Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

Τι σώζεται κάτω από τον Τύμβο Λαόνας στην Κύπρο;

Την ολοκλήρωση της ετήσιας ανασκαφής του Πανεπιστημίου Κύπρου στον Τύμβο της Λαόνας στη Παλαίπαφο (αρχαία Πάφο), ανακοίνωσε το κυπριακό Τμήμα Αρχαιοτήτων, προσθέτοντας πως η έρευνα διήρκεσε τέσσερις εβδομάδες και διεξήχθη τους μήνες Ιούλιο και Σεπτέμβριο. 
Ο Τύμβος της Λαόνας είναι μνημειακός σε μέγεθος και γι' αυτόν τον λόγο παραμένει μοναδικός στην Κύπρο. Αυτή η ανθρώπινη κατασκευή αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 2012, στο πλαίσιο του Προγράμματος Ανάλυσης Τοπίου της αρχαίας πόλης - κράτους της Πάφου, το οποίο διεξάγει, από το 2006, η Μαρία Ιακώβου, καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας.


Του Ανδρέα Αναγνωστόπουλου 


 Ο χαμηλός λοφίσκος της Λαόνας, στον οποίο ανεγέρθηκε ο τύμβος, είναι ορατός από το τοπικό ιερό της Αφροδίτης, από το οποίο απέχει περίπου ένα χιλιόμετρο. Στις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ., η βασιλική δυναστεία της αρχαίας Πάφου είχε αναπτύξει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ανοικοδόμησης στο οροπέδιο Χατζηαμπντουλλάς, όπου κατασκευάστηκαν ένα βασιλικό ανάκτορο και ένα εκτεταμένο σύμπλεγμα οικονομικών δραστηριοτήτων. 

Την ίδια χρονική περίοδο, η βασιλική δυναστεία της Παλαίπαφου έκτισε στη Λαόνα ένα μνημειακό φρούριο, το οποίο αποκαλύφθηκε στην ανατολική πλευρά του μικρού λόφου. Αυτό το εντυπωσιακό φρουριακό συγκρότημα της Κυπρο-Κλασσικής Περιόδου θάφτηκε κάτω από 13.000 κυβικά μέτρα φερτών χωμάτων, με τα οποία κατασκευάστηκε ο τύμβος.  

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, το φρούριο της Λαόνας διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση κάτω από τον τύμβο. Η βορειοανατολική γωνία του σώζεται σε ύψος 6 μέτρων και γι' αυτό το μνημείο είναι ένα από τα σημαντικότερα της "Εποχής των Κυπριακών Βασιλείων". 

Τα στοιχεία από κεραμικά ευρήματα δείχνουν ότι η ανέγερση του τύμβου έλαβε χώρα τον 3ο αιώνα π.Χ., ενώ από το 2013, η αρχαιολογική έρευνα έχει επικεντρωθεί στο νοτιοανατολικό τέταρτο του μνημείου. 

Σε απόσταση περίπου 12 μέτρων νότια της κορυφής του τύμβου, οι αρχαιολόγοι του Πανεπιστημίου Κύπρου ανακάλυψαν ένα μικρό, τετράγωνο λιθόκτιστο μνημείο, το οποίο ήταν ήδη κατεστραμμένο όταν συσσωρεύτηκαν από πάνω του τα χώματα του τύμβου. Παρ’ όλα αυτά, η ανατολική όψη του πέτρινου μνημείου διατηρείται σε ύψος 3,5 μέτρων. 

Η ολοκλήρωση της έρευνας επιβεβαίωσε ότι αυτό το περίεργο μνημείο δεν κατασκευάστηκε για εσωτερική χρήση, καθώς δεν περιείχε κανένα αντικείμενο και δεν διέθετε ταφικό θάλαμο. 
Το κυπριακό Τμήμα Αρχαιοτήτων έχει τοποθετήσει προσωρινό στέγαστρο για την προστασία και τη συντήρηση του μνημείου από τις καιρικές συνθήκες. Οι ανασκαφές θα συνεχιστούν το 2019 με στόχο την αποκάλυψη του Κυπρο-Κλασικού τείχους, σε όλο το μήκος της βόρειας και βορειοδυτικής πλευράς του τύμβου Λαόνας. 



Πηγή 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου