Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

Ποιά ήταν μια από τις σημαντικότερες αρχαίες πόλεις στον ποταμό Δούναβη;





Οικισμός της Δεύτερης Εποχής του Χαλκού, ελληνική εμπορική αποικία, ρωμαϊκό οχυρό και λιμάνι, βυζαντινό στρατιωτικό, θρησκευτικό και πολιτικό κέντρο: Όλα αυτά υπήρξε η αρχαία Αλμυρίς, που βρίσκεται στη σημερινή Ρουμανία και σηματοδοτεί πάνω από 1.500 χρόνια Ιστορίας. Η περιοχή της Αλμυρίδας, όπου ο μεγάλος ποταμός Δούναβης χύνεται στον Εύξεινο Πόντο, αποτελεί σήμερα μια όαση φυσικής ομορφιάς στο Δέλτα του Δούναβη, αλλά επίσης είναι μια ιδανική τοποθεσία για αρχαιολογική εξερεύνηση.

Του Ανδρέα Αναγνωστόπουλου


Αρχαιολογικός χώρος

Οι ανασκαφές στην Αλμυρίδα άρχισαν το 1981 και τα τελευταία χρόνια, περισσότεροι από 100 φοιτητές αρχαιολογίας και εθελοντές από όλο τον κόσμο βοηθούν στην ανασκαφή των οχυρωματικών έργων και του λιμανιού που κατασκεύασαν οι Ρωμαίοι. Επικεφαλής των ανασκαφών είναι οι δόκτορες Μιχαήλ Ζαχαριάδης και Ιωάννης Καραβάς. 
Ακόμα δεν έχουν βρεθεί αρχαία ελληνικά κτίσματα στην περιοχή, ενώ έχουν ανακαλυφθεί τάφοι γηγενών κατοίκων που χρονολογούνται στην Δεύτερη Εποχή του Χαλκού.

Από το 2013, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως πολλές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όπως στρατόπεδα για τις ρωμαικές λεγεώνες, αποθήκες όπλων και μέρος των τειχών. Τα περισσότερα από αυτά τα σημαντικά ευρήματα χρονολογούνται μεταξύ του 4ου και του 6ου αιώνα.

Αυτό δείχνει ότι η Αλμυρίς συνέχισε να είναι σημαντική για την άμυνα της ευρύτερης περιοχής καθ' όλη την διάρκεια της ύστερης ρωμαικής αλλά και της πρώιμης βυζαντινής περιόδου, σε μια εποχή όπου άλλα οχυρά στην ίδια περιοχή είχαν μετατραπεί σε οχυρωμένες πόλεις.

Την περίοδο 2001 - 2004, η ομάδα του αρχαιολόγου Μιχαήλ Ζαχαριάδη ανακάλυψε τα λείψανα των Χριστιανών Αγίων μαρτύρων Αστίωνα και Επίκτητου σε μια κρύπτη χριστιανικού ναού στην Αλμυρίδα. Οι δύο μάρτυρες εκτελέστηκαν από τους Ρωμαίους το έτος 290 μ.Χ. και αργότερα ετάφησαν σε κρύπτη κάτω από την βασιλική που κτίστηκε με διαταγή του Αγίου αυτοκράτορα Μεγάλου Κωνσταντίνου, στις αρχές του 4ου αιώνα. Η ανεύρεση των ιερών λειψάνων παρέχει αποδείξεις για την πρώιμη εξάπλωση του Χριστιανισμού στην περιοχή.



Ιστορία

Η περιοχή κατοικήθηκε αρχικά από τους Γέτες ή τους Δάκες ενώ αργότερα, οι αρχαίοι Έλληνες ίδρυσαν εκεί εμπορική αποικία, κατά τον 7ο αιώνα π.Χ. Την εποχή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Τραϊανού κτίστηκε το πρώτο οχυρωμένο στρατόπεδο στην Αλμυρίδα, η οποία εξελίχθηκε στο ανατολικότερο συνοριακό οχυρό των Ρωμαίων πάνω στον ποταμό Δούναβη.
Στην περιοχή της Αλμυρίδας φυλές μεταναστών, όπως οι Γότθοι, ήρθαν σε επαφή με τους Ρωμαίους, για να ακολουθήσουν οι Ούνοι, Άβαροι, Σλάβοι και Βούλγαροι, την περίοδο από τον 4ο έως τον 7ο αιώνα. Αυτή ήταν η πρωταρχική αιτία για τις πολλαπλές οχυρώσεις στον κάτω Δούναβη, σε μια εποχή τεράστιων αλλαγών. Η πάλαι ποτέ κοσμοκράτειρα Ρώμη βρισκόταν σε παρακμή και οι προαναφερόμενες φυλές εισέρχονταν στη Δύση από τον κάτω Δούναβη, για να δημιουργήσουν αργότερα μεσαιωνικά φεουδαρχικά βασίλεια, όπως αυτά της Ουγγαρίας και της Βουλγαρίας. 
Όταν αυτό το στρατηγικής σημασίας σύνορο έπεσε, οι Ρωμαίοι έχασαν στην ιστορική Μάχη της Αδριανούπολης, το 378 μ.Χ., και ο  αυτοκράτορας Βαλεντιανός σκοτώθηκε από τους Γότθους. Στη φυλή αυτή είχε δοθεί άσυλο από τους Ρωμαίους, όταν οι Γότθοι ζήτησαν να μετακινηθούν μαζικά νοτιότερα του Δούναβη. 
Η οχυρωμένη πόλη συνέχισε να είναι σημαντική μέχρι την εποχή του αυτοκράτορα Ιουστινιανού, ενώ αργότερα εγκαταλείφθηκε εξαιτίας πολλών σεισμών που έπληξαν την περιοχή.



Πηγές



Braund, D., DARMC, R. Talbert, S. Gillies, J. Åhlfeldt, J. Becker, D. Braund, T. Elliott. "Places: 226617 (Halmyris)". Pleiades.

·          
·          
·          
·          



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου