Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020

Έκθεση θησαυρών στα "θεμέλια" του Ι.Ν. της Μητρόπολης Αθηνών

 

Τον πλούτο εξαιρετικά σημαντικών θρησκευτικών και ιστορικών κειμηλίων αναδεικνύει η έκθεση στο υπόγειο της Μητρόπολης Αθηνών.


Ο χώρος μπορεί να χαρακτηρισθεί κειμηλιοφυλάκιο και ένας τόπος περισυλλογής. Με την προοπτική ενός πνευματικού μουσείου ο χώρος επιδιώκεται να «αγκαλιάσει» μνήμες και προσευχές, σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος.


Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη τελετή των εγκαινίων είχε κάνει λόγο για ένα «στιβαρό Μουσείο της Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστης μας» που το καθιστά «σε άκρως αντιπροσωπευτικό Μουσείο αυτού τούτου του Πολιτισμού μας».



Τα εκθέματα είναι ένα χαρακτηριστικό μέρος της νεότερης Εκκλησιαστικής ΤέχνηςΠολύτιμα βιβλία, χειρόγραφα, ιερές εικόνες, δισκάρια, σταυρούς, παραστάσεις, άμφια και κεντήματα, αυθεντικά χειρόγραφα και άλλα συνιστούν αυτή την μικρή «κιβωτό» στα θεμέλια του ναού.



Η έκθεση αυτή είναι διαθέσιμη στο κοινό από την αρχή του τρέχοντος έτους, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), καθώς ο χώρος αυτός του ναού για αρκετά χρόνια υπολειτουργούσε.

Ο καθεδρικός ιερός ναός της πόλης αποτέλεσε ορόσημο για την ιστορία του νεότερου ελληνικού κράτους από τα εγκαίνιά του το 1862.

Αθηναίοι αλλά και επισκέπτες από κάθε γωνιά της γης έχουν πλέον την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά την ανεκτίμητης αξίας και σπανιότητας συλλογή του Ναού.

 Η έκθεση οργανώνεται σε θεματικές ενότητες με βάσει το είδος και τη λειτουργία των αντικειμένων.

Στο πνεύμα του Κειμηλιοφυλακίου, εξασφαλίζεται ακόμη η διατήρηση και συντήρηση των κειμηλίων, ώστε η Συλλογή να παραμείνει ακέραια κατά το πέρασμα των χρόνων.

Πηγή: https://www.snf.org/ https://orthodoxia.info/

2 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εύγε γι΄αυτό το μοναδικό στολίδι που συναγωνίζεται επάξια αντίστοιχα μεγάλα μουσεία στη χώρα μας
    και που αξίζει κάθε προσπάθεια για να αναδειχθεί..Αξίζουν συγχαρητήρια επίσης για τις άοκνες προσπάθειές του στον προϊστάμενο του Ναού, π.Θωμά Συνοδινό, που και με την μεγάλη βοήθεια του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ "Σ. ΝΙΑΡΧΟΣ"-που αποτελεί θεματοφύλακα του πολιτισμού για τη χώρα μας- κατάφεραν σε χρόνια δίσεκτα να φτιάξουν ένα μουσείο-σημείο αναφοράς τόσο για την πόλη μας όσο και για όλη μας τη χώρα. Αξίζει να το επισκεπτεί κανείς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή