Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

Πού συγκεντρώθηκαν πολλά αριστουργήματα της Αναγέννησης για μια μοναδική έκθεση;


Αφιερωμένη στη γενέτειρα πόλη της Αναγέννησης και στις καινοτομίες των καλλιτεχνών της είναι η έκθεση " Η Φλωρεντία και οι ζωγράφοι της: Από τον Τζιότο στον Λεονάρντο Ντα Βίντσι" (Florence and its Painters: From Giotto to Leonardo Da Vinci), η οποία αρχίζει την προσεχή  Κυριακή στη Παλαιά Πινακοθήκη του Μονάχου και θα διαρκέσει έως τις 27 Ιανουαρίου.  

Περισσότερα από 120 αριστουργήματα, μια περιεκτική επιλογή υπέροχων πινάκων, γλυπτών και σχεδίων, μεταφέρουν τους επισκέπτες πίσω στην εποχή των Μεδίκων. Η εντυπωσιακή έκθεση ουσιαστικά ανακαλύπτει την εξέλιξη της τέχνης στη σύγχρονη εποχή, από την αρχή της με τα έργα του Τζιότο μέχρι τις αξεπέραστες δημιουργίες του Λεονάρντο Ντα Βίντσι. 


Του Ανδρέα Αναγνωστόπουλου 


Η παρουσίαση αυτή εστιάζει στις ιδέες και στις πρακτικές των καλλιτεχνών, οι οποίοι γεμάτοι αυτοπεποίθηση εξερεύνησαν τα βάθη του αληθινού κόσμου, αναζητώντας τους νόμους της αρμονίας και της ομορφιάς. Οι σπουδαίοι Αναγεννησιακοί καλλιτέχνες δημιούργησαν σχέδια από την φύση αλλά και μελέτησαν τα αριστουργήματα της Αρχαιότητας. 

Τζιότο, Η εις Άδου κάθοδος 

Οι ζωγράφοι φιλόδοξα εξερεύνησαν τα θέματα και τις τεχνικές τους, με αποτέλεσμα να επιτύχουν μια ποικιλία καλλιτεχνικών μορφών έκφρασης, η οποία δεν είχε επιτευχθεί ποτέ πρωτύτερα. Αυτή η ποικιλία δεν αφορά μόνοι τις κοσμικές ζωγραφικές "αφηγήσεις" και τα πορτραίτα, αλλά επίσης τις εικόνες της ιδιωτικής και της εκκλησιαστικής αφοσίωσης. 

Τζιότο, ο Μυστικός Δείπνος 


Παράλληλα, η νέα έκθεση παρέχει λεπτομερή αναφορά στις καλλιτεχνικές πρακτικές των Φλωρεντινών ζωγράφων και εξηγεί τη στενή σχέση μεταξύ των τεχνικών και των στυλιστικών αλλαγών.  


Τζιότο, Η Σταύρωση


Ο Αντρέας Σουμάχερ, ιστορικός τέχνης και υπεύθυνος της έκθεσης, τονίζει ότι η  "η έκθεσή μας παρουσιάζει τους καλλιτέχνες της Αναγέννησης. Προβάλλει τη Φλωρεντία των περίφημων Μεδίκων και του 15ου αιώνα, του πιο συναρπαστικού αιώνα στην καλλιτεχνική ιστορία της ιταλικής πόλης".  


Πιέρο ντε Πολαιόλο, Πορτραίτο γυναίκας 


Εξάλλου, η ιστορικός τέχνης Νίνο Νανομπασβίλι σημειώνει πως "οι Φλωρεντινοί καλλιτέχνες ξεχωρίζουν γιατί δεν ήταν μόνο ζωγράφοι. Δημιουργούσαν σχέδια, έφτιαχναν χάλκινα χαρακτικά, εργάζονταν ως χρυσοχόοι και γλύπτες. Όλο το εύρος της ποικιλομορφίας των καλλιτεχνών της Αναγέννησης παρουσιάζεται σε αυτή την έκθεση". 


Φιλιππίνο Λίπι, πορτραίτο νεαρού άνδρα 



Στην έκθεση υπάρχει και ακουστική ξενάγηση, στην οποία ο αφηγητής παρουσιάζεται ως βοηθός ζωγράφου σε ένα καλλιτεχνικό εργαστήριο της Φλωρεντίας. Η ξενάγηση αυτή επιτρέπει στον επισκέπτη να "ζωντανέψει" τα αριστουργήματα της Αναγέννησης. 


Γλυπτό πορτραίτο του Κόζιμο των Μεδίκων

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά από τα εκθέματα ταξίδεψαν στο Μόναχο από τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, την Ουάσινγκτον και τη Φλωρεντία. Τα αριστουργήματα αυτά συμπληρώνουν τη συλλογή με φλωρεντινούς πίνακες που κατέχει η Παλαιά Πινακοθήκη του Μονάχου, ενώ εκφράζουν μια αληθινά συμπυκνωμένη, αλλά και πλήρη εικόνα της τέχνης στη Φλωρεντία του 15ου αιώνα. 

Σάντρο Μποτιτσέλι, Θρήνος για τον νεκρό Χριστό 

Πηγή 
Alte Pinakothek

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου