Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

Σε ποια περιοχή της Κορινθίας υπάρχει πολυτελής ρωμαϊκή έπαυλη;


Την σπουδαιότητα της περιοχής του Ισθμού της Κορίνθου κατά την αρχαιότητα αποδεικνύουν η πολυτελής ρωμαϊκή έπαυλη και το μεγάλο λουτρικό συγκρότημα, που βρίσκεται στη τοποθεσία Κατουνίστρα, κοντά στο Λουτράκι. Οι ειδικοί τονίζουν ότι αυτά τα εντυπωσιακά ευρήματα φανερώνουν το πόσο ανεπτυγμένη ήταν η αξιοποίηση των θερμών λουτρών της περιοχής στα αρχαία χρόνια. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι στη θέση του σημερινού Λουτρακίου υπήρχε αρχαίος οικισμός που ονομαζόταν Θέρμαι.   

Του Ανδρέα Π. Αναγνωστόπουλου


Αρχαιολογικός χώρος

Σε μια απόσταση 6 χιλιομέτρων από το κέντρο του Λουτρακίου, η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως μια πολυτελή ρωμαϊκή έπαυλη, σε συνδυασμό με ένα λουτρικό συγκρότημα μεγάλων διαστάσεων. Η τοποθεσία Κατουνίστρα, την οποία Έλληνες αρχαιολόγοι ανασκάπτουν από το 1996, είναι ακόμα υπό ανασκαφή και τα ευρήματα δείχνουν ότι η έπαυλη ανήκε σε έναν πολύ εξέχοντα Ρωμαίο.
Η πολυτελής έπαυλη, μεγέθους περίπου 1.700 τ.μ., με ιδιαίτερη διακόσμηση, βοηθητικές εγκαταστάσεις και αποθηκευτικούς χώρους, έχει θέα προς τον Κορινθιακό Κόλπο. Παραπλεύρως, βρίσκεται το λουτρικό συγκρότημα, επιφανείας περίπου 500 τ.μ., το οποίο ανακαλύφθηκε το 2016.
Η έπαυλη πιθανότατα υπέστη σοβαρές ζημιές και εν συνεχεία εγκαταλείφθηκε εξαιτίας σεισμού, ο οποίος είχε πλήξει την περιοχή του Ισθμού το 551. 

Η ρωμαϊκή έπαυλη μαζί με παλαιότερα ευρήματα -όπως λείψανα ναού κλασικής εποχής- ίσως του Ασκληπιού, που αποκαλύφθηκε περίπου το 1920, καθώς και άλλα αρχιτεκτονικά μέλη που βρέθηκαν κοντά στο κέντρο του Λουτρακίου, προσφέρουν σοβαρές ενδείξεις για την ύπαρξη του Λουτρακίου ως αυτοτελούς οικισμού και στους κλασικούς χρόνους. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι γνωστή η αναφορά της πόλεως στους ρωμαϊκούς χρόνους, ως «Θέρμαι».


Μαρμάρινο σύμπλεγμα Έρωτα και Δελφινιού

Το 2018, η Προϊσταμένη στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας κ. Γιώτα Κασίμη παρουσίασε στο κοινό, για πρώτη
φορά, ένα πολύ σημαντικό μαρμάρινο διακοσμητικό κρήνης του 2ου αιώνα μ.Χ., το οποίο έφεραν στο φως οι ανασκαφές στη ρωμαϊκή έπαυλη Λουτρακίου.
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ισθμίων, το κοινό μπόρεσε να θαυμάσει συντηρημένο ένα υπέροχο σύμπλεγμα Έρωτα και Δελφινιού. Το γλυπτό αυτό εκτέθηκε στο μουσείο για κάποιους μήνες και πλέον φυλάσσεται μαζί με τα υπόλοιπα σημαντικά ευρήματα της Ρωμαϊκής Έπαυλης, μέχρι να ολοκληρωθούν οι ανασκαφές και να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος για την μόνιμη έκθεση τους.


Ιστορία

Στην αρχαιότητα η περιοχή ήταν γνωστή σαν Περαία γη και στη θέση του Λουτρακίου βρισκόταν η αρχαία κώμη Θέρμες ή Θέρμαι, γνωστή για τις ιαματικές πηγές της. Οι Θέρμαι θεωρούνταν μάλιστα αγαπημένη πόλη των θεών και προστάτιδα της ήταν η Θερμία Άρτεμις.
Όπως επισημαίνουν αρχαιολόγοι και ιστορικοί της ρωμαικής περιόδου, οι Θέρμαι, λόγω της θέσης τους κοντά στον Ισθμό, αποτελούσαν σπουδαίο εμπορικό και αστικό κέντρο κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες, αφού οι ανασκαφές μας έχουν δείξει ότι η έπαυλη της Κατουνίστρας χρησιμοποιούνταν και κατά τον 6ο μ.Χ. αιώνα.
Το λουτρικό συγκρότημα θεωρείται πως ήταν προς χρήση ευρύτερα και όχι μόνο για τις ανάγκες της έπαυλης, λόγω της επιφάνειας του. Έτσι, τα αρχαιολογικά ευρήματα αποδεικνύουν την ανάπτυξη του θερμαλισμού στην ευρύτερη περιοχή του Ισθμού ήδη από την αρχαιότητα.



Πηγές





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου