Δευτέρα 17 Μαΐου 2021

Ανοιχτό στο κοινό το Μέγαρο Τσίλλερ-Λοβέρδου, το νέο μουσείο της Αθήνας


Τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων επέλεξε το Υπουργείο Πολιτισμού για να παραδώσει  στο κοινό το Μέγαρο Τσίλλερ-Λοβέρδου, το οποίο αποτελεί παράρτημα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών.

Τις πύλες του άνοιξε επίσημα σήμερα το πρωί στις 10.30 το πρωί για να υποδεχθεί επισκέπτες, αλλά εξαιτίας του περιορισμού του αριθμού ατόμων σε κλειστούς χώρους, τα επίσημα εγκαίνια του Μεγάρου θα πραγματοποιηθούν μόλις το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

 

Το αρχιτεκτονικό κόσμημα της πόλης που φέρει την αρχιτεκτονική υπογραφή του Τσίλλερ, μετά την αποκατάστασή του από την Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και την Διεύθυνση Σύγχρονων Μνημείων και Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων φιλοξενεί έκθεση  που περιλαμβάνει εικόνες, ξυλόγλυπτα και τέσσερα ξυλόγλυπτα τέμπλα (μέσα του 18ου με αρχές του 19ου αιώνα), της συλλογής Λοβέρδου.

 


Η Συλλογή Λοβέρδου αποτελείται από εικόνες Κρητικής και Επτανησιακής Σχολής, παλαίτυπα, ξύλινα γλυπτά κ.ά. Το Μέγαρο έγινε, δωρεά εν ζωή στο ελληνικό δημόσιο το 1979 και το 1992, από τις κόρες του Διονύσιου Λοβέρδου, Μαρία Λοβέρδου και Ιωάννα Βασιλειάδη, με διαχειριστή το υπουργείο Πολιτισμού, για λογαριασμό του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, με σκοπό τη δημιουργία του  Μουσείου.

Το Μέγαρο βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Μαυρομιχάλη 6, και χτίστηκε το 1882 ως η κατοικία του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλλερ και στη συνέχεια αγοράστηκε από τον Κεφαλλονίτη τραπεζίτη και συλλέκτη Διονύσιο Π. Λοβέρδο το 1912, προκειμένου να το χρησιμοποιήσει ως κατοικία, αλλά και ως μουσείο, για να εκθέσει τις πλούσιες συλλογές του.

Από αρχιτεκτονικής άποψης το κτίριο συνδυάζει ποικίλα αρχαιοπρεπή στοιχεία και τις σύγχρονες ευρωπαϊκές τάσεις της εποχής του. Η πρόσοψή του κοσμείται από κεφαλές Καρυάτιδων, ενώ στο εσωτερικό του υπάρχουν διακοσμητικά στοιχεία υψηλής ποιότητας, τοιχογραφίες, οροφογραφίες, τζάκια και ξυλόγλυπτη σκάλα που οδηγεί στο ανώγειο.

Ωράριο λειτουργίας : καθημερινά 10.30 π.μ- 3.30 μ.μ. και κάθε Τρίτη, 1-8 μ.μ.

Ειδικά για σήμερα, οι ώρες λειτουργίας είναι 10.30 π.μ.- 3.30 μ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου