Δευτέρα 24 Μαΐου 2021

Ο Andy Warhol εξκολουθεί να διχάζει- Δημοπρασία έργων του προκαλεί αντιδράσεις

 




Ο Οίκος Christie’s συνεργάζεται με το Ίδρυμα Andy Warhol για να πραγματοποιήσει μια πώληση NFT που περιλαμβάνει ελάχιστα γνωστά έργα ψηφιακής τέχνης από το αρχείο  του Pop master. Ο οίκος ανακοίνωσε την πώληση την Τετάρτη, αλλά  ορισμένοι εμπειρογνώμονες αντιτάχθηκαν σε αυτό, ισχυριζόμενοι ότι τα έργα προς δημοπράτηση ήταν ουσιαστικά αντίγραφα.

 

Με προσφορές που αρχίζουν από 10.000 $, η διαδικτυακή πώληση με τίτλο "Andy Warhol: Machine Made" διαθέτει πέντε NFT. Περιλαμβάνουν μοτίβα Warhol με υπογραφή, όπως τα Campbell Soup Cans, λουλούδια και μπανάνες, και δύο αυτοπροσωπογραφίες. Προγραμματισμένη είναι η δημοπρασία να διαρκέσει έως τις 27 Μαΐου, σε μια πώληση διάρκειας μιας εβδομάδας που ωφελεί το Ίδρυμα Warhol

 

Το 1985, ο Warhol άρχισε να καταπιάνεται με το  εμπορικό σήμα για τον κατασκευαστή ηλεκτρονικών προϊόντων Commodore International, ο οποίος του χάρισε έναν υπολογιστή Amiga 1000. Ήταν εξοπλισμένο με το πρόγραμμα λογισμικού Propaint, το οποίο ο Warhol χρησιμοποιούσε για να δημιουργήσει τα ψηφιακά του έργα. Ο Μάικλ Ντέιτον Χέρμαν, διευθυντής μάρκετινγκ και πωλήσεων για το Ίδρυμα Andy Warhol, δήλωσε σε μια δήλωση ότι η πώληση αντιπροσωπεύει μια «στιγμή αιχμής στην ιστορία της ψηφιακής τέχνης».

 

Μερικά από τα πρωτότυπα έργα προς πώληση παρουσιάστηκαν στην έκθεση 2017-19 «Warhol and the Amiga» στο Μουσείο Andy Warhol στο Πίτσμπουργκ. Τα αρχεία ανακαλύφθηκαν όταν ο καλλιτέχνης Cory Arcangel συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon, το Μουσείο Τέχνης Carnegie και το Μουσείο Andy Warhol για να τα ανακτήσει από τον υπολογιστή Amiga σε ένα τριετές έργο αποκατάστασης που άρχισε το 2011 και ολοκληρώθηκε το 2014.

 

Εκείνοι που συμμετείχαν σε αυτό το έργο δήλωσαν ότι ο οίκος Christie's παραποιεί εσφαλμένα την αυθεντικότητα των ψηφιακών εκδόσεων που πωλούνται τώρα. Ο Γκόλαν Λεβίν, επικεφαλής του εργαστηρίου Frank-Ratchye STUDIO, του Carnegie Mellon, το οποίο ανέκτησε τα αρχεία από τον υπολογιστή του Warhol, δήλωσε ότι τα NFT που πωλούνται στο Christie's απέχουν πολύ από τα πρωτότυπα. Σε μια συνέντευξη, ο Levin είπε ότι αυτά τα NFT προέρχονται από εικόνες που αναπαράγονται σε υψηλότερη ανάλυση και αναδιαμορφώνονται χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία μετά την αποκατάσταση, αλλάζοντας τις στη διαδικασία.

 

Στη συνέχεια «πυρά» αντάλλαξαν ο διευθύνων σύμβουλος του οίκου Christie, Guillaume Cerutti είπε και  ο επικεφαλής του studio, ενώ σε παρέμβασή του ο Jon Ippolito, καθηγητής νέων μέσων στο Πανεπιστήμιο του Maine σχολίασε ότι  μοιάζει σε αντίγραφα έκθεσης - αντίγραφα έργων που μπορούν να γίνουν για σκοπούς παράστασης ως stand-in για ένα πρωτότυπο έργο που μπορεί να είναι πολύ εύθραυστο για να προβληθεί δημόσια ή μη διαθέσιμο σε μορφή ευνοϊκή για μακροπρόθεσμη προβολή. Μάλιστα συνέστησε στον οίκο Christie να συνεργάζεται με έναν ειδικό στην ψηφιακή συντήρηση και αξιολόγηση. "

 

Τα αρχικά αντικείμενα που ανακτήθηκαν από τον υπολογιστή του Warhol, που κρατήθηκαν σε μια δισκέτα που ανήκε στο Μουσείο Warhol, ήταν 320 pixel από 200 non-square pixels, που ήταν κατά παραγγελία στο σύστημα υπολογιστών Amiga στο οποίο δημιουργήθηκαν. "Αυτό είναι ακριβές για pixel", δήλωσε ο Levin των αρχικών αρχείων, περιγράφοντάς τα ως "αναλλοίωτο, χωρίς κλιμάκωση, μη τεντωμένο". Τα NFT που πωλούνται από την Christie’s είναι 4.500 pixel επί 6.000 pixel.

 

Για τους ιστορικούς των ψηφιακών μέσων, κάτι χάνεται στη διαδικασία αναβάθμισης. Κάθε pixel στα πρωτότυπα «άγγιξε το χέρι του Warhol», είπε ο Levin. Όταν αναβαθμίζονται, αυτά τα εικονοστοιχεία στρεβλώνονται ή παραμορφώνονται.

Πηγή: https://www.artnews.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου