Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Πού βρέθηκαν καλοδιατηρημένες τοιχογραφίες ηλικίας πάνω από 2.000 ετών;


Τάφος ηλικίας 2.200 ετών που κατασκευάστηκε από ηφαιστειακό πέτρωμα και διακοσμήθηκε με τοιχογραφίες που διατηρούνται σε εξαιρετική κατάσταση, ανασκάφηκε στη νεκρόπολη της Κύμης, αρχαίας ελληνικής αποικίας κατοίκων της Εύβοιας που βρίσκεται κοντά στη Νάπολη και στην ακτή της Τυρρηνικής Θάλασσας, στη νότια Ιταλία. Η ανακάλυψη έγινε από αρχαιολόγους του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας (CNRS). 

Του Ανδρέα Αναγνωστόπουλου 


Οι τοιχογραφίες σε αυτόν τον τάφο φαίνεται να δείχνουν ένα συμπόσιο και απεικονίζουν έναν γυμνό υπηρέτη να κρατά μια κανάτα κρασί και ένα βάζο

Η εξαιρετική ποιότητα και η πολυχρωμία των τοιχογραφιών, καθώς και το θέμα τους, δείχνει ότι οι άνθρωποι που θάφτηκαν εκεί ανήκαν στην υψηλή κοινωνία της Κύμης, πρώτης πόλης που ίδρυσαν οι αρχαίοι Έλληνες στην ενδοχώρα της Ιταλίας, στα μέσα του 8ου αιώνα π.X..
Περίπου 400 τάφοι έχουν ανασκαφεί μέχρι τώρα στη νεκρόπολη της Κύμης και οι περισσότεροι από αυτούς έχουν ζωγραφιστεί με άσπρο και κόκκινο χρώμα, χωρίς φιγούρες, δήλωσε η ερευνήτρια του CNRS, Πρίσκιλα Μούντσι. 

Θεματογραφία
Το θέμα του συμποσίου είναι διαδεδομένο στους παλαιότερους τάφους, εξηγεί η Μούντσι, τονίζοντας πως "αυτός είναι ο πρώτος τάφος που χρονολογείται στον 2ο αιώνα π.Χ. και έχει κατασκευαστεί στην περιοχή της Καμπανίας με τέτοια μοτίβα". 
Ο γυμνός υπηρέτης είναι κάτι συνηθισμένο για την εποχή, καθώς οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι θεωρούσαν την γύμνια ως μια φυσιολογική κατάσταση. Επιπλέον, η τέχνη που σήμερα θα αποκαλούσαμε ερωτική δεν ήταν σπάνια στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα των αρχαίων πόλεων της κάτω Ιταλίας. Η κοντινή Πομπηία και το Ερκουλάνεουμ (Herculaneum) - όπου η ηφαιστειακή τέφρα από την μεγάλη έκρηξη του Βεζούβιου, το 79 μ.Χ., διατήρησε πολλά δείγματα τέχνης -  βρίθουν ερωτικών τοιχογραφιών και εικόνων.     

Οι "ένοικοι"
Η ανθρωπολογική έρευνα των οστών που βρέθηκαν στον συλημένο τάφο δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, αλλά μπορεί να έχουν ταφεί εκεί τρεις άνθρωποι, αφού μέσα στον τάφο βρέθηκαν τρία κρεβάτια. Βρέθηκαν επίσης αλαβάστρινα δοχεία αρωμάτων, κοκάλινα και χάλκινα εξαρτήματα για ένα ξύλινο κουτί, καθώς και κομμάτια παιχνιδιών.  
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, που πραγματοποιούν ανασκαφές στην περιοχή από το 2001, η νεκρόπολη της Κύμης ήταν σε χρήση ήδη από την αρχαϊκή εποχή μέχρι και τις αρχές της μεσαιωνικής περιόδου.  
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρχαία Κύμη ιδρύθηκε από κατοίκους της Χαλκίδας και της Κύμης Ευβοίας, κατά την διάρκεια του δεύτερου ελληνικού αποικισμού των ακτών της Μεσογείου. Η παραθαλάσσια πόλη ευδοκίμησε τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης της και λίγα έτη αργότερα ίδρυσε την αποικία Ζάγκλη στη Σικελία, την μετέπειτα Μεσσήνη (σημερινή Μεσίνα). Τον 5ο αιώνα π.Χ., η Κύμη ίδρυσε λίγο νοτιότερα της την αποικία Νεάπολη, την σημερινή Νάπολη. Σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από τον Βεζούβιο, η Κύμη κατάφερε να είναι διπλάσια σε μέγεθος από την ακμάζουσα Πομπηία.  

Η Κυμαία Σίβυλλα
Η Κύμη της κάτω Ιταλίας ήταν γνωστή σε όλο τον αρχαίο κόσμο για την Κυμαία Σίβυλλα, ιέρεια του τοπικού μαντείου του Απόλλωνα. Η Σίβυλλα αυτή ήταν η διασημότερη στον ρωμαϊκό κόσμο, αντίστοιχη με την Σίβυλλα της Ερυθραίας για τον ελληνικό κόσμο. Το ιερό της Κυμαίας Σίβυλλας ανασκάφηκε το 1932. 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου