Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019

Προβολή του ντοκιμαντέρ «Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης» από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδης

Για 5ο χρόνο οι Εκδόσεις Γαβριηλίδης αφιερώνουν τον Ιανουάριο στη μνήμη του Ολοκαυτώματος με το σύνθημα «Θυμόμαστε, δεν χρησιμοποιούμε». Την προσεχή Πέμπτη 17 Ιανουαρίου προβάλλεται στο Art Bar Poems n Crimes το ντοκιμαντέρ «Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης» (1997), 55 λεπτά, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Σοφιανόπουλου και σε σενάριο του Βασίλη Βασιλικού.

Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης ήρθαν από την Ισπανία το 1492, όταν η Ιερά Εξέταση τους εξανάγκασε σε μαζική φυγή προκειμένου να αλλαξοπιστήσουν. Επί αιώνες συνέβαλαν στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης.
Ζούσαν αρμονικά μαζί με τους Έλληνες και τους Τούρκους, αποτελούσαν δε τη μεγαλύτερη εθνική μειονότητα της πόλης, κάτι που συνεχίστηκε και μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912 από τον ελληνικό στρατό.
Κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όμως, η εβραϊκή κοινότητα έμελλε να ξεκληριστεί. Από τους 55.250 Θεσσαλονικείς Εβραίους αφανίστηκε ολοσχερώς στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί το 96%.
Στο ντοκιμαντέρ καταγράφονται οι μαρτυρίες από πολλούς επιζήσαντες, τόσο για τα ωραία χρόνια, όσο και για το δράμα του Ολοκαυτώματος.

Ώρα έναρξης  στις 8:30 μ.μ. – 10:30 μ.μ
Αγίας Ειρήνης 17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου