Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020

100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή: Έκθεση από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού & την Εστία Νέας Σμύρνης

 


Το δικό της λιθαράκι θα βάλει η ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης, η οποία αποτελεί την «Κιβωτό» των αναμνήσεων και παραδόσεων των πέρα από το Αιγαίο αλησμόνητων πατρίδων, στην έκθεση του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, η οποία θα είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, μια περίοδο που αποτελεί ορόσημο για την νεοελληνική ιστορία και όχι μόνον!

Μέσω δανεισμού επιλεγμένων μικρασιατικών κειμηλίων από  τηην Ιωνική γη και φιλοξενούνται στις μουσειακές συλλογές της, η Εστία Νέας Σμύρνης θα συμβάλλει στην περιοδική έκθεση, την οποία σχεδιάζει να υλοποιήσει το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού το χρονικό διάστημα μεταξύ δεύτερου εξαμήνου 2022 – δεύτερου εξαμήνου 2023.



 

 Συγκεκριμένα, θα προσφέρει προσφυγικά κειμήλια αναδύοντας κάτω από  το ‘πέπλο» της λήθης μνήμες του  «Ξεριζωμού» των χιλιάδων προσφύγων και ανταλλαγέντων με τη Συνθήκη της Λωζάνης. Μέσα από τα εκθέματα θα αναδειχθεί αναμφισβήτητα μία από τις δυσκολότερες σελίδες της Ιστορίας και χιλιάδες είναι οι μαρτυρίες που περιγράφουν τις συνθήκες της αποχώρησης, της άφιξης και της εγκατάστασης στην Ελλάδα.

 

Μικρά και μεγάλα αντικείμενα καθημερινής, ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης, προσωπικά αντικείμενα και ιερά κειμήλια, μέσα από τεκμήρια του υλικού πολιτισμού, οι πρόσφυγες μετέφεραν στην νέα πατρίδα την ιστορία και τον πολιτισμό τους, τον οποίο παρέδωσαν στους απογόνους τους και στις νεότερες γενιές.

Κάποια από αυτά τα αντικείμενα χάθηκαν ή λησμονήθηκαν στο πέρασμα των χρόνων, πολλά όμως κοσμούν μουσεία, όπως αυτά που φιλοξενούνται στην ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης αλλά και σε ιδιωτικές συλλογές.

 


Μουσείο Μικρασιατικής Εκστρατείας

Στους χώρους της Εστίας φιλοξενείται το Μουσείο Μικρασιατικής Εκστρατείας, το οποίο  έχει «αγκαλιάσει» μία μοναδική συλλογή από κειμήλια, χρηστικά αντικείμενα γεμάτα αναμνήσεις από τη ζωή στη Σμύρνη και την Ανατολή, ενδυμασίες και προσωπικά αντικείμενα σημαινουσών προσωπικοτήτων ως πρωταγωνιστών της Μικρασιατικής Εκστρατείας, όπως του Εθνομάρτυρα Σμύρνης Χρυσοστόμου, του Ελευθέριου Βενιζέλου και του Στρατηγού Αναστάσιου Παπούλα ( φωτογραφίες και γκραβούρες, το κλειδί της πίσω πόρτας της Αγίας Φωτεινής Σμύρνης, επιτραχήλιο Μικρασιάτη Ιερέως του 1821, ενδυμασίες από την Μικρά Ασία).


Άξια αναφοράς είναι τα προσωπικά αντικείμενα του Εθνομάρτυρος Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης όπως είναι η πέννα, το ρολόι του, τα παράσημα, την προσωπική του Καινή Διαθήκη, μέρος του αρχείου του, οι  ιδιόχειρες επιστολές αλλά και την ιδιόχειρη διαθήκη του.

Άξιο λόγου είναι ότι στο χώρο της Εστίας λειτουργεί Βιβλιοθήκη, το Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης (δωρεά Γεωργίου και Ελένης Τσακύρογλου)   και εκτίθενται  άλλες συλλογές τα (συλλογή Τέχνης του Χαρίλαου Χιωτάκη).

 

 


«Συστήνουμε ένθερμα σε όλα τα αδελφά Μικρασιατικά σωματεία και τους φορείς και ιδιώτες που κατέχουν νομίμως αντικείμενα που σχετίζονται με την Μικρασιατική Ιστορία και τον Μικρασιατικό Πολιτισμό να επικοινωνήσουν με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης για να ενταχθούν στη διοργάνωση της σπουδαίας αυτής έκθεσης!» αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση της Εστίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου