Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

Ένας ευφάνταστος τρόπος ευαισθητοποίησης για τα κλεμμένα έργα Τέχνης από τους Ναζί στον Β' ΠΠ

 






Ένα πρωτότυπο τρόπο βρήκε το Ίδρυμα Monuments Men Foundation for the Preservation of Art για να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό σχετικά με τα πιο περιζήτητα έργα τέχνης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που εξακολουθούν να αγνοούνται από το τέλος πολέμου. Αποφασισμένο να συνεχίσει την αποστολή των Monuments Men και Women, των επιστημόνων-στρατιωτών που, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, προστάτευσαν και διαφύλαξαν τους σημαντικότερους καλλιτεχνικούς πολιτιστικούς θησαυρούς  της ανθρωπότητας καλεί το κοινό να βοηθήσει να βρεθούν τα αντικείμενα που αγνοούνται και να επιστραφούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους.

 

Άλλωστε, το Ίδρυμα προσφέρει χρηματική αμοιβή έως και 25.000 δολάρια για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στην ανάκτηση κάθε πολιτιστικού αντικειμένου που περιλαμβάνεται στην τράπουλα WWII MOST WANTED ART™. Οι όροι και οι προϋποθέσεις για την αμοιβή περιγράφονται πλήρως στον ιστότοπο του Ιδρύματος στη διεύθυνση monumentsmenfoundation.org/wwii-most-wanted.

 

 

 

Εμπνευσμένη από μια ιδέα του διαχειριστή του Ιδρύματος κ. Kevin McGlone, η τράπουλα περιέχει πενήντα δύο έργα τέχνης και δύο σετ φωτογραφικών άλμπουμ που δημιουργήθηκαν για τον Αδόλφο Χίτλερ και περιλαμβάνουν έργα που κατασχέθηκαν από τους Ναζί. Τα έργα είναι δημιουργήματα καλλιτεχνών από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες που έζησαν από τον δέκατο έως τον εικοστό αιώνα. Το Ίδρυμα συνεργάστηκε με τους ιδιοκτήτες αυτών των αντικειμένων καθώς και με μουσεία και υπηρεσίες για να ολοκληρώσει την έρευνα σχετικά με τις συνθήκες κάθε απώλειας.

 

 

 

 

Μάλιστα, ο Randolph J. Deaton IV, Διευθυντής του Προγράμματος και Εποπτεύων Ειδικός Πράκτορας, Πρόγραμμα Εγκλημάτων Τέχνης και Ομάδα Εγκλημάτων Τέχνης του FBI ευελπιστεί και επισημαίνει σε δηλώσεις ότι θα αυξηθεί η ευαισθητοποίηση για την τέχνη και τα πολιτιστικά αγαθά που εκλάπησαν και χάθηκαν κατά τη διάρκεια εκείνης της εποχής. Στόχος είναι η επανένωση των θυμάτων και των μελών των οικογενειών τους με τα υπάρχοντά τους. Επιδίωξη ακόμη είναιη προστασία και η παροχή βοήθειας στα θύματα εγκλημάτων, ακόμη και αν τα εγκλήματα αυτά συνέβησαν πριν από πολύ καιρό.

 

 

 Τρόπος ευαισθητοποίησης

Οι εξατομικευμένες τράπουλες έχουν πλούσια ιστορία στον στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, του Β' Παγκοσμίου πολέμου. Αυτή η τράπουλα ακολουθεί αυτή την παράδοση για να φέρει την προβολή ορισμένων από τα πιο σημαντικά έργα τέχνης που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και των οποίων η τύχη είναι προς το παρόν άγνωστη.  

 

 

 


Ο στρατηγός Roberto Riccardi, επικεφαλής της Διοίκησης Καραμπινιέρων για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, δήλωσε ότι «η λεηλασία και η καταστροφή της τέχνης κατά τη διάρκεια συγκρούσεων είναι, δυστυχώς, μια σταθερά στην ιστορία. Προκειμένου ο κόσμος να γυρίσει επιτέλους σελίδα, είναι απαραίτητο να αποδοθεί δικαιοσύνη στο παρελθόν ... Οι Monuments Men του Δυτικού Συμμαχικού Συνασπισμού έκαναν πολλά για να βοηθήσουν την Ιταλία να σώσει τους θησαυρούς της σε αυτή τη δραματική συγκυρία και σήμερα το Ίδρυμα Monuments Men
, με το οποίο έχουμε εξαιρετική συνεργασία, συνεχίζει το έργο τους με αφοσίωση και πάθος. Ελπίζουμε ότι αυτή η νέα πρωτοβουλία θα βοηθήσει να επιστρέψουν στην πατρίδα μερικά από τα αριστουργήματα που εξακολουθούν να λείπουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου