Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021

Μίτος: Ένα εθνογραφικό αφιέρωμα με μια φωτογραφική έκθεση του Μιχάλη Παππά

 


Ο μίτος είναι συνδεδεμένος με τον μύθο της Αριάδνης και τον λαβύρινθο του Μινόταυρου, συμβολίζοντας το ταξίδι στο ασυνείδητο και την διέγερση του νου. Το ξετύλιγμα του μίτου σε κάποιους θυμίζει την αφύπνιση από την λήθη και το σκοτάδι και σε άλλου την αναζήτηση του εσώτατου εαυτού στο κέντρο της ύπαρξης, της ανθρώπινης ψυχής! Όταν ένας καλλιτέχνης επικαλείται τον Μίτο πιθανότατα μας προσκαλεί σε μια προσπάθεια συνειδητοποίησης και σύνδεσης με την πνευματική φύση αλλά και τον ιστορικό μας παρελθόν, έτσι ο μίτος  μπορεί να σηματοδοτεί είτε την έξοδο  μας από ένα προσωρινό αδιέξοδο αλλά και την σύνδεσή μας με την ολότητα της ύπαρξης…

Με σαφείς αναφορές στον ιστορικό χρόνο και το βλέμμα στραμμένο στην παράδοση ο ταλαντούχος Μιχάλης Παππάς με τις φωτογραφίες του εντοπίζει και καταγράφει εικόνες του παρελθόντος διασώζοντας την μνήμη τεκμηρίων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.   

 

 

Πηγή :https://www.facebook.com/MichaelPappasPhotos

Εικόνες μιας αυθεντικής Ελλάδας στο πλαίσιο ενός εθνογραφικού αφιερώματος έχει κλείσει με το κλείστρο της μηχανής του ο Μιχάλης Παππάς τις πιο όμορφες τοπικές ενδυμασίες από διάφορες γωνιές της Ελλάδας. «Το νήμα λαμβάνει συμβολικές διαστάσεις και επιδιώκει να αναδείξει τον λαϊκό πολιτισμό και τη λαϊκή τέχνη ιδωμένα σε ένα σύγχρονο πλαίσιο. Το φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον είναι το φόντο που συνυφαίνεται με τα «φορέματα» ενώ πάντα πρωταγωνιστές είναι οι άνθρωποι» γράφει ο καλλιτέχνης στην ιστοσελίδα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης .

Την ευκαιρία να απολαύσουμε τα έργα του θα έχουμε την  Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 18:30, στα εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης φωτογραφίας του  σε επιστημονική επιμέλεια της Αριστούλας Τόλη, η  στην Αίθουσα Τύπου του Κεντρικού Ολυμπιακού Σταδίου Ο.Α.Κ.Α. «Σπύρος Λούης».

Ο «Μίτος / το νήμα της Ελλάδας» αποτελεί ένα συλλογικό έργο με εσωτερική εστίαση, σε μια προσέγγιση που  αναδεικνύει τις προσωπικές αφηγήσεις και τη βιωματική σχέση των πρωταγωνιστών με τα ενδύματα καθώς και με τους τόπους. Το εγχείρημα  διεγείρει τη συλλογική μνήμη και προσφέρεται για αναστοχασμό.

 

Η είσοδος είναι ελεύθερη!

Πρόσβαση από την Πύλη Α.


Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν μέλη της χορευτικής ομάδας του Λυκείου των Ελληνίδων, που θα χορέψουν παραδοσιακούς χορούς από διάφορα μέρη της Ελλάδας συνοδεία ζωντανής μουσικής.

Η είσοδος επιτρέπεται μόνο με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης.

Κατά την πραγματοποίηση της εκδήλωσης θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας (τήρηση αποστάσεων ασφαλείας, χρήση προστατευτικής μάσκας).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου