Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

Duende,το ασυμβίβαστο και το άπιαστο... Έργο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα στο Θέατρο Ρεματιάς



Το ασυμβίβαστο και το άπιαστο, αυτό που δεν περιχαρακώνεται… Ξεχειλίζει από ενθουσιασμό η  παθιασμένη σε διάλεξη που έδωσε ο Federico Garcia Lorca  (Φρεδερίκο Γκαρθία Λόρκα) τον Οκτώβριο του 1934 στο Μπουένος Άιρες.  Άλλωστε το Duende (ΕΝ+ΘΕΟΣ+ΟΥΣΙΑ) ως όρος σχετίζεται με την ανθρώπινη δημιουργικότητα, το πνεύμα και την φύση που είναι δύσκολο να αποδοθεί σε άλλες γλώσσες. Ο εμπνευσμένος ποιητής υπηρέτησε την Λογοτεχνία, εγκαταλείποντας τη Νομική και συνταράσσει το κοινό με το πρώτο του θεατρικό έργο "Μαριάνα Πινέδα", για την αγωνίστρια της Δημοκρατίας!

Ως γνωστόν καταδικάστηκε από τα κοινωνικά στερεότυπα της εποχής του  για τις σεξουαλικές επιλογές του, καθώς ο συντηρητισμός κι ο πουριτανισμός επικρατούσε και στα δυο στρατόπεδα την περίοδο του Εμφυλίου. Στις 19 Αυγούστου του 1936 μια φρανκική φάλαγγα τον παρέσυρε μαζί με έναν κουτσό δάσκαλό  έξω από την Γρανάδα. Δυο στρατιώτες άνοιξαν έναν λάκκο και εκεί εκτέλεσαν και τους δυο. Ωστόσο, ο τάφος του ακόμη και σήμερα παραμένει άγνωστος. Η ρήση του «είμαι ποιητής και κανείς δεν πυροβολεί τους ποιητές» δεν αποδείχτηκε προφητική.

της Μαρίας Αλιμπέρτη


Η διάλεξη Duende δόθηκε στο πλαίσιο μιας περιοδείας που έκανε στην Λατινκή Αμερική και  "ανεβαίνει" ως παράσταση ξανά, λίγες μέρες μετά την επέτειο θανάτου του, το προσεχή Σάββατο 25 Αυγούστου στο Θέατρο στη Ρεματιά, στο Χαλάνδρι, με ελεύθερη είσοδο.  

Στην παράσταση του Θεάτρου Τέχνης, μετά την επιτυχημένη χειρμερινή πορεία της,  με τα φτερά της μουσικής το υπέροχο κείμενο του Λόρκα συνυπάρχει με μελοποιημένα από τον Σταμάτη Κραουνάκη 10 ποιήματά του από το «Libro de Poemas».  

Οι ερμηνευτές  ως σύντροφοι του ποιητή βρίσκονται επί σκηνής με τον συνθέτη που ταυτίζεται με τον ποιητή και μεταφέρει τα λόγια του. Ο πεζός λόγος εισαγάγει αλλά και γίνεται γέφυρα, ενώ οι μελωδίες πολλές φορές μπλέκονται με το κείμενο   αλλά και με την απαγγελία. Κι ένα κενό  σαν αυτό της σφαίρας που δέχτηκε ο ποιητής.

 Η παράσταση μοιάζει μερικές φορές και με λειτουργία, αφού η διάλεξη είναι ένα θεωρητικό κείμενο, δημιουργώντας αυτόματα δυσκολίες στην σκηνική του  απόδοση. Όμως ο ποιητικός λόγος του Λόρκα βοηθά στο να ξεπεραστούν τέτοιοι σκόπελοι.
Ώρα έναρξης : 20.30

Συντελεστές:
Μετάφραση κεμένου: Ολυμπία Καράγιωργα
Μετάφραση ποιημάτων: Ανδρέας Αγγελάκης
Σύνθεση τραγουδιών – διδασκαλία παράστασης- Ερμηνεία: Σταμάτης Κραουνακης
Βοηθός: Χρήστος Γεροντίδης
Μουσική επεξεργασία:
 Σταμάτης Κραουνάκης, Βασίλης Ντρουμπογιάννης, Βάιος Πράπας , Γιώργος Ταμιωλάκης
Σκηνογραφική επιμέλεια: Χριστίνα Κάλμπαρη
Σχεδιασμός Φωτισμών: Στέλλα Κάλτσου
Κοστούμια: Θοδωρής Καραγκούνης,
LA Pro atelier 

Συνομιλούν και ερμηνεύουν τα τραγούδια:
Χρήστος Γεροντίδης
Κώστας Μπουγιώτης

Και οι μουσικοί:
Πιάνο: Βασίλης Ντρουμπογιάννης
Τσέλλο: Γιώργος Ταμιωλάκης

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ρεματιάς 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου