Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021

Κlimt vs Κlimt: Εικονική έκθεση-Πως ανακτήθηκαν κατεστραμμένα έργα




Η Τεχνολογία μας προσφέρει την τέρψη από τα δημιουργήματα του μεγάλου καλλιτέχνη χωρίς να κουνηθούμε από την καρέκλα μας. Η εικονική έκθεση από την google Arts & Culture  μας παρέχει τη δυνατότητα να περιηγηθούμε σε μια γκαλερί «τσέπης» και να θαυμάσουμε τις δημιουργίες του  Αυστριακού ζωγράφου Gustav Klimt. Πρόκειται για μια εμπειρία επαυξημένης πραγματικότητας, όπου 63 από τα αριστουργήματα του Κlimt έχουν διατεθεί ψηφιακά κάτω από μία μόνο αίθουσα προβολής στο διαδίκτυο. Οι θεατές μπορούν ουσιαστικά να μετακινούνται στο χώρο της γκαλερί και να μεγεθύνουν και να πλησιάζουν τους πίνακες που έχουν ψηφιοποιηθεί σε εξαιρετικά υψηλή ανάλυση.



Επανάκτηση έργων

Η έκθεση ( https://artsandculture.google.com/project/klimt-vs-klimt) παρουσιάζει ακόμη μια ανακατασκευή των έργων του Κλιμτ, που χάθηκαν σε πυρκαγιά το 1945. Συνολικά  έχει χαθεί το 20% του έργου του! Τα  εν λόγω έργα τέχνης «ξαναδημιουργήθηκαν» χρησιμοποιώντας τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης που χρωματίζει τα έργα που αντλούνται από αρχειακά δεδομένα και επιστημονικές έρευνες. Υλικό υπήρχε τεκμηριωμένο μόνο ασπρόμαυρο. Χάρη σε ένα αλγόριθμο που εφαρμόζει το στυλ χρωματισμού των έργων του.  Πλέον οι εικόνες αποκαλύπτουν  μια πλούσια και κορεσμένη παλέτα χρωμάτων.

«Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό γιατί καταφέραμε να το χρωματίσουμε ακόμη και σε μέρη που δεν είχαμε γνώση », είπε ο δρ. Franz Smola, επιμελητής στο μουσείο Belvedere. «Με τη μηχανική εκμάθηση έχουμε καλές παραδοχές ότι ο Κlimt χρησιμοποίησε ορισμένα χρώματα».Ο χρωματισμός της τεχνητής νοημοσύνης των ασπρόμαυρων φωτογραφιών έχει επικριθεί επειδή απεικονίζει το παρελθόν ανακριβώς. Ωστόσο, οι πίνακες προσθέτουν επιπλέον πολυπλοκότητα στη διαδικασία καθώς οι καλλιτέχνες συχνά δεν σκοπεύουν να αναπαράγουν την πραγματικότητα. Ο Κλιμτ, για παράδειγμα, μπορεί να βάψει τον ουρανό σε μια συγκλονιστική απόχρωση του πράσινου αντί για ένα συμβατικό μπλε.

Ο αλγόριθμος


Αναλυτικά, για να κατανοήσει αυτές τις αποφάσεις, η ομάδα της Google επικοινώνησε με τον Δρ. Franz Smola, επιμελητής στο Belvedere.O Smola εντόπισε στοιχεία από άρθρα εφημερίδων, καταλόγους εκθέσεων και γράμματα. Οι πληροφορίες αυτές συγκρίθηκαν τότε με τα διατηρημένα έργα τέχνης του Κλιμτ. Ο αλγόριθμος «εκπαιδεύτηκε» αρχικά σε μια συλλογή 91.749 έργων τέχνης, η οποία επέτρεψε στο μοντέλο να κατανοήσει τις γενικές πτυχές της ζωγραφικής. Επίσης παρατηρήθηκε το στυλ χρωματισμού του.


Οι ερευνητές ακόμη σχεδίασαν μια διεπαφή αλληλεπίδρασης με τον αλγόριθμο. Αυτό χρησιμοποιήθηκε για την εφαρμογή χρωμάτων αναφοράς από την έρευνα του Smola στα έργα τέχνης. «Όταν γνωρίζουμε ότι ένα συγκεκριμένο αντικείμενο είναι ένα συγκεκριμένο χρώμα, προσθέτουμε αυτό το χρώμα απευθείας στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες» εξήγησε η Emil WallnerCreative Coder στο Google Arts & Culture Lab, σε μια ανάρτηση ιστολογίου.

Περισσότερα από 100 θεματικές περιηγήσεις, που αποτελούνται από ημιτελή σκίτσα, βίντεο και ψηφιοποιημένα έργα, είναι τώρα διαθέσιμα στο διαδίκτυο για πρώτη φορά. To «klimt and the erotic» είναι φορτισμένο με ερωτικά, πολιτικά φορτισμένα και καλλιτεχνικά επαναστατικά έργα που εξερευνούν τον θαυμασμό του καλλιτέχνη για τη γυναίκα. Η χρυσή φάση του Κλιμτ βυθίζεται στο χαρακτηριστικό γνώρισμα που κέρδισε στον ζωγράφο μια μόνιμη θέση στην ιστορία.

Πηγή : https://www.designboom.com, https://hitechglitz.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου