Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020

Πού βρίσκεται η αρχαία Ευρωπός, με τον περίφημο Κούρο της;



Σε αυτό τo ταξίδι μας στο χρόνο, κάνουμε στάσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικά μνημεία, σταθμός είναι μια σπουδαία αρχαία πόλη της Μακεδονίας, η Ευρωπός, η οποία κατοικείτο συνεχώς από τον 6ο π.Χ. αιώνα. Στην εν λόγω περιοχή βρέθηκαν σημαντικά ταφικά μνημεία των ύστερων ρωμαϊκών χρόνων, καθώς και ο περίφημος Κούρος της Ευρωπού, μοναδικός στη Βόρεια Ελλάδα, ο οποίος εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Κιλκίς.


Του Ανδρέα Αναγνωστόπουλου

Αρχαιολογικός χώρος

Η αρχαία πόλη της Ευρωπού βρίσκεται περίπου 1 χιλιόμετρο νοτιοδυτικά από το σημερινό χωριό, στη λοφοσειρά που δεσπόζει στην περιοχή. Η ταύτιση του χώρου με την αρχαία πόλη έγινε το 1938, ενώ η ανασκαφική έρευνα άρχισε το 1989.
Στην πανάρχαια πόλη έχουν βρεθεί ενδιαφέροντες μακεδονικοί τάφοι που πιστοποιούν την ελληνικότητα της Μακεδονίας εδώ και 2.500 χρόνια.  Η αποκάλυψη τμήματος της νεκρόπολης της Ευρωπού μετέτρεψε τους τάφους των πολιτών της σε "λαλούντα" μνημεία, σύμβολα της ανάπτυξης, του πολιτισμού και της ιστορίας της πόλης.

Η πλειονότητα των τάφων είναι ακτέριστοι. Υπάρχουν και τάφοι κτερισμένοι με αγγεία, όπλα, εργαλεία, ειδώλια, κοσμήματα και νομίσματα, λακκοειδείς και κεραμοσκεπείς, που αποδεικνύουν την ομογένεια των ταφικών εθίμων και πρακτικών με την υπόλοιπη Μακεδονία.
Εξάλλου, η ποικιλία των κτερισμάτων επιτρέπει να προσεγγίσουμε την καθημερινή ζωή, τις ασχολίες και τις μεταφυσικές δοξασίες των ανθρώπων. Τη φιλαρέσκεια, γυναικείο γνώρισμα όλων των εποχών, αποκαλύπτουν ευρήματα όπως πυξίδες- συγκεκριμένο είδος πήλινων αγγείων- στα οποία τοποθετούσαν οι γυναίκες τα κοσμήματά τους, μολύβδινες θήκες για καλλωπιστικές κρέμες και "ψιμύθια", κοσμήματα όλων των τύπων από χρυσό ή άργυρο.
Σε κοντινή απόσταση από την Ευρωπό βρίσκεται το γραφικό χωριό Τούμπα, το οποίο είναι γνωστό για το μικρό ύψωμα κοντά στο χωριό όπου βρέθηκαν αντικείμενα της μέσης και της ύστερης εποχής του χαλκού, καθώς και άλλα ευρήματα. Στην περιοχή ανακαλύφθηκε συλημένος Μακεδονικός κιβωτιόσχημος τάφος του 4ου - αρχών 3ου αιώνα π.Χ..



Ο Κούρος της Ευρωπού

Κορυφαίο εύρημα των αρχαϊκών χρόνων αποτελεί ο Κούρος. Πρόκειται για ένα γλυπτό υπερφυσικού μεγέθους, νεαρού άνδρα, στον αγαλματικό τύπο του Κούρου. Είναι προϊόν νησιώτικου και πιθανότατα κυκλαδίτικου εργαστηρίου, όπως φανερώνει η σύσταση προέλευσης του μαρμάρου. Χρονολογείται στα τέλη του 6ου αι. πΧ και μπορεί να θεωρηθεί από τα οψιμότερα παραδείγματα της σειράς των Κούρων, επειδή τα χέρια και τα πόδια έχουν σχεδόν αποκολληθεί από το σώμα.

Ο Κούρος παριστάνεται με κοντά μαλλιά, χωρίς τη χαρακτηριστική κόμμωση των υπολοίπων. Η ανεύρεσή του επιβεβαιώνει τις πρώιμες εμπορικές και κοινωνικοοικονομικές σχέσεις της Ευρωπού με τις υπόλοιπες πόλεις. Μάρτυρες αυτών των σχέσεων είναι τα όστρακα-κομμάτια αγγείων -κορινθιακής ή αττικής μελανόμορφης και ερυθρόμορφης εισαγμένης κεραμικής που αποκαλύπτει η ανασκαφική έρευνα.



Ιστορία της Ευρωπού

Στη διάρκεια του 5ου και 4ου αιώνα π.Χ. η Ευρωπός φαίνεται ότι ήταν από τις πλέον αναπτυγμένες και οχυρές πόλεις της περιοχής Βοττιαία, η οποία ενσωματώθηκε στο αρχαίο Μακεδονικό βασίλειο.
Για το λόγο αυτό ο Σιτάκλης από την Θράκη κατέβαλε προσπάθεια να την εκπορθήσει και να εξασφαλίσει έτσι τον στρατιωτικό έλεγχο της περιοχής. Η ανεπιτυχής προσπάθεια του Θράκα εισβολέα υποδουλώνει την ύπαρξη ισχυρού τείχους που ενίσχυε την όντως οχυρή θέση της πόλης.



Πηγές:

Σαββοπούλου Θ., Αρχαιολογική περιήγηση στο Ν. Κιλκίς. Από τα προϊστορικά μέχρι τα παλαιοχριστιανικά χρόνια, 1998


Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς,



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου