόλογη έκθεση του National Geographic Society, όπως έχει διατεθεί στο Ε.Μ.Π. από τον επιμελητή της και αρχαιολόγο Fredrik Hiebert και την διευθύντρια του μουσείου του National Geographic, Kathryn Keane. 

Στο δεύτερο μέρος, μπόρεσα να δω τα δεδομένα που συνέλεξε και επεξεργάστηκε η Διεπιστημονική Ομάδα του Ε.Μ.Π. κατά την διάρκεια αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου και ιδιαίτερα τα ευρήματα που προέκυψαν από την στιγμή που άνοιξε ο Πανάγιος Τάφος, για πρώτη φορά μετά από 500 χρόνια!!! Ήταν μια συγκλονιστική στιγμή, όπως ομολόγησαν οι Έλληνες επιστήμονες, με επικεφαλής την κυρία Τώνια Μοροπούλου, καθηγήτρια του Ε.Μ.Π..
 Οι επιστήμονες τονίζουν πως "οι προηγμένες τεχνολογίες της τηλεματικής, των πολυαισθητήρων και της ρομποτικής μας επέτρεψαν να "δούμε" μέσα από τις ορθομαρμαρώσεις του Ιερού Κουβουκλίου και να ξεκλειδώσουμε τα μυστικά του". 
Ειλικρινά πώς να μην θαυμάσεις την ιστορία και την σπουδαιότητα αυτού του μνημείου;  


Διάρκεια έκθεσης: έως 31 Ιανουαρίου 2019 
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 12.00 - 20.00, Τρίτη - Κυριακή 8.00 - 20.00  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου