Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020

Οι Μεγάλες Νίκες: Το ΕΑΜ γιορτάζει την επέτειο της Μάχης των Θερμοπυλών και της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας

 


Την επέτειο συμπλήρωσης 2500 χρόνων από την Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας γιορτάζει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με την περιοδική έκθεση «Οι Μεγάλες Νίκες. Στα όρια του Μύθου και της Ιστορίας».

Με πυρήνα τους δύο εμβληματικούς τόπους – ορόσημα στην περίοδο των Περσικών πολέμων το ΕΑΜ θα αφηγηθεί τον αγώνα αντίστασης των Ελλήνων έναντι της Περσικής Αυτοκρατορίας με αρχή την Μάχη του Μαραθώνα, καταλήγοντας στις Πλαταιές.

Η έκθεση θα αντανακλά τις αξίες που διαπότισαν τους μαχόμενους Έλληνες και όσα «ύφαναν» και σημάδεψαν την Ιστορία του Δυτικού Πολιτισμού.

Πτυχές της παράδοσης αναδεικνύει η νέα επετειακή έκθεση, παρουσιάζοντας 100 σπάνια αρχαιολογικά ευρήματα που σώζουν πολύτιμες μνήμες και  ιστορικές μαρτυρίες, από τις συλλογές του ΕΑΜ και από δάνεια από ελληνικά και ξένα μουσεία.

Μεταξύ αυτών θα φιλοξενηθούν η προτομή του Θεμιστοκλή από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Όστια στην Ιταλία και το ρωμαϊκό αντίγραφο του αρχαίου Ελληνα πολιτικού και στρατηγού της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας, Θεμιστοκλή. 

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν και τον «Χάλκινο οπλίτη», ένα από το πιο εντυπωσιακό έκθεμα από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Ακόμη, θα εκτεθούν η ενεπίγραφή στήλη του 490 π.Χ. με τα ονόματα των 190 θανόντων στη μάχη του Μαραθώνα, που είχε βρεθεί στην έπαυλη του Ηρώδη του Αττικού στην Αρκαδία αλλά και  μία στήλη του 3ου π.Χ. αιώνα από τις Πλαταιές με ψήφισμα του Κοινού των Ελλήνων που αναφέρεται στην διοργάνωση των «Ελευθερίων Αγώνων» εις ανάμνηση του όρκου ομοφροσύνης, που είχαν δώσει οι Έλληνες πριν από την μάχη των Πλαταιών.

 

Επίσης, θα παρουσιαστούν τεκμήρια από τις Θερμοπύλες, καθώς τόξα και βέλη που βρέθηκαν στον Λόφο Κολωνού.


Η έκθεση του ΕΑΜ εντάσσεται στις επετειακές εκδηλώσεις του υπουργείου Πολιτισμού για την επέτειο.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου