Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019

Αισθήματα Χωρίς Τόπους: Η Ποίηση στο επίκεντρο μιας εικαστικής έκθεσης


Στο πέρασμα των αιώνων ο άνθρωπος επιχείρησε να διερευνήσει από που προέρχονται τα αισθήματα. Οι ρίζες  εύρεσης και απόδοσης των αισθημάτων εντοπίζονται στη Μυθολογία, τη Θρησκεία και τη Φιλοσοφία.

Μαρία Νενάδη
Η επιστήμη της Ψυχολογίας και της Ψυχανάλυσης ήρθαν για να δώσουν τα φώτα στο συναισθηματικό και ασυνείδητο κόσμο τους ανθρώπου, ενώ διάφορες μορφές Τέχνης αντλούν έμπνευση από αυτόν. Ο  δε άνθρωπος τείνει να συνδέει τα αισθήματά με τον τόπο π.χ. που γεννήθηκε, ανατράφηκε, έζησε και τούμπλαλιν, τον τόπο με αισθήματα.  «Μια πόλη δεν μιλάει για το παρελθόν της, ωστόσο το περιέχει όπως
μια παλάμη τις γραμμές της» έγραφε Ίταλο Καλβίνο για την ψυχική επένδυση των ανθρώπων στο τόπο που διαβιούν.

Καληάνθη Βογδοπούλου
Ένα ιδιαίτερο εγχείρημα, με τίτλο «Αισθήματα Χωρίς Τόπους» θα δώσει μια άλλη οπτική μέσα από μια «συμμαχία» της Ποίησης και της Εικαστικής Τέχνης. Με αφετηρία μία εικαστική έκθεση και επίκεντρο το ομώνυμο με τον τίτλο του  project ποίημα του Γιώργου Αλισάνογλου, ο γνωστός εικαστικός επιμελητής  Πάρη Καπράλου ενώνει τις δυνάμεις του με τον ποιητή, καθώς και  ανθρώπους του Λόγου και του Θεάτρου, παρουσιάζοντας μία εβδομάδας δράσεων και αναζήτησης των στοιχείων που ενώνουν κάθε προσέγγιση της σύγχρονης εικαστικής έκφρασης.Σπύρος Μεγαλογένης
Τα  εγκαίνια της, θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019  στις 20:00 (οκτώ το βράδυ) στην Myro Gallery (Νικηφόρου Φωκά 8, περιοχή Λευκού Πύργου, κέντρο Θεσσαλονίκης).

 «Ο στόχος δεν είναι να κάνουμε μία ακόμα έκθεση αλλά να αναδείξουμε με σαφή τρόπο προς το φιλότεχνο κοινό την σύνδεση μεταξύ των τεχνών, με βάση και ενωτικό σημείο τους τον εικαστικό χώρο», επισημαίνει ο κ. Καπράλος.

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι εικαστικοί καλλιτέχνες: Γιάννης Sugahtank Ρουμπάνης, Μαρία Σφηνιαδάκη,   Κωστής Ατσαλής, Μαριλένα Μπιτζάνη, Κώστας Μεννής, Ειρήνη Βαζούκου, Μαρία Γενιτσάριου, Ζωή Αρβανίτη, Κώστας Σνίππερινγκ, Μαρία Νενάδη, Σπύρος Μεγαλογένης, Ιουλία Μακρή,   Πηνελόπη Βολτέρρα, Φιλίππα Φλώρακα, Νίκος Πανταζής, Παυλος Μιχαηλίδης, Ολυμπία Ζήση, Μαρία Σταμάτη, Καληάνθη Βογδοπούλου.


Παύλος Μηχαηλίδης
Η έκθεση θα έχει διάρκεια από τις  3 έως τις 7 Δεκεμβρίου 2019. Η Myrό Gallery στην διάρκεια της θα είναι ανοικτή με ελεύθερη είσοδο για το κοινό Τρίτη 20.00 – 23.00, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 17.00 – 21.00 και Σάββατο 11.00 – 14.00.

Λίγα λόγια για τους συντελεστές:

Ο Γιώργος Αλισάνογλου (Καβάλα το 1975) είναι ποιητής, μεταφραστής και εκδότης. Σπούδασε κοινωνιολογία και πολιτικές επιστήμες και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις διεθνείς σχέσεις και στην κοινωνική πολιτική. Ζει στη Θεσσαλονίκη. Τον Νοέμβριο του 2005 ίδρυσε και από τότε διευθύνει τις εκδόσεις και το βιβλιοπωλείο Σαιξπηρικόν. Ποίησή του έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, συμπεριλαμβάνεται σε ανθολογίες, ενώ έχει λάβει μέρος σε διάφορα φεστιβάλ και συμπόσια ποίησης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ο Πάρης Καπράλος (Αθήνα 1975) είναι εικαστικός επιμελητής, εκπρόσωπος του IWS (International Watercolor Society) στην Ελλάδα, και ιδρυτής της συλλογικότητας εικαστικών καλλιτεχνών ARC -Art Revisited Collective. Σπούδασε Οικονομικά στην Αθήνα και Τυπογραφία στο Staffordshire Univercity (Αγγλία). Ζει στην Φλώρινα. Στο παρελθόν έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες και περιοδικά των Αθηνών, ενώ επί σειρά ετών έχει διοργανώσει ημερίδες και Business Conferences.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου