Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

«Το κορίτσι πίσω από την αυλαία»... μας ταξιδεύει στον χωροχρόνο! Όταν η μυθοπλασία είναι τόσο ρεαλιστική!


Ήρωες σε παράλληλη τροχιά… Χάρτινες ιστορίες που ως άλλος μαέστρος η συγγραφέας συγχρονίζει. Διαφορετικοί τόποι και χρόνοι «συναντιούνται» στις σελίδες  του βιβλίου της Άννας Λυμπεροπούλου. Μυστήριο, έρωτας, κοινωνικά «πρέπει» και η προσωπική επανάσταση συντείνουν  στο «κρεσέντο της αγωνίας… Ποιό είναι «Το κορίτσι πίσω από την αυλαία»;
Πρόκειται για το βιβλίο της γραφίστριας Άννας Λυμπεροπούλου που πρόσφατα μας απέδειξε ότι εκτός από καλλιτεχνικό έχει και συγγραφικό ταλέντο.
Το βιβλίο έχει κατακτήσει το κοινό και μάλιστα πάει ολοταχώς για δεύτερη έκδοση!

Οι αναγνώστες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την συγγραφέα αλλά και να ακούσουν για το πόνημά της αύριο Παρασκευή 11 Οκτωβρίου στην παρουσίασή του από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ στον IANO.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι συγγραφείς Βασίλης Βασιλικός και Αλέξανδρος Ασωνίτης, ενώ αποσπάσματα θα διαβάσει ο μουσικός Βασίλης Σπηλιόπουλος.

 της Μαρίας Αλιμπέρτη

Τρεις ιστορίες σε διαφορετικούς τόπους το Παρίσι, την Αθήνα και την Ικαρία εξελίσσονται σε παράλληλα σύμπαντα, αλλά σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Κάθε ιστορία πραγματεύεται ένα άλλο ζήτημα προσφέροντας πολλαπλά ερεθίσματα στον αναγνώστη.
Με περιέργεια ρώτησα την Άννα τι ήταν αυτό που την κέντρισε ως συγγραφέα ώστε να «γεννήσει» αυτές τις ιστορίες. Με προθυμία μου απάντησε: «με ενέπνευσαν οι ιστορίες της γιαγιάς μου από την Ικαρία, η αστυνομική λογοτεχνία που λατρεύω,  η εποχή του '30 που με γοητεύει».

Μια πραγματική περιπλάνηση στην Ιστορία από τη δικτατορία Μεταξά, στη  Χιτλερική Γερμανία, έως το Παρίσι - Πόλη των Τεχνών αλλά και της Ναπολεόντειας Αστυνομίας από την εποχή του Φουκέ.

Η «εισβολή» στον χωροχρόνο διαφορετικών κοινωνιών δεν είναι εύκολη υπόθεση, σκέφτομαι και η Άννα επεξηγεί ότι χρειάστηκε να κάνει έρευνα ώστε να αποφεύγει αναχρονισμούς και να έχει μια σωστή αίσθηση της ζωής εκείνη την εποχή.
Όσο για τα πρόσωπα των ιστοριών, «κάποιοι από τους ήρωές μου είναι εμπνευσμένοι από αληθινούς ανθρώπους, φίλους μου, κι άλλοι είναι εντελώς φανταστικοί» τονίζει η συγγραφές, διασαφηνίζοντας ότι  ιστορία είναι απολύτως μυθοπλασία. «Δεν έχω βασιστεί σε κάτι πραγματικό» θα μου διευκρινίσει.


Δύσκολο μου φαίνεται το εγχείρημα της ταυτόχρονης αφήγησης διαφορετικών ιστοριών, αλλά η Άννα θα μου εξηγήσει ότι για εκείνη αποτελεί πρόκληση αφού την «ενδιαφέρει τρομερά η διήγηση μέσα από τις διαφορετικές οπτικές γωνίες των ηρώων».
Η διαπροσωπική σχέση με τον αναγνώστη είναι κάτι γοητευτικό για την συγγραφέα, «με ενδιαφέρει το παιχνίδι με τον αναγνώστη, θέλω να είμαι πάντα ένα βήμα μπροστά του».

Και το ταξίδι αρχίζει…το 1959 Στο Παρίσι, η διάσημη αρτίστα Ντεπί Μαρτέν εξαφανίζεται μυστηριωδώς κατά τη διάρκεια της θεατρικής της πρεμιέρας. Ο επιθεωρητής Μαρσέλ Ωγκύ θα έρθει αντιμέτωπος με ένα εξαιρετικά περίπλοκο αίνιγμα.
1936. Στην Αθήνα του Μεσοπολέμου, η όμορφη μεγαλοαστή Ελένη Αδριανού ταράζει με το θάρρος και τις αποφάσεις της τα καθωσπρέπει σαλόνια της πρωτεύουσας.Την ίδια εποχή, στην Ικαρία της άγριας ομορφιάς και των απόκρημνων βράχων, η Βασιλική και ο Αντώνης βιώνουν τον απόλυτο έρωτα, αδιαφορώντας για τις κοινωνικές συμβάσεις.  Λίγους μήνες αργότερα, απομονωμένη σε μια δύσβατη πλαγιά πάνω από τη θάλασσα, η Βασιλική περιμένει να φέρει στον κόσμο το παιδί της. Κάποιοι όμως έχουν αποφασίσει διαφορετικά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου