Τετάρτη 26 Μαΐου 2021

«Αόρατες διαδρομές» στην Αθήνα – Επιστρέφει η πρωτοβουλία του περιοδικού «σχεδία»



Το προσεχές Σάββατο αρχίζει ξανά το πρόγραμμα περιηγήσεων του  περιοδικού «σχεδία» στο κέντρο της Αθήνας με οδηγούς (νυν και πρώην) άστεγους συμπολίτες μας.

Μέσα από τα βιώματά τους από τη ζωή στο δρόμο τα μέλη του δικτύου διανομής της «σχεδίας» μας παρασύρουν σε μια προσωπική αφήγηση που στόχο έχουν να κάμψουν την προκατάληψη σε βάρος τους αλλά και να τους ενεργοποιήσουν, να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες να υποστηρίξουν τον εαυτό τους, να εκπαιδευτούν, να κάνουν ένα ακόμη βήμα προς την κοινωνική (επαν)ένταξη.

Χάρη στις προσωπικές τους μαρτυρίες οι συμμετέχοντες μπορούν να γνωρίσουν την πόλη και τους ανθρώπους της από μια άλλη οπτική. «Την οπτική συνανθρώπων μας που ζουν δίπλα μας, στην πόλη μας, και στερούνται μιας ασφαλούς κατοικίας. Η αρχή της κινητοποίησης είναι η γνώση και η ευαισθητοποίηση» σύμφωνα με τους διοργανωτές.

 

Η δράση ακολουθεί τα πρότυπα αντίστοιχων περιηγήσεων οι οποίες  διοργανώνονται σε πολλές πόλεις του εξωτερικού (Μόναχο, Αμβούργο, Βασιλεία, Λονδίνο, Βαρκελώνη, Πράγα, Ταϊπέι/Ταϊβάν κ.ά.), οι διαδρομές που ακολουθούν οι περιηγήσεις της «σχεδίας» περιλαμβάνουν κάποιες από τις σημαντικότερες κοινωνικές δομές του κέντρου της πόλης (συσσίτια, υπνωτήρια, κέντρα απεξάρτησης, κέντρα ημέρας κ.ά).

Ο χάρτης της διαδρομής

Πρόκειται για έναν περίπατο στην πόλη που με σημείο αφετηρίας και τερματισμού το «σχεδία home» (Κολοκοτρώνη 56 και Νικίου 2). Κατά μήκος της διαδρομής, γίνονται έξι συνολικά στάσεις και αναφορές σε κάποιες από τις σημαντικότερες κοινωνικές δομές του κέντρου της πόλης: συσσίτια, υπνωτήρια, κέντρα απεξάρτησης, κέντρα ημέρας κ.ά.

Οι Οδηγοί

Από το Σεπτέμβριο του 2014, όταν ξεκίνησαν οι «Αόρατες Διαδρομές», συνολικά έξι πωλητές της «σχεδίας» ανέλαβαν για κάποιο διάστημα το ρόλο του οδηγού. Σήμερα, την πυξίδα κρατούν ο Μιχάλης Σαμόλης και ο Σπύρος Ποταμίτης.

Μιχάλης, οδηγός

«Οι “Αόρατες Διαδρομές” αποτελούν ένα “λειτούργημα”», μας λέει ο Μιχάλης, πωλητής του περιοδικού από το 2014 και οδηγός, εδώ και σχεδόν δυόμισι χρόνια. «Νιώθω ότι προσφέρω. Γνωστοποιώ ένα πρόβλημα που πολύς κόσμος αγνοεί. Υπάρχουν δομές που σώζουν ζωές, έσωσαν τη δική μου ζωή. Αυτό που συνέβη σε μένα μπορεί να συμβεί στον καθένα. Πρέπει να γνωρίζει πού μπορεί να απευθυνθεί, να είναι προετοιμασμένος», αναφέρει ο ίδιος.

«Εμπειρία ζωής»

«Εμπειρία ζωής» είναι οι δύο λέξεις που επέλεξε για να χαρακτηρίσει τις «Αόρατες Διαδρομές» η Μαρία Γάτου, η οποία ήταν πωλήτρια του περιοδικού από το 2013 και οδηγός περίπου για μια διετία (2014-2016). Πλέον, η Μαρία έχει βρει δουλειά και δικό της σπιτικό, ενώ από την εμπειρία της ως άστεγη στην Αθήνα δεν κρατά μονάχα τις δυσκολίες, αλλά κυρίως το ότι «η ανθρώπινη επαφή στο δρόμο» είναι αληθινή, δεν είναι από συμφέρον. «Την πρώτη φορά που ανέλαβα ως οδηγός στην περιήγηση είχα άγχος και απέφευγα να κοιτάζω στα μάτια τον κόσμο που συμμετείχε. Σιγά σιγά, όμως, η ντροπή υποχώρησε. Με βοήθησαν τα καλά λόγια που ακούγαμε μετά το τέλος της διαδρομής», αναφέρει.

Οι περιηγήσεις πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο στις 10:30 το πρωί, πάντοτε κατόπιν συνεννόησης.  Για την διοργάνωσή τους πρέπει να συμπληρωθεί ο μέγιστος αριθμός συμμετοχών ανά γκρουπ είναι τα 15 άτομα και ο ελάχιστος αριθμός είναι τα 5 άτομα. Παρακαλείστε να κάνετε κράτηση έως την προσεχή Παρασκευή.


Σημείο αφετηρίας και τερματισμού είναι τα γραφεία του περιοδικού δρόμου «σχεδία», στο κέντρο της Αθήνας (Κολοκοτρώνη 56 και Νικίου 2).

Πληροφορίες Συμμετοχής

• Διάρκεια: περίπου δύο ώρες

• Κόστος συμμετοχής: 8€* (5€ για μαθητές)

• Η συμμετοχή ανέργων και συνταξιούχων είναι δωρεάν

• Οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι από 15 ετών και άνω

• Οι περιηγήσεις γίνονται στην ελληνική γλώσσα, αλλά υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας σε γκρουπ (αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά κ.ά)

Σε περίπτωση που υπάρχει ενδιαφέρον για ομαδικές συμμετοχές (φορείς, σχολεία, αλλά και παρέες φίλων κ.λπ.), είναι δυνατή η πραγματοποίηση περιήγησης σε διαφορετική μέρα της εβδομάδας, κατόπιν συνεννόησης. Περιορισμένος αριθμός θέσεων.

Για κρατήσεις και περισσότερες πληροφορίες:

Τηλέφωνα: +30 213 0231220, 210 3314 310

Email: info@shedia.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου