Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

Τελευταίο Ταξίδι...με όχημα τα έργα του Ν. Καζαντζάκη- Ντοκιμαντέρ βραβευμένο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης





Πριν πολλά χρόνια όταν ο Νίκος Καζατζάκης ταξίδευε στην Ιαπωνία και τις χώρες της Άπω Ανατολής ίσως να μην φανταζόταν ότι οι μαρτυρίες του θα έστεκαν η αφορμή για ένα πολύ ιδιαίτερο ντοκιμαντέρ. Από το μακρινό ταξίδι του ο κορυφαίος λογοτέχνης και διανοούμενος άντλησε έμπνευση για τα έργα «Ταξιδεύοντας: Ιαπωνία και Κίνα» (γράφτηκε στα ελληνικά ) και «Le Jardin des Rochers» (ο Βραχόκηπος) στα γαλλικά, καθώς και για το µυθιστόρηµα «Toda-Raba» στα γαλλικά το 1930. Μάλιστα, λέγεται ότι με ένα ήρωα του μυθιστορήματος έναν Ιάπωνα, περιγράφει το ποιητή και δραματογράφο Ακίτα Ουτζάκου που συνάντησε σε ένα άλλο του ταξίδι στον Καύκασο. Τα ταξίδια του αυτά λέγεται ότι επηρέασαν την σκέψη του.


 Ο λόγος γίνεται για το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Τελευταίο Ταξίδι» του Άρη Χατζηστεφάνου, στο οποίο μάλιστα απένειμε η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) το βραβείο για την καλύτερη ελληνική ταινία του Επίσημου Προγράμματος του 24ου Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Σε αυτό το εγχείρημα ο δημοσιογράφος Αρης Χατζηστεφάνου συνεργάστηκε με τον Γιάννη Αγγελάκα και την Όλια Λαζαρίδου. Το ντοκιμαντέρ το οποίο με αγωνία αναμένουμε να δούμε  από τις 24 Μαρτίου στους κινηματογράφους, ακολουθεί τα βήματα του Νίκου Καζαντζάκη σε δυο ταξίδια, που πραγματοποίησε στην Ιαπωνία πριν και μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

Λογοτεχνικό ταξίδι


Το  διήγημα «Ταξιδεύοντας: Ιαπωνία – Κίνα»  καταγράφει εμπειρίες από το πρώτο ταξίδι του στην Ιαπωνία και στην Κίνα το 1935, το οποίο εκδόθηκε για πρώτη φορά από τον «Πυρσό» το 1938. Στο πρώτο αυτό ταξίδι στην Άπω Αντολή δεν συνοδευόταν από την σύζυγό του Ελένη



Μάλιστα, ο Καζατζάκης ταξίδευε ως δημοσιογράφος απεσταλμένος της αθηναϊκής εφημερίδος «Ακρόπολις». Το δεύτερο ταξίδι πραγματοποιήθηκε το 1957, μαζί με τη σύζυγό του Ελένη και με δυο φίλους τους.  Ωστόσο κατά την επιστροφή του εκείνος  απεβίωσε στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας στις 26 Οκτωβρίου 1957. Η Ελένη Καζαντζάκη επέστρεψε μόνη της και έγραψε πλέον εκείνη για το δεύτερο ταξίδι τους, στο οποίον έδωσε τον τίτλο που ο ίδιος ο Καζαντζάκης είχε σκεφθεί να δώσει, «ΜΕΤΑ ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ», συμπληρώνοντας η ίδια: «ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΦΤΑΣΕ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ».




Κινηματογραφική αποτύπωση 

Εξήντα πέντε χρόνια μετά το θάνατο του μεγάλου συγγραφέα, ο Γ.Αγγελάκας και η Ό.Λαζαρίδου διαβάζουν αποσπάσματα από τις σημειώσεις του Νίκου Καζαντζάκη ενώ η κάμερα «σχολιάζει» με πολιτική ματιά τον κόσμο που θα συναντούσε σήμερα στα ταξίδια του. Οι εικόνες από τη σύγχρονη και την παλιά Ιαπωνία εμπλουτίζονται με anime, video games και ιαπωνικά manga. 


Μόνο που τώρα δεν υπάρχουν αχθοφόροι  αλλά ντελιβεράδες. Το κουβάρι της αφήγησης ξετυλίγεται, με φόντο τη σύγκρουση υπερδυνάμεων για την κυριαρχία στην Ασία αλλά και μια πανδημία που – τότε όπως και τώρα – ανατρέπει τις βεβαιότητες για τον κόσμο γύρω μας.



Το μοντάζ υπογράφει ο Άρης Τριανταφύλλου, ενώ ο μουσικός παραγωγός Rsn δημιουργεί την πρωτότυπη μουσική με Jazz, Trip Hop και Electronica ήχους. To Post Production επιμελήθηκε ο Θάνος Τσάντας. Σχεδιασμός αφίσας Λουίζα Καραγεωργίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου