Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

Κατάδυση στην ποίηση του Κ.Καβάφη: Που θα βρείτε πολύτιμο online υλικό για τον μεγάλο ποιητή


Ο μεγάλος Αλεξανδρινός ποιητής, Κωνσταντίνος Καβάφης ήρθε στη ζωή στις 29 Απριλίου 1863  και έφυγε  την ίδια μέρα 29 Απριλίου 1933, χαρίζοντάς μας στο διάστημα της ζωής του ένα υπέροχο σύμπαν εικόνων του ελληνισμού μέσα από τους στίχους των ποιημάτων του.

Σε αυτό τον κόσμο του μπορούμε να ταξιδέψουμε μέσα από την ανάγνωση των ποιημάτων του αλλά και ακούγοντας για αυτόν από ομιλίες ανθρώπων που «καταδύθηκαν» στο έργο του και μετέφεραν σε εμάς πιο κοντά τον θησαυρό αυτό.

Με αφορμή την σημερινή επέτειο αναζητήσαμε υλικό και ομιλίες και σας προτείνουμε να μυηθείτε στην ποίηση του Καβάφη μέσα από την σελίδα του ψηφιοποιουμένου υλικού του Ιδρύματος Ωνάση, τις παρουσιάσεις του έργου του μέσα από συζητήσεις ειδικών επί του έργου του αλλά και μια ενδιαφέρουσα ομιλία που διοργανώθηκε στο Μουσείο Μπενάκη.

Κιβωτοί ποιητικού πλούτου

Το Αρχείο Καβάφη περιλαμβάνει χειρόγραφα καβαφικών ποιημάτων, έντυπες αυτοσχέδιες εκδόσεις, πεζά λογοτεχνικά κείμενα, άρθρα, μελέτες και σημειώσεις του ποιητή. Ανακαλύψτε όλα τα παραπάνω, καθώς και το προσωπικό αρχείο του Κ. Π. Καβάφη με πλούσια αλληλογραφία, κείμενα και φωτογραφίες, στην ψηφιακή συλλογή του Αρχείου Καβάφη. Αξίζει να σημειωθεί ότι περιήλθε στη διαχείριση του Ιδρύματος Ωνάση στα τέλη του 2012 και εξασφαλίστηκε έτσι η παραμονή του στην Ελλάδα και αποφεύχθηκε ενδεχόμενος κατακερματισμός του. Στόχος ήταν και παραμένει η ανοικτότητα και η προσβασιμότητά του σε κοινό και ερευνητές, καθώς και η διάδοση του έργου του Αλεξανδρινού ποιητή και του διεθνούς χαρακτήρα της ποίησής του, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη σελίδα του ιδρύματος.

Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας (ΠΧΓ1655) Προσχέδιο για την εικονογράφηση του ποιήματος του Κ. Π. Καβάφη, «Μύρης∙ Αλεξάνδρεια του 340 μ.Χ», 1963 Αιματίτης και μολύβι σε χαρτί, 0,25 x 0,175 μ. Μουσείο Μπενάκη - Πινακοθήκη Γκίκα, Αθήνα

  • https://cavafy.onassis.org/el/
  • Πλούσιο υλικό θα βρείτε και στην βιβλιοθήκη της Βουλής https://library.parliament.gr/
  •  Ενδιαφέρον υλικό θα βρείτε από την εκδήλωση το μουσείο Μπενάκη που διοργάνωσαν οι φίλοι του μουσείου «Γι’ Αλεξανδρινό γράφει Αλεξανδρινός: Η αρχαία Αλεξάνδρεια στην ποίηση του Καβάφη» με ομιλητή τον καθηγητή της Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στο Institute of Advanced Study του Πανεπιστημίου Princeton, Άγγελο Χανιώτη. Μπορείτε να απολαύσετε την διάλεξη https://www.blod.gr/lectures/gi-aleksandrino-grafei-aleksandrinos-i-arhaia-aleksandreia-stin-poiisi-tou-kabafi/




Επίσης, μπορείτε να παρακολουθήσετε διαδικτυακά την συζήτηση του πανεπιστημιακού, μέλους της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών, και μεταφραστή στα αγγλικά του συνόλου του έργου του Κ.Π. Καβάφη, Daniel Mendelsohn με τον Δημήτρη Παπανικολάου, αναπληρωτή καθηγητή Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που προσεγγίζει το καβαφικό έργο αναδεικνύοντας τον πολυδύναμο, πολύμορφο χαρακτήρα του και την εκ νέου εκτίμηση της σημασίας του.
Η ξεχωριστή βραδιά για τον Αλεξανδρινό ποιητή, το πολυσχιδές, πολυδιάστατο έργο του και τη συνεχιζόμενη επίδρασή του πραγματοποιήθηκε 21 Ιανουαρίου 2014 στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.


Τέλος αξιοσημειώτος είναι ο εικαστικός διάλογος με την ποίησή του που παρουσιάζει στην πύλη του στο youtube το Ίδρυμα Ωνάση:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου