Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020

Αύγουστος Ροντέν και Καμίλ Κλωντέλ: Ο ερωτάς τους μας εμπνέει ακόμη!

Στα μονοπάτια του έρωτα ενός διάσημου καλλιτεχνικού ζευγαριού μας παρέσυρε ο εικαστικός Κώνστας Ευαγγελάτος αυτού του Ογκίστ Ροντέν και της Καμίλ Κοντέλ.
Ο παράφορος έρωτας του καθηγητή γλυπτικής και της μαθήτριας που έφερε σε επαφή ο καθηγητής Alfred Boucher «ξαναγεννήθηκε»
στο ιστορικό εντευκτήριο της Εθνικής Εταιρίας των Ελλήνων Λογοτεχνών στην Αθήνα.

Το «παρών» έδωσαν γνωστοί λογοτέχνες, καλλιτέχνες, επιστήμονες και φιλότεχνοι στην ομιλία με θέμα: «Αύγουστος Ροντέν και Καμίλ Κλωντέλ - Αισθητικές συζεύξεις και διαζεύξεις».

Για το ζήτημα τοποθετήθηκαν ο εικαστικός, λογοτέχνης, θεωρητικός τέχνης Κώστας Ευαγγελάτος, μέλος της Ε.Ε.τ.Ε.Λ. και η Δρ. Φιλοσοφίας Σοφία Μωραίτη, Γεν. Γραμματέας της Ε.Ε.τ.Ε.Λ..

Με εμπεριστατωμένα εποπτικά μέσα ανέπτυξαν οι ομιλητές την «συνάντηση» των δυο μεγάλων προσωπικοτήτων, την καλλιτεχνική και ερωτική σχέση του μεγάλου γλύπτη Αυγούστου Ροντέν (1840-1917) με την νεότερή του Καμίλ Κλωντέλ (1864-1943), αδελφή του μεγάλου ποιητή και δραματουργού Πωλ Κλωντέλ.
Η  παθιασμένη σχέση του άντεξε στο βάθος του χρόνου-1884-1893 και λίγο μετά. 

Ο έρωτας στάθηκε πηγή έμπενευσης αφού την εποχή εκείνη ο ιδιοφυής δημιουργός Αύγουστος Ροντέν που τόλμησε να εκφράσει στα μνηνειακά γλυπτά του το ανθρώπινο εσωτερικό πάθος φιλοτέχνησε ορισμένα από τα πλέον διάσημα έργα του,  Οι Πολίτες του Καλαί, Το φιλί, Δαναίδες, Ερωτικά γυμνά κ.ά. με την συνεργασία της πολυτάλαντης Κλωντέλ, μέχρι τον επίπονο οριστικό χωρισμό τους και την άδοξη κατάληξη της σπουδαίας γλύπτριας στο ψυχιατρείο. 

Οι συζεύξεις και οι διαζεύξεις του ζεύγους αναλύθηκαν πολλαπλά σε σχέση με την εποχή, τα βιογραφικά στοιχεία, τις μαρτυρίες, τις κοινωνικές επιπτώσεις και τις αισθητικές διαστάσεις των περίφημων έργων τους.
Ακολούθησε γόνιμη συζήτηση, σχετική και θετική με τις προσεγγίσεις των ομιλητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου