Τρίτη 25 Μαΐου 2021

Η σκιά του Κυβερνήτη: Ένα ιστορικό μυθιστόρημα μας «συστήνει» ξανά τον Ιωάννη Καποδίστρια

 

Μια σημαντική προσωπικότητα στέκεται η αφορμή για την πλοκή ενός πολύ  ελκυστικού ιστορικού μυθιστορήματος. Μπορεί ο βίος του Ιωάννη Καποδίστρια να είναι γνωστός, αλλά το μυθιστόρημα που πλέκει γύρω του ο Άρης Σφακιανάκης προκαλεί την αγωνία στον αναγνώστη για το παρασκήνιο και τις μηχανορραφίες. 

Με γλαφυρή αφήγηση αποτυπώνεται η περίοδος λήξης της επανάστασης και σύστασης του νεοελληνικού κράτους. Το  έργο «απλώνεται» στο κύριο μέρος του με φόντο το Ναύπλιο την μεταεπαναστατική περίοδο μεταφέροντας την αίσθηση

Την ιστορία του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας αφηγείται ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο, πολύ γήινο, πιο κοντά στην υλική υπόσταση του ανθρώπου σε σχέση με την πνευματώδη προσωπικότητα του Καποδίστρια, ο οποίος είχε ταχθεί στην αναγέννηση ων Ελλήνων. Η επιλογή αυτή του συγγραφέα όμως κάνει πιο προσιτή την αφήγηση στο μέσο αναγνώστη και με το εύρημα αυτό ο συγγραφέας φέρνει πιο κοντά τον ήρωα στο σήμερα.

 Η ανθρώπινη ματιά σε αυτή την προσωπικότητα, μας φέρνει ένα βήμα εγγύτερα στην ανθρώπινη διάσταση του Ιωάννη σε  σχέση με την ιστορική οπτική του κεφαλαίου Καποδίστριας για την Ελλάδα.  Μας βάζει στα κανάλια σκέψης καθώς ένας άνθρωπος που θεωρείται εάν όχι ο σημαντικότερος από τους σημαντικότερους  για το νεοελληνικό kr;atow, έχει το δικαίωμα να κάνει λάθη και  ενώ αυτά θα του ήταν συγχωρητέα, σ ε ένα εμφυλιοποελμικό κλίμα πυροδοτούν συγκρούσεις και δολοπλοκίες σε βάρος του. με φοντ

 

Η περίληψη του έργου

Τέλη του 1827. Η Ελληνική Επανάσταση έχει σχεδόν καταπνίγει. Η χώρα αγωνίζεται ακόμα για την ανεξαρτησία της. Οι δύο εμφύλιοι, η πτώση του Μεσολογγίου, οι καταστροφές του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο έχουν οδηγήσει τους Έλληνες στην απόγνωση. Σε μια ύστατη προσπάθεια να σωθούν καλούν τον Καποδίστρια να κυβερνήσει την Ελλάδα. Οι Μεγάλες Δυνάμεις συμφωνούν. Οι ελπίδες αναπτερώνονται.
Ο Καποδίστριας φτάνει στη χώρα και ρίχνεται αμέσως στη δουλειά. Στην αρχή γίνεται δεκτός με ανακούφιση και ενθουσιασμό. Ωστόσο δεν αργεί να συναντήσει τα πρώτα εμπόδια. Οι κοτζαμπάσηδες αντιδρούν, οι οπλαρχηγοί δυσανασχετούν, η αντιπολίτευση μηχανορραφεί. Και ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας εγκαταλείπεται σιγά σιγά απ' όλους. Ή σχεδόν απ' όλους. Πλάι του στέκει ως το τέλος ο σωματοφύλακάς του.
Μέσα από τη δική του αφήγηση ζούμε τα πιο σημαντικά γεγονότα του τόπου αλλά και τις προσωπικές στιγμές του Καποδίστρια μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου του 1831 που πέφτει νεκρός από τους Μαυρομιχάληδες στην είσοδο μιας εκκλησίας του Ναυπλίου.
Ο Ιωάννης Καποδίστριας είχε ένα όραμα για την Ελλάδα.
Θα μείνει στην Ιστορία σαν μια ευκαιρία που χάθηκε.
(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου