Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022

Η Τέχνη του να διδάσκεις στους ανθρώπους τι πρέπει να φοβούνται

 




Μαγνήτης για τους βιβλιόφιλους αποτελεί διαχρονικά ο Μακιαβέλλι, οι θέσεις του ελκύουν ιδιαίτερα κατά τις περιόδους κρίσης! O Nicolo di Bernado dei Machaivelli που θεωρείται από κάποιους πατέρας της σύγχρονης πολιτικής σκέψης υπήρξε διπλωμάτης και σπουδαίος στοχαστής. Εδώ και πέντε αιώνες από τον θάνατό του εξακολουθείς να παραμένει στην κορυφή της προτίμησης των αναγνωστών διεθνώς.

«Έναν ηγέτη πρέπει να τον φοβούνται και να τον αγαπούν . Εάν δεν γίνεται και τα τα δυο, τότε καλύτερα μόνο να τον φοβούνται»… είχε γράψει. «Τους αντιπάλους σου ή πρέπει να τους παίρνεις με το μέρος σου ή να τους εκμηδενίζεις» είχε αναφέρει μεταξύ άλλων. Μπορεί να τον έχουμε ταυτίσει με το ρητό «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», αλλά τι πραγματικά γνωρίζουμε για αυτή την προσωπικότητα.

Ο PATRICK BOUCHERON επιχειρεί στο βιβλίο του «Η Τέχνη του να διδάσκεις στους ανθρώπους τι πρέπει να φοβούνται»  να μας διαφωτίσει για τον άνθρωπο πίσω από τον μύθο , τις αντιφάσεις που βασανίζουν το φλογερό αυτό πνεύµα της φλωρεντινής Αναγέννησης: τον δηµιουργό του Ηγεµόνα και τον άνθρωπο της δράσης, τον αθυρόστοµο ποιητή και τον χιουµορίστα, τον άνθρωπο που αντλεί έµπνευση τόσο από τους ζωγράφους όσο και από τον µηχανισµό των ανθρώπινων παθών και συµφερόντων. Η σοφία του Μακιαβέλλι µήπως εντέλει βρίσκεται στη «λεπτή τέχνη της παιγνιώδους πρόκλησης»;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου