Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

Ένας εχθρός του λαού, το ιψενικό αριστούργημα για την αντιφατική συμπεριφορά του «μικροαστού» από τον Θεατρικό Οργανισμό «Νέος Λόγος»


Ένα «επικίνδυνο έργο», το οποίο μας θέτει απέναντι στο καθρέφτη και στο τρόμο να ανακαλύψουμε τις ατέλειές μας ως πολιτικά και κοινωνικά όντα, «ανεβάζει» ο Θεατρικός Οργανισμός «Νέος Λόγος»  στο studio Μαυρομιχάλη, το αριστούργημα του Ερρίκου Ίψεν, «ΕΝΑΣ ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ». Γιορτάζοντας τα 10 χρόνια λειτουργίας του ο Θεατρικός Οργανισμός «Νέος Λόγος» παρουσιάζει το εν λόγω έργο  σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή, από το προσεχές Σάββατο 22 Δεκεμβρίου.

Ο ιψενικός στοχασμός αποτελεί ένα ερέθισμα προς προβληματισμό, για το πώς πλειονότητα του λαού- μπορεί να μορφωθεί και να ωριμάσει πνευματικά, ιστορικά, κοινωνικά, πολιτικά, ώστε με τις επιλογές του να μην διαψεύδει τον ίδιο του τον εαυτό: Ο Τόμας Στόκμαν, γιατρός μιας λουτρόπολης, ανακαλύπτει ότι το «ιαματικό νερό» των πηγών της πόλης του, όπου καταφεύγουν χιλιάδες τουρίστες για να θεραπευθούν, είναι μολυσμένο από τα εργοστάσια που βρίσκονται κοντά.

Αμέσως, γράφει ένα άρθρο και ενημερώνει τους δημοσιογράφους της τοπικής εφημερίδας, οι οποίοι αρχικά συμφωνούν να το δημοσιεύσουν. Κατόπιν, ενημερώνει τον δήμαρχο, που τυγχάνει να είναι και αδερφός του. Όταν όμως η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, συμπεριλαμβανομένου και του εκδότη της εφημερίδας, αντιλαμβάνονται το κόστος της αποκάλυψης αυτής, «συνεργάζονται» για να συγκαλύψουν τη δημοσιοποίηση.
Στην ανοιχτή «συνέλευση του λαού» που καλεί ο γιατρός, οι πολίτες, είτε από ιδιοτέλεια είτε επηρεασμένοι από τις αγορεύσεις των δημαγωγών πολιτικών, αρνούνται να υποστηρίξουν τον γιατρό και δέχονται να αποσιωπηθεί η αλήθεια.

Ο Ίψεν με το έργο του αυτό, όχι μόνο αμφισβητεί την ηθική και πνευματική ικανότητα της πλειονότητας του λαού να κρίνει πολιτικά, να επιλέγει και να αποφασίζει ώριμα, αλλά αποδεικνύει περίτρανα και την αντιφατική συμπεριφορά του «μικροαστού», ο οποίος αμυνόμενος, υπερασπίζεται το πλειοψηφικό σύστημα την ίδια στιγμή που συμφωνεί ότι η πλειονότητα του λαού είναι βλάκες. Εξαγόμενο συμπέρασμα: μας κυβερνούν οι αποφάσεις της πλειονότητας ενός λαού που πιστεύει ότι η πλειονότητά του είναι βλάκες! 
Τελικά πόσα βήματα μακριά είναι η Δημοκρατία από τον φασισμό;


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :
Μετάφραση : Ερρίκος Μπελιές
Δραματουργική επεξεργασία – κείμενο παράστασης : Φώτης Μακρής – Στέλλα Κρούσκα
Σκηνικά - κοστούμια : Μαρία Μπενάκη
Μουσική επιμέλεια : Στέλλα Κρούσκα
Φωτισμοί : Νίκος Βλασόπουλος

Παίζουν: Φώτης Μακρής, Στέλλα Κρούσκα, Κλεοπάτρα Τολόγκου, Μαριέλα Δουμπού, Γιώργος Κυριαζόπουλος, Αντώνης Χρήστου, Νίκος Αργυριάδης, Γιάννης Γαβρίλης

 Μαυρομιχάλη 134, Εξάρχεια                                                                                      
Από 22 Δεκεμβρίου 2018
Σάββατο στις 21.00
Κυριακή στις 20:00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ :
Κανονικό : 12 ευρώ
Φοιτητικό, κάτω των 25 ετών και άνω των 65 ετών: 10 ευρώ
Ατέλειες, Άνεργοι : 8 ευρώ

ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ VIVA
Προνομιακή τιμή προπώλησης μόνο 7 ευρώ μέχρι το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου για όλες τις παραστάσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου